Timolle tärkeintä on tehdä se, minkä itse parhaaksi näkee. Hän perusti nuorena miehenä oman kasvihuonebisneksen, ja eläköitymisen jälkeenkin liiketoiminnan haasteet kiinnostavat. Timon motto sijoittajana on: luota itseesi, mutta kuuntele viisaampia.

 

766311DC059B2C01
Muutama vuosi sitten eläköitynyt Timo Rapila, 65, on koko aikuisikänsä halunnut tehdä omaa bisnestä. Jo lapsuudenkodissa harjoitettiin kehittynyttä kasvihuonetuotantoa, ja mies ostikin ensimmäisenä yrityksenään ison kasvihuonelaitoksen ulkomailta.

 

– Ensimmäinen oma yritys oli kova riski, siinä oli kaikki omat ja vieraat rahat kiinni. Se yritys pärjäsi 30 vuotta ilman tappiollista tilinpäätöstä. Toki kun on ollut monta yritystä, joissain on oppirahojakin maksettu. Mutta eihän sitä muuten opi, Timo summaa. 

Kun tuli aika myydä yritys, oli se Timolle haikeaa.

– Kotona tuli palautetta, että käänny takaisin ja osta yritys pois, jos et kerran osaa olla rauhassa. Kyllä sitä aukkoa pitää täyttää, tilalle on tullut sijoitustoimintaa ja kiertelyä maailmalla. Sopivasti täytyy aina olla myös liiketoimintaa, ne haasteet kiinnostavat edelleen.

Liiketoiminnan haasteiden lisäksi Timo voi ruksia haastelistalta muun muassa Honolulun maratonin, jonka hän juoksi yli kuusikymppisenä. 

– Kaikki kaverit sanoivat, että et koskaan pääse maaliin asti. Nyt mennään ensi kuussa uudestaan. Toki siellä vähän katsotaan myös sijoitusilmapiiriä, mies virnistää.

Päivittäistä seurantaa

Timo on sijoittanut yli 25 vuotta. Hänen mukaansa sijoittajalta vaaditaan erityisesti kärsivällisyyttä, sinnikkyyttä ja kekseliäisyyttä. Sen lisäksi pitää luottaa itseensä, mutta kuunnella viisaampia. 

– Sijoitukseni ovat monipuolisia. On pitkäaikaisempia sekä myös lyhytaikaisempia sijoituksia muun muassa it-teknologioihin. Ulkomaalaisia sijoituksia olen hankkinut sitä kautta, kun on paljon tullut matkailtua. Pankkikin on ollut tässä mukana, mutta vähän varovaisemmin. 

– Kyllä pankki on kaiken a ja o. Takavuosina pankin apu oli huomattavasti tärkeämpää, mutta toki se on tärkeää edelleen. Luottamusta on rakennettu pitkään. On ollut hyvä, että olen itse saanut keskittyä oleelliseen asiaan ja pankki on huolehtinut oman roolinsa.

Roolijaon selkeys on Timolle helpotus, sillä hän haluaa päättää itse, mihin käyttää oman energiansa. 

– Tuntuisi kauhealta, jos pankki pääsisi määräämään, mihin sijoitukseen voin mennä mukaan tai minkälainen roolini on jossakin yrityksessä. Jos niin olisi, varmaan lopettaisin yrittämisen.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme