Tilastokeskuksen mukaan teollisuudessa saadut uudet tilaukset jatkoivat kasvua syyskuussa. Saatujen tilausten arvo nousi edellisestä vuodesta 5,2 prosenttia. Kasvua kertyi kaikilla päätoimialoilla. Erityisen paljon tilaukset nousivat kemianteollisuudessa, 20,4 prosenttia, mitä tosin selittää osittain vaatimaton vertailutaso viime vuodelta. Kokonaisuudessaan tehdasteollisuuden tilaukset ovat nousseet vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana 1,7 prosenttia.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan syksy on sujunut teollisuudessa ilman kriisitunnelmia, mutta kasvutahti on vaatimatonta. Koko alkuvuoden tilauskertymä on plussalla, mutta lukemaa ei voi pitää erityisen huikaisevana, kun ottaa huomioon, että samalla jaksolla teollisuuden tuottajahinnat ovat nousseet 4,5 prosenttia. Käytännössä tilausmäärät ovat siis supistuneet ja ainoastaan hinnat nousseet. Esimerkiksi paperiteollisuudessa tilausten arvo nousi syyskuussa kahdeksan prosenttia, mikä voi äkkiseltään tuntua suurelta kasvuluvulta. Tulkinnassa täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että saamaan aikaan kohonnut sellun hinta on nostanut toimialan tuottajahintoja viime vuodesta melkein 14 prosenttia.

Toistaiseksi teollisuuden tuotanto on kuitenkin kasvussa myös hintamuutoksista putsatun volyymin osalta. Syyskuussa tuotantomäärät olivat 2,5 prosenttia viime vuoden tasoa korkeammalla. Edelliseen kuukauteen verrattuna kausitasoitettu tuotanto nousi 0,5 prosenttia. Yhtäjaksoista kasvua on jatkunut jo kahden ja puolen vuoden ajan, eli vuoden 2016 huhtikuusta.

Kokonaisuudessaan eri tilastot muodostavat yhtenäisen kuvan teollisuuden suhdannetilanteesta. Euroalueen talousvuosi on ollut vaisu, ja yhä uudenlaiset tilapäisiksi luonnehditut vaikeudet tuntuvat tulevan vastaan kuukaudesta toiseen. Suomessa tilanne on jonkin verran talousalueen keskiarvoa parempi, mutta täälläkin ollaan odottelevissa tunnelmissa ja katsotaan, miten vahvasti kansainvälisen talouden viileneminen tulee näkymään kotimaassa talven aikana. Toistaiseksi tilauskirjat ovat kuitenkin täynnä ja tuotantokapasiteetti käytössä, joten koneet pysyvät lähikuukaudet käynnissä ilman suurempaa huolta äkkipysähdyksestä. Kasvutahti kuitenkin hidastuu.