Tullin tänään julkistamien ulkomaankaupan ennakkotietojen mukaan tavaraa vietiin Suomesta syyskuussa noin 5,1 miljardin euron arvosta. Viime vuoden syyskuuhun verrattuna vienti nousi 2 prosenttia. Samaan aikaan tuonti pysyi vuodentakaisella tasolla noin 5,3 miljardissa eurossa. Kokonaisuudessaan tavaraviennin arvo on kasvanut tammi-syyskuun aikana 6 prosenttia. Viennin nousua tuki kemiallinen metsäteollisuus, missä paperimassan, paperin ja pahvin viennin arvo kohosi. Tullin mukaan kuljetusvälineiden, teollisuuden koneiden ja laitteiden, sahatavaran, sinkin sekä kuparin viennin arvoon tuli laskua. Vienti Venäjälle ja Saksaan laski, mutta tullissa kirjattiin nousua lähes kaikkiin muihin keskeisiin vientimarkkinoihin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan ulkomaankaupan kehitys on tänä vuonna ollut viime vuotta vaatimattomampaa. Viennin arvon trendi on polkenut paikoillaan jo useamman kuukauden. Lisäksi suurin osa viennin arvon noususta tulee hintojen kohoamisesta, ei volyymin kasvusta. Toisaalta Uudenkaupungin autotehtaan tilapaisesti vaisumpi tuotanto näyttäisi selittävän osan heikkoudesta, joten viennin kokonaiskuva on hieman raportoitua parempi. Kuoppamäen mukaan yritysten tilauskirjat näyttävät kyselyiden perusteella edelleen melko hyviltä ja suomalaisten yritysten vientiodotukset ovat korkeammalla kuin esimerkiksi Saksassa tai Ruotsissa. Kuoppamäen mukaan viennin kilpailukykyyn täytyy edelleen kiinnittää huomiota, sillä kilpailukykysopimuksen ja maailmantalouden korkeasuhdanteen tuoma noste näyttää hiipuvan. Kansainvälisen talouden kasvun hidastuminen heikentää näkymiä 2019, mutta maltillinen viennin kasvu näyttää edelleen mahdolliselta. Vuonna 2019 valmistuu myös isoja laivatilauksia vientiin.

Lähteet: Tullin tilastot