Aika tarkistaa faktat

Pääomamarkkinoiden vauhdikas vuosi 2019 päättyi lupaukseen hieman paremmasta tulevaisuudesta, ja tämä taas näkyi pian nousevina osakekursseina. Teollisuuden ostopäällikköindeksit alkoivat kääntymään aavistuksen verran parempaan asentoon vuoden lopussa, ja tämä herätti markkinoilla toiveen siitä, että se mitä viime vuonna nähtiin hidastuvan globaalin kaupan ja syklisten yhtiöiden vaimeiden näkymien osalta olisi ohi ja paremmat ajat olisivat edessä. Yhdysvallat ja Kiina kertoivat päässeensä yhteisymmärrykseen ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen ehdoista ja sopimus allekirjoitetaan tällä viikolla, tammikuun 15. päivä. 

Nyt on kuitenkin tilinteon aika: tällä viikolla markkinat odottavat pääsevänsä näkemään kauppasopimuksen yksityiskohdat, ja sen lisäksi tällä viikolla Yhdysvaltojen tuloskausi todella käynnistyy. Näihin kumpaankin kohdistuu suuria odotuksia, vaikkakin tuloskasvuodotusten osalta analyytikot ovat laskeneet EPS- eli ”tulos per osake” -kasvuodotuksia jonkin verran. Tästä huolimatta, EPS-kasvuodotukset suurimmille osakemarkkinoille ovat melko korkeita, 9,4 %:n kasvua odotetaan Yhdysvaltoihin ja 8,9 % kasvua Eurooppaan tälle vuodelle, ja tätä kasvua odottaessa markkinoiden arvostustasot ovat karanneet melko korkeille tasoille. 

Vaikka todennäköisyys sille, että Yhdysvallat ja Iran päätyvät suurempaan kahnaukseen on laskenut, näyttäisi siltä, että saatamme saada melko pomppuisen alun tälle vuodelle – tällä kertaa mahdollisen markkinan heilunnan taustalla tulevat todennäköisesti olemaan tavallisemmat syyt. Suurimmat uhat osakemarkkinoiden kehitykselle lähiviikkoina ovat toteutuneet neljännen vuosineljänneksen tulokset verrattuna odotuksiin, muutokset koko vuoden tuloskasvuodotuksiin ja ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen yksityiskohdat sekä kauppaneuvotteluiden jatkuminen. Tietenkin myös talouslukujulkistukset ovat tärkeitä, mutta ainakin viimeisimmät palveluostopäällikköindeksit olivat odotuksia parempia, lieventäen pelkoa siitä, että teollisuuden heikkous olisi tartuttanut terveemmän palvelusektorin. 

Vaikka neljännen vuosineljänneksen tulokset olisivat pettymys markkinoille, tai vaikka kauppasopimuksen ehdot eivät olisikaan yhtä houkuttelevat kuin odotettiin, uskomme silti, että osakkeilla on paras tuottopotentiaali lähikuukausina johtuen riittävän hyvästä tulos- ja talouskasvunäkymästä, elvyttävästä rahapolitiikasta ja vahvasta kuluttajasta. On hyödyllistä pitää mielessä, että markkinat yleensä ylireagoivat sekä positiivisiin, että negatiivisiin uutisiin, ja omassa sijoitussuunnitelmassa pysyminen sekä nojautuminen faktoihin on tärkeää. 

Yritysten tuloskehitys ja kauppasopimus tärkeimpiä tällä viikolla

Sen lisäksi, että Kiinan varapääministeri Liu He matkustaa tällä viikolla Yhdysvaltoihin allekirjoittaakseen ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen, 15. päivä on aiemmin ilmoitettu allekirjoituspäiväksi, luvassa on myös jotain talouslukuja, jotka saattavat kiinnostaa. Suurin kiinnostus kuitenkin kohdistuu kauppasopimukseen liittyvien uutisten lisäksi tuloskauden käynnistymiseen. 

Mielenkiintoisimmat talousjulkistukset saadaan Yhdysvalloista, kun joulukuun inflaatioluvut julkaistaan tiistaina, vähittäismyyntiluvut torstaina ja perjantaina vuorossa ovat rakennusluvat ja teollisuustuotantoluku. Fed on tauolla rahapoliittisten toimien suhteen, ja olisi yllätys jos inflaatiokehitys olisi niin poikkeuksellista, että Fed arvioisi toimiaan uudelleen. EKP julkaisee viimeisen korkokokouksen muistiinpanot. Kyseessä oli uuden presidentti Christine Lagarden ensimmäinen kokous, ja sen vuoksi voi olla mielenkiintoista luettavaa, mutta se ei kuitenkaan vaikuta markkinoihin laajassa mittakaavassa.