Asunto-osakkeen kaupat voidaan nyt hoitaa täysin digitaalisesti – esimerkiksi kiinteistönvälittäjän toimistolla, kahvilassa tai uuden kodin pöydän ääressä. Mukana pankeista ovat ensivaiheessa Aktia, Danske Bank, Handelsbanken, OP, Nordea ja S-Pankki sekä kiinteistönvälittäjistä OP Koti ja Kiinteistömaailma. 

Viime marraskuussa perustettu Digitaalinen asuntokauppa DIAS Oy on tuonut markkinoille ainutlaatuisen digitaalisen kaupankäyntialustan. Palvelu avautui kiinteistönvälittäjien käyttöön kesäkuussa. DIAS toimii yhteistyössä kiinteistönvälitysjärjestelmien kanssa ja on avoin kaikille kiinteistönvälittäjille ja pankeille.

– Sen sijaan, että asunnon ostaja ja myyjä menisivät kiinteistövälittäjän kanssa pankkiin allekirjoittamaan papereita, voidaan kauppakirja hyväksyä sähköisesti henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla. Taustalla myyjän ja ostajan pankit tekevät omat kauppaan liittyvät toimenpiteensä ja hoitavat DIAS:in avulla myös paperisen osakekirjan siirron sekä siirtomerkinnän. Lisäksi palvelun kautta hoituu myös varainsiirtoveron sekä kiinteistövälittäjän palkkioiden maksaminen, kertoo DIAS Oy:n toimitusjohtaja Sami Honkonen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asunto-osakekaupan prosessi muuttuu ja helpottuu merkittävästi kaikkien osapuolten kannalta.

– Kaupat saadaan toteutettua nopeammin ja vähemmällä odottelulla. Kaikkien aikaa säästyy, Honkonen jatkaa.

Alkuvaiheessa DIAS:in kautta voi hoitaa asunto-osakkeiden kauppoja, joissa osakekirja on vielä perinteisessä paperisessa muodossa. Tulevaisuudessa myös sähköisessä muodossa olevia osakekirjoja voi myydä ja ostaa digitaalisesti. Merkittävä osa asunto-osakekaupasta tehdään kuitenkin vielä pitkään perinteisillä paperisilla osakekirjoilla. Palvelun käytössä mukana olevat pankit ovat sitoutuneet hoitamaan paperisten osakekirjojen käsittelyn pankkien välisenä taustatyönä.

– Asuntokauppatilaisuuksien aikatauluttaminen on usein aikamoista palapeliä, kun myyjän ja ostajan kalentereita sovitetaan pankissa vapaana oleviin kauppa-aikoihin. DIASin kautta kaupat saadaan tehtyä nopeammin, toteaa ensimmäisten kiinteistönvälittäjien joukossa DIASia hyödyntävä yrittäjä Kukka Kauppila Kiinteistömaailma Helsinki Itäkeskuksesta.

– Me haluamme pankkina yhdessä kumppaneidemme kanssa tarjota asiakkaillemme parhaat digitaaliset kanavat ja palvelut. Olemme jo pitkään pystyneet tarjoamaan asiakkaillemme neuvontaa ja neuvottelut oman kodin rahoituksesta paikasta ja melkein ajastakin riippumatta. Nyt myös kaupanteon voi hoitaa missä ja milloin vain, iloitsee myös Danske Bankin vähittäispankin johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Oletko ostamassa asuntoa?

Koostimme sinulle yhteen paikkaan vinkit ja neuvot – kaiken oleellisen tiedon, mitä tarvitset harkitessasi asunnon ostoa.

Lue lisää