Vuoden 2018 lopussa sijoittajat olivat hyvin huolissaan korkojen noususta, mutta nyt tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi. Marraskuussa Yhdysvaltojen kymmenen vuoden valtionkorko nousi 3,24 prosenttiin, ja nyt se on laskenut jo 2,08 prosenttiin Yhdysvaltain keskuspankin painettua jarrun pohjaan tulevien koronnostojen osalta.

Euroopassa suunta on ollut sama, ja sillä on ollut suora vaikutus joukkolainamarkkinoihin sekä lisäksi epäsuora myönteinen vaikutus osakemarkkinoihin. Yritykset hyötyvät matalista koroista, ja samalla sijoittajat ovat yhä suuremmassa määrin pakotettuja siirtymään osakemarkkinoille etsiessään hyviä tuottomahdollisuuksia. Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellon mukaan se voi tarkoittaa hyvää myötätuulta osinko-osakkeille eli sellaisten yritysten osakkeille, jotka maksavat sijoittajilleen säännöllisesti hyviä osinkoja.

– Joukkolainoista on kuluneen puolen vuoden aikana tullut vähemmän houkuttelevia jatkuvasta tuotosta kiinnostuneille sijoittajille, mikä tekee osinko-osakkeista entistä kiinnostavamman vaihtoehdon, hän selittää.

Korot ja osingot ovat vaihtaneet paikkaa

Läpi vuosikymmenten, koko 1990-luvun ajan ja aina vuoden 2008 finanssikriisiin saakka sijoittajat ansaitsivat valtionobligaatioiden koroilla enemmän kuin osakkeiden osingoilla, mutta vuosikausia jatkunut korkojen lasku on nyt muuttanut tilanteen päinvastaiseksi. Saksalaisten valtionvelkakirjojen ja eurooppalaisten osinko-osakkeiden välinen korkoero ei ole koskaan ollut näin suuri osakkeiden hyväksi.

Muun muassa korkojen laskun vuoksi Kaisa Kivipelto pitää osinko-osakkeita tällä hetkellä kaikkein houkuttelevimpana osaketyyppinä. Markkinoilla viime aikoina nähty epävakaus on kuitenkin pääasiallinen syy siihen, että hän suosii tällä hetkellä osinko-osakkeita.

– Osinko-osakkeet ovat epävakaina aikoina tavallisesti muita osakemarkkinoita vakaampia, ja ennusteemme mukaan epävarmuus jatkuu lähiaikoina – erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppakonfliktin vuoksi, Kivipelto toteaa.

Eniten mahdollisuuksia eurooppalaisissa osinko-osakkeissa

Kaisa Kivipellon mukaan Danske Bank keskittyy etenkin eurooppalaisiin osinko-osakkeisiin.

– Se johtuu osittain siitä, että näemme tällä hetkellä houkuttelevimmat tuottomahdollisuudet eurooppalaisissa osakkeissa, joita ylipainotamme nyt salkuissamme, ja osittain siitä, että eurooppalaiset yhtiöt maksavat yleensä korkeampia osinkoja kuin esimerkiksi yhdysvaltalaiset tai japanilaiset yhtiöt. Jatkuvaa tuottoa etsiville sijoittajille Eurooppa on paras vaihtoehto, hän kertoo.

Hän panostaa etenkin sellaisiin osinko-osakkeisiin, jotka tarjoavat myös laatua – eli yrityksiin, joiden tuotto on vakaa ja velan määrä maltillinen.

– Ne voivat yhä tarjota hyvää tuottoa sekä houkuttelevia osinkoja, vaikka talous kehittyisikin huonompaan suuntaan, Kivipelto toteaa.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme