Yli 70 prosentilla suomalaisista on tilejä useissa pankeissa, joten ihmisten taloustiedot ovat hajallaan useassa verkkopankissa. Danske Bank julkaisee ensimmäisenä pankkina Suomessa monipankkipalvelun, jonka kautta Danske Bankin asiakas näkee uudessa mobiilipankissa maksutilitietonsa myös muissa pankeissa olevista tileistä.

Palvelu hakee tiedot OP:n, Nordean, S-Pankin, Handelsbankenin, Ålandsbankenin ja Aktian verkkopankeista. Palvelun mahdollistaa PSD2-maksupalveludirektiivi, joka ohjaa pankkeja avaamaan rajapintojaan. 

– Uskomme, että muutoksessa menestyvien pankkien rooli tulee muuttumaan alustan suuntaan. Menestyviin alustoihin kootaan palveluita, jotka tekevät kuluttajien taloudenhoidosta aiempaa vaivattomampaa, sanoo Danske Bankin kehitysjohtaja Rami Tättilä.

PSD2 ja sen edellyttämät tekniset standardit tarkoittavat, että muutaman vuoden päästä kuluttaja voi ohjata usean pankin palveluita yhdestä verkkopankista.

– Danske Bank avaa nyt tämän polun monipankkipalvelullaan. Kehityspolkumme ohjaa meitä kehittämään palveluitamme entistä monipuolisempaan suuntaan, ja mobiilipankkimme tulee mahdollistaman esimerkiksi sopimusten hallinnointia, budjetinhallinnan automatisointia tai säästämisen tukemista aivan uudella tavalla, Tättilä sanoo. 

Ensimmäinen sijoitus fintechiin

Danske Bank on tehnyt sijoituksen tanskalaiseen Spiir-fintechiin, jonka kanssa pankki on kehittänyt monipankkipalvelun Danske Bankin ympäristöön. 

Aiemmin Danske Bank on kertonut yhteistyöstä ruotsalaisen Minna Technologiesin kanssa, jonka tuote mahdollistaa tulevaisuudessa kuluttajalle tilauspohjaisten palveluiden, kuten sähkölaskun, puhelinlaskun sekä Spotifyn ja Netflixin kaltaisten palveluiden tilausten hallinnoimisen ja kilpailuttamisen.

– Me teemme yhteystyötä usean fintechin kanssa ja kehitämme uusia asiakassovelluksia open banking -hengessä. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun Danske Bankista tulee myös osaomistaja, sanoo johtaja Lars Malmberg Danske Bankista.

Danske Bankin pitää myös erittäin kiinnostava Spiirin kehitystyötä pohjoismaisen API Gatewayn rakentamiseksi. Tämä ohjelmistorajapinnan välityspalvelin mahdollistaa kolmansille osapuolille palveluiden rakentamisen.

Tietoa pohjoismaisesta API Gatewaysta

PSD2-maksupalveludirektiivin tavoitteena on lisätä kilpailua, lisätä turvallisuutta ja parantaa maksupalveluja kuluttajien eduksi. 

Direktiivin yksi seuraus on, että pankit ovat velvollisia tarjoamaan pääsyn asiakkaidensa tilitietoihin, jotta uudet maksupalveluntarjoajat voivat tarjota maksupalvelujaan.

Velvoitetta ei kuitenkaan sovelleta ennen vuoden 2019 loppua. Nordic API Gateway mahdollistaa Danske Bankin ja muiden pankkien asiakkaiden pääsyn käyttämään pankkitietoja muissa sovelluksissa jo ennen kuin direktiivin tekniset standardit ovat voimassa.