Kauppasota painaa osakemarkkinoita, mutta odotukset kevenevästä keskuspankkien rahapolitiikasta tasapainottavat tilannetta. Uskomme, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on aloittamassa koronlaskut, ja EKP on valmis käyttämään kaikki mahdolliset työkalut tukeakseen taloutta. Sen lisäksi Kiinalla on yhä varaa elvyttää.

Kaupan osalta sekavaa, mutta osakkeet pitävät pintansa

Viime viikolla Trumpin hallinto ilmoitti, että he eivät aseta tuontitulleja meksikolaisille tuotteille maiden jatkaessa maahanmuuttosopimuksen neuvotteluja. Toisella rintamalla Trump korotti USA-Kiina-kauppaneuvotteluiden panoksia varoittamalla, että jos hän ei tapaa Kiinan pääministeriä Japanin G20-kokouksen yhteydessä kesäkuun lopussa, asettaa Yhdysvallat uusia tuontitulleja kiinalaisille tuotteille. Trump pelaa kovaa peliä, mutta odotamme yhä USA-Kiina-kauppasopimuksen syntyvän vuoden 2019 toisen vuosipuoliskon aikana, poistaen merkittävimmän talouskasvua jarruttavan tekijän. Molemmat maat tarvitsevat sopimuksen.

Hyviäkin uutisia saatiin: odotukset Kiinan lisääntyvästä elvytyksestä nousivat, kun kiinalainen lehdistö kertoi paikallisten viranomaisten saaneen luvan laskea liikkeelle velkakirjoja rahoittaakseen infrastruktuuriprojekteja. Tämä kuulostaa enemmän perinteiseltä kiinalaiselta elvytykseltä, jota markkinat ovat jo odottaneet.

Viime viikolla alensimme globaalin kasvun ennusteita 3,2 %:iin vuonna 2019 ja 3,4 %:iin 2020. Pidentynyt kauppasota painaa kasvunäkymiä, mutta odotamme myös keskuspankkien lisäävän elvytystä. Viime viikolla Yhdysvalloista saatu odotuksia alempi inflaatioluku teki Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin koronlaskusta todennäköisemmän tukien osakkeita. Isossa-Britanniassa konservatiivisen puoleen uuden johtajan äänestys alkoi. Boris Johnson on suosikkiehdokas jatkamaan Theresa Mayn jälkeen, mutta mikään ei ole varmaa.

Fedin kokous ja ostopäällikköindeksejä luvassa

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kokoontuu 19. kesäkuuta. Suurin mielenkiinto kohdistuu siihen kuinka kyyhkymäinen Fedin lausunto on. Emme odota koronlaskua vielä, mutta näkemyksemme on, että Fed on avannut oven koronlaskuille loppuvuoden aikana. Olemme muuttaneet odotuksiamme Fedin toimista elvyttävämpään suuntaan ja odotamme kokonaisuudessaan 75 korkopisteen koronlaskuja vuoden 2019 toisen vuosipuoliskon aikana. Fed tulee laskemaan korkoa samaan tyyliin kuin 90-luvulla tarkoittaen sitä, että korkoa lasketaan, vaikka taantumaa ei ole. Näkemyksemme mukaan koronlaskut tulevat olemaan riittäviä parantaakseen talouden tunnelmia ja talouskasvua. USA:n kasvu näyttäisi nyt saavuttaneen korkeimman tason, inflaatio ja inflaatio-odotukset ovat matalalla tasolla ja talouden näkymät ovat aiempaa heikommat. Sen lisäksi kauppaepävarmuus painaa taloutta. Uskomme, että on vaarallisempaa jättää laskematta korkoa kuin laskea liikaa tai liian aikaisin. Vaikka kauppasota ratkeaisi, olemme siltikin sitä mieltä, että rahapolitiikka on tällä hetkellä liian kireää.

Rauhallisen viime viikon jälkeen tällä viikolla nähdään tärkeitä talouslukuja. Markitin ostopäällikköindeksit julkistetaan Yhdysvalloista ja Euroopasta. Luvut mittaavat kesäkuun tilannetta, joten niitä tarkkaillaan läheisesti. Fediä ei auta, että nämä luvut julkaistaan vasta kaksi päivää heidän kokouksen jälkeen. Euroopassa keskitytään etenkin Saksan teollisuuden aktiviteettitasoon, koska se on ollut heikko monta kuukautta. Myös Euroopan inflaatioluvut ovat tärkeitä, vaikka EKP on jo lähes niin elvyttävä kuin mahdollista. Aikaisemmin kesäkuussa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi sanoi, että talouden tilanne on huolestuttava, mutta EKP on valmis käyttämään kaikkia mahdollisia työkaluja.

Euroopassa talousluvut ovat olleet heikkoja pitkään, mutta tilannetta avittavat keskuspankkien elvytys, vahvat työmarkkinat ja odottamamme kauppasopimus. Nämä kaikki tukevat edullisesti hinnoiteltuja eurooppalaisia osakkeita. Pidämme yhä osakkeita houkuttelevimpina ja eurooppalaiset osinko-osakkeet ovat suosikkejamme.