Espoossa asuva Sisko, 86, kertoo aurinkoisesti hymyillen käyvänsä pankissa monta kertaa päivässä – kuulemma vähän liiankin usein. Pian hän tähdentää, että kyse on verkkopankista.

– En käy käytännössä lainkaan pankkikonttorilla. Minulla on vain sovittuja tapaamisia, yhden tai kaksi kertaa vuodessa. Hoidan laskunmaksut sekä tilisiirrot tietokoneelta, samoin käyn erittäin usein sijoituspuolella ja ostan osakkeita, Sisko luettelee.  

– Pidän siitä, että minulla on itselläni raha-asiat hallinnassa ja näen, mitä tileillä tapahtuu, hän summaa. 

Sisko ei ole ainoa, joka on siirtänyt asiointinsa digimaailmaan. Rahan nostaminen pankin kassalta väheni vuosien 2010-2017 välillä peräti 84 %. Verkkopankin käyttö puolestaan nousi kyseisellä aikavälillä 43 %. 

Digitaalisen rahaliikenteen lisäksi Sisko käyttää myös käteistä rahaa, lähinnä asioidessaan päivittäistavarakaupassa. 

– Nostan rahat automaatista, yleensä noin 300 € kerralla. Läheisessä ostoskeskuksessa on useita automaatteja ja tämä on minulle helpointa. Muihin käteisnostotapoihin en ole vaivautunut tutustumaan.

Näin nostat käteistä rahaa Danske Bankin korteilla

Automaatilta nosto

Käteistä rahaa voit nostaa käteisautomaatista. Myös TalletusOtto-automaatista voi nostaa käteistä. Löydät automaatit myös mobiilipankista, kohdasta "Löydä meidät".

Kaupan kassalta

K-ruokakaupoista, Tokmannilta sekä R-kioskilta voit nostaa käteistä, jos maksat ostoksesi debit-kortilla. R-kioskien kassoilta voit nostaa kerralla enintään 50 euroa, muiden liikkeiden kassoilta enintään 200 euroa. Löydät käteisnostoja tarjoavat myymälät Keskon ja Tokmannin sivuilta.

Pankin konttorista

Käteistä voit nostaa kassapalveluja tarjoavasta pankin konttorista. 4 000 euroa ylittävät käteisnostot on tilattava viimeistään neljä pankkipäivää etukäteen. Tilauksen voit tehdä soittamalla asiakaspalveluumme. Varaa pankkitunnukset lähellesi tunnistautumista varten.

Sisko huomauttaa, että esimerkiksi koululaisille digitaalisten palveluiden käyttäminen tulee opeteltua luonnostaan Mikäli käteisen rahan nostaminen tai digitaalisten pankkipalvelujen käyttäminen ei ole vielä tuttua, on Siskolla tähän hyvä neuvo:

– Reippaasti opettelemaan vain. Ja kannattaa selvittää, onko vaikka lähipiirissä joku, joka osaa neuvoa. En minäkään kaikkea osaa, mutta opettelen!

Tutustu YLEn Nettiä ikä kaikki -kampanjaan