Arviomme mukaan aasialaisten osakkeiden heikko kehitys suhteessa yhdysvaltalaisiin on nyt saavuttanut päätepisteensä, joten aasialaiset osakkeet houkuttelevat, kun tuotto- ja riskiodotukset otetaan huomioon. Kiinnostustamme sijoittaa osakkeisiin tukee se, että odotamme maailmantalouden nousun jatkuvan.
Mitkä ovat tärkeimmät argumentit aasialaisten osakkeiden pitämiseen ylipainossa? Keskitymme seuraaviin:
1. Houkutteleva arvostus ja hyvät yritysten tuloskasvunäkymät
Aasialaisten yritysten P/E-luku on laskenut, ja aasialaiset osakkeet treidaavat parhaillaan 23,4 %:n alennuksella suhteessa globaaleihin osakkeisiin. Alentuneen hinnoittelun syynä on kauppasodan riski. Hinnoitteluero on samalla tasolla kuin finanssikriisin jälkeisinä vuosina, jolloin aasialaisten yritysten tulokset laskivat. Nyt tilanne on kuitenkin täysin toisenlainen. Kauppasodasta huolimatta markkinoilla odotetaan, että kehittyvillä markkinoilla toimivien yritysten tulokset nousevat globaalisti eniten 2019 ja 2020, kun USA:n verouudistuksen positiiviset vaikutukset poistuvat USA:n yritysten kasvuluvuista. Mielestämme aasialaiset osakkeet ovat houkuttelevia sekä absoluuttisesti että suhteessa muihin alueisiin osakkeiden edullisen hinnoittelun ja vahvojen tuloskasvunäkymien ansiosta.
2. Kiinan viranomaiset ryhtyneet kohtuullisiin tukitoimiin
Kiinan viranomaiset ovat odotetusti reagoineet kauppasotaan tukemalla Kiinan talouskasvua, mutta paisuttelematta sitä tarpeettomasti, jolloin Kiinan mahdollinen luottokriisi pahenisi yksityisen sektorin liian suuren lainanannon vuoksi. Arvioimme, että viranomaisilla on jatkossakin tahtoa, kykyä ja taloudellista liikkumavaraa torjua kauppasodan haittavaikutuksia. Lisäksi he voivat toimillaan vakauttaa Kiinan talouskasvua ja samalla Kiinan valuuttaa ja raaka-aineiden hintoja.
3. Puheiden sovitteleva sävy voi olla merkki aselevosta
Kiinan pääministeri Li Keqiang on jo aiemmin luvannut, että Kiinan valuuttaa ei devalvoida maan kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Merkit siitä, että Kiina pyrkii alentamaan kaupan esteitä, tukevat näkemystämme, jonka mukaan kauppasota alkaa laantua Yhdysvalloissa 6.11. järjestettävien välivaalien jälkeen. Konfliktin lopulliseen ratkaisemiseen kuitenkin kuluu aikaa, koska se perustuu syviin erimielisyyksiin, mutta osapuolten välinen aselepo vähentää jännitteitä rahoitusmarkkinoilla. Vähäinen taka-askel otettiin, kun Kiinan ja USA:n väliset neuvottelut keskeytettiin toistaiseksi.
4. Uskomme, että kauppasodan vaikutuksia yliarvioidaan rahoitusmarkkinoilla
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on suunnannut kauppaprotektionismia yhä enemmän kohti Kiinaa ja lieventänyt Eurooppaan kohdistuvia näkemyksiään. Kauppasopimus Meksikon kanssa on allekirjoitettu ja Kanadan kanssa neuvotellaan. USA:n ja Kiinan välinen kauppa muodostaa kuitenkin vain noin 1-2 prosenttia globaalista viennistä. Jos Donald Trump toteuttaisi kaikki uhkauksensa, tämä vaikuttaisi vain noin 5 prosenttiin globaalista viennistä. Täytyy muistaa, että iso osa maailman kaupasta käydään isojen maantieteellisten alueiden, kuten Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, sisällä. Kauppasota voi vaikuttaa myönteisesti Kiinan ja muiden esimerkiksi Itä-Aasian maiden kauppasuhteisiin, koska kiinalaiset valmistajat etsivät uusia markkina- ja tuotantoalueita, joihin kauppasota ei vaikuta.
5. Este dollarin merkittävälle vahvistumiselle
Yhdysvaltain dollari on vahvistunut suhteessa Kiinan yuaniin ja muihin kehittyvien markkinoiden maiden valuuttoihin. Vahvistuvan dollarin ja globaalien korkojen nousun yhdistelmä ei ole hyvä uutinen maille, joiden vaihtotase on alijäämäinen tai joilla on runsaasti valuuttalainoja, sillä tällöin velan korkojen ja lyhennysten hoitaminen kallistuu. Kehitys on saanut kehittyvien talouksien maiden osakkeiden ja joukkolainojen kurssit laskemaan. Yhdysvaltojen dollarin vahvistuminen on kuitenkin hieman hidastunut, koska mm. kehittyvien markkinoiden maiden keskuspankit ovat tulleet mukaan kamppailuun omien valuuttojensa heikkenemisen estämiseksi.
6. Tukea nykyisille kurssitasoille
Monet institutionaaliset sijoittajat ovat pienentäneet kehittyvien markkinoiden maiden osakkeiden positioitaan viime kuukausina. Kun huomioon otetaan aasialaisten osakkeiden hinnoittelu, mielestämme niiden pohja on saavutettu.Kun kaikki tekijät otetaan huomioon, mielestämme nykyinen hinnoittelu luo mielenkiintoisia aasialaisten osakkeiden ostomahdollisuuksia sekä lyhyellä (3-12 kuukautta) että pidemmällä aikavälillä. Lisäksi monet vahvat trendit vaikuttavat alueella oikeaan suuntaan kuten teknologian kehitys, keskiluokan kasvu Aasiassa ja tulotason muita alueita nopeampi nousu. Kyse ei ole tulevaisuudessa tapahtuvasta kehityksestä. Se on käynnissä jo nyt.
Ajankohtaiset talouskatsaukset
Tutustu Danske Bankin ekonomistien viimeisimpiin talouskatsauksiin.