Työllisyyskehitys jatkui kohtalaisen hyvänä toukokuussa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli toukokuussa työllisinä 32 000 henkeä enemmän kuin vuosi sitten. Työllisyysasteen trendi nousi takaisin 72,6 prosenttiin. Sama lukema nähtiin tosin ensimmäisen kerran tammikuussa, joten käytännössä työllisyysaste on toukokuun noususta huolimatta polkenut alkuvuoden paikallaan ilman selkeää suuntaa.

Työttömänä oli toukokuussa 249 000 henkeä eli 12 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä kasvoi huhtikuusta lähes 30 000 hengellä, mikä heijastelee kuitenkin lähinnä tavanomaista vuoden sisällä nähtävää kausivaihtelua, kun keväällä valmistuneita opiskelijoita ilmoittautuu työnhakuun. Työttömyysasteen trendi pysyi sitkeästi 6,6 prosentissa. Lukema on Suomen historialliseen tasoon verrattuna hyvä, mutta parannusta ei tammikuun jälkeen ole nähty.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan toukokuun työllisyysluvut eivät tuoneet jättiyllätyksiä. Työmarkkinoiden korkeasuhdanne jatkuu edelleen, mutta suunta on tällä hetkellä lähinnä vaakatasossa. Sekä työllisyys- että työttömyysasteen trendit ovat pysytelleet alkuvuoden pitkälti paikallaan yksittäisten kuukausien heilumisesta huolimatta. Melko pirteältä vaikuttavia työllisyyslukuja himmentää myös se, että toukokuussa työllisyys kasvoi vain osa-aikaisen työn osalta, kun kokoaikaisen työn määrä jopa laski.

Toukokuun luvut eivät anna aihetta erityiseen huoleen, mutteivät toisaalta viittaa siihenkään, että työllisyys olisi Suomessa erityisemmin nousemassa tällä hetkellä. Uudelle hallitukselle työllisyystilastojen julkistuspäivästä uhkaa tulla kuukausittainen päänsärky, kun kylmä hiki otsalla joudutaan odottamaan, näkyykö tilastoissa minkäänlaista merkkiä toivotusta työllisyyden paranemisesta. Tämänpäiväisistä luvuista ei varsinaisesti sellaista merkkiä löydy, mutta lukemat ovat riittävän hyvät, jotta kesän vietto voi jatkua seuraavaan julkistukseen saakka kohtalaisen leppoisasti.

Appelqvistin mukaan  aika yleisesti hyväksytäänkin, ettei työllisyysaste itsestään nouse 75 prosenttiin. Sen sijaan huomio kohdistuu nyt siihen, tullaanko näkemään edes sellaista loivempaa nousua, johon monet edelleen luottavat. Avoimia työpaikkoja on tarjolla runsaasti, vaikka niidenkin osalta on keväällä nähty loiva käänne alaspäin. Toukokuun lopussa oli työ- ja elinkeinotoimistoissa avoimena lähes 58 000 työpaikkaa, mikä on edelleen vahva lukema ja 4400 viime vuotta enemmän. Tällä hetkellä avoimet työpaikat täyttyvät kuitenkin varsin tahmeasti, mikä kertoo työmarkkinoiden kohtaannon vaikeuksista.