Amerikkalainen S&P 500 -osakeindeksi on tällä hetkellä suurin piirtein korkeimmalla tasollaan ikinä. Kyseessä on siis kaikkien aikojen ennätys. Sama koskee globaalia osakeindeksiä. 

Osakkeisiin sijoittaneille tämä on tietysti hieno uutinen. Mutta jos olet jäänyt katselemaan sivusta rahojesi kanssa ja odottanut oikeaa hetkeä tulla markkinoille, tieto voi saada epäröimään. Voiko nousu todellakin jatkua vielä? Vai laskevatko kurssit ehkä ensi kuussa, jolloin niitä voisi ostaa halvemmalla?

Eniten merkitystä sijoitusajalla

Yksi tunnetuimmista sijoittajien motoista on ”osta halvalla, myy kalliilla”. Se tarkoittaa osakkeiden ostamista silloin, kun niiden hinta on oletettavasti alimmalla tasollaan, ja niiden myymistä hinnan ollessa korkeimmillaan. Mutta mistä voi tietää, milloin hinta on alimmillaan – tai ylimmillään? Sitä ei tiedä kukaan meistä.

Jos minulta kysytään, onko tänään hyvä päivä sijoittaa, sanon lähtökohtaisesti päivän tasoa vilkaisemattakaan aina, että jos sijoitusaika on pitkä, vastaus on kyllä.

Pitkän ajan kuluessa sillä on vähemmän merkitystä, milloin markkinoille on tullut. Ratkaisevaa on, kuinka pitkään siellä pysyy, sillä osakekurssit ovat historiallisesti nousseet ajan myötä matkan varrella tapahtuvasta heilunnasta huolimatta – ja uskomme saman kehityksen jatkuvan.

Suuret voitot ajoituksesta riippumatta

Kuvittele, että olisit kuluneiden 25 vuoden aikana sijoittanut globaaleihin osakkeisiin 2 000 euroa vuodessa – eli yhteensä 50 000 euroa. Kuinka paljon ajoitus olisi vaikuttanut sijoitukseen?

Jos ajoituksesi olisi ollut täydellinen ja olisit joka vuosi sijoittanut 2 000 euroa juuri oikealla hetkellä, jolloin osakkeiden hinnat olivat matalimmillaan, sijoituksesi arvo olisi nyt 186 448 euroa. Kuvittele, että olisit sen sijaan ollut epätavallisen epäonninen ja ostanut joka vuosi osakkeita huonoimmalla mahdollisella hetkellä eli osakkeiden hinnan ollessa korkeimmillaan. Olisitko kärsinyt valtavat tappiot? Et tietenkään. Siinä tapauksessa salkkusi olisi kasvanut hiukan yli 144 460 euron arvoiseksi.

On kuitenkin kiinnostavaa tarkastella tilannetta, jossa sijoittaja ei ole lainkaan miettinyt sitä, milloin markkinoille kannattaisi tulla, vaan ostanut osakkeita aina vuoden ensimmäisenä pörssipäivänä. Siinä tapauksessa salkun arvo olisi tällä hetkellä noin 167 680 euroa, eli vain 10,1 prosenttia matalampi kuin silloin, jos sijoitukset olisi tehty joka vuosi parhaaseen mahdolliseen aikaan.

Mitä siis kannattaisi tehdä?

Neuvoni onkin, että ei kannata miettiä liikaa sitä, tuleeko osakkeista halvempia seuraavalla viikolla tai seuraavana kuukautena. Sijoittamiseen pätee vanha viisaus, jonka mukaan aika on rahaa.

Jos väärällä hetkellä ostaminen pelottaa yhä, sijoituksen voi hajauttaa ostamalla osakkeita vähän kerrallaan, jolloin vältetään koko summan siirtäminen osakemarkkinoille samana päivänä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tilastollisesti on parempi sijoittaa tänään kuin huomenna.

Ajoituksen merkitys tuotolle

Kumulatiivinen tuotto sijoitettaessa 2 000 euroa vuodessa globaaleihin osakkeisiin 25 vuoden ajan laskettuna niin, että ostot on tehty joka vuosi päivänä, jolloin kurssit olivat korkeimmillaan (huonoin ajoitus), matalimmillaan (paras ajoitus) tai vuoden ensimmäisenä päivänä (ei ajoitusta).