Vuoden 2019 viimeiset päivät olivat suhteellisen rauhallisia ja yhdysvaltalaiset osakkeet nousivat hieman aiemmin joulukuussa käynnistyneen joulupukkirallin lisäksi. Donald Trump totesi, että hän allekirjoittaa ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen Kiinan kanssa tammikuun 15. päivä. Tämä sai sijoittajat uskomaan, että kauppasodassa ei tulla näkemään käännettä huonompaan. Nähdäksemme suuri osa tämän ensimmäisen vaiheen sopimuksen hyödyistä on jo hinnoiteltu osakemarkkinoille, ja tästä eteenpäin osakkeet tarvitsevat uusia ajureita, jotta nousu voi jatkua. Ilman suuria, odottamattomia shokkeja uusia laajamittaisia rahapoliittisia elvytystoimia ei ole luvassa. Siksi yksi tärkeimpiä ajureita tänä vuonna tulee olemaan talouslukujen parantuminen ja sen näkyminen parempana yritysten tuloskasvuna. Nyt yhä useampi talouden mittari näyttää tasaantumisen merkkejä, mutta jotta tuloskasvu säilyisi hyvänä, tarvitaan lisää positiivisia merkkejä taloudesta. Siksi vuosi 2020 tulee sisältämään paljon talouden kasvuvauhdin tarkkailua.

Ei mennyt paljonkaan aikaa, ennen kuin käsissämme oli uusi geopoliittinen konflikti. Yhdysvallat tekivät ilmaiskun Bagdadiin tappaen Qassim Suleimanin, Iranin armeijan korkea-arvoisen kenraalin. Iran reagoi iskuun vetäytyen vuoden 2015 ydinsopimuksesta, kun taas Irakin parlamentti lupasi poistaa Yhdysvaltojen joukot maasta. Trump vastasi uhkaamalla Irakia pakotteilla. Kuten aina Lähi-idän kriisin ollessa kyseessä, öljyn hinta kääntyi nousuun iskun jälkeen. Kuitenkin Iranin öljyvienti on jo pakotteiden alaista, joten välittömät vaikutukset öljyn tarjontaan ovat pienemmät kuin aiemminssa samankaltaisissa kriiseissä. Jos konflikti syvenee lisää, saattaa se kuitenkin pitää öljyn hintaa koholla pidempään. Toimialastrategiassamme ylipainotamme energiasektoria sen houkuttelevan arvostuksen ja hyvän osingonmaksukyvyn vuoksi. Jos tilanne säilyy kireänä ja öljyn hinta korkealla, energiasektorin osakkeet saattavat saada lisää hyötyä. Kaiken kaikkiaan, kuten nämä ensimmäiset päivät osoittavat, poliittiset tapahtumat tulevat olemaan tärkeitä tekijöitä markkinoiden kehityksen kannalta, etenkin kun Yhdysvaltojen presidentinvaalit lähestyvät.

Poliittiset tapahtumat ja talousluvut fokuksessa

Uutiset tulevat  tällä viikolla keskittymään todennäköisesti Yhdysvaltojen ja Iranin tilanteen kehitykseen, ja sijoittajia kiinnostaa erityisesti se miten Iran reagoi. Sen lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen ensimmäisen vaiheen sopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu. Siksi, vaikka markkinat ovat jo nousseet tietoon sopimuksen alustavasta solmimisesta, uudet yksityiskohdat ja ilmoitukset saattavat aiheuttaa heiluntaa lähipäivinä. Sijoittajat ovat herkkänä kaikelle tiedolle kauppasotaan liittyen.

Tämä viikko on täynnä talouslukuja. Palvelu-ostopäällikköindeksit Kiinasta, euroalueelta ja Yhdysvalloista julkaistiin maanantaina, ja ne olivat etenkin euroalueen ja USA:n osalta odotuksia parempia. ISM-palveluostopäällikköindeksi julkaistaan tiistaina. Inflaatiotilastot euroalueelta osoittivat inflaation piristyneen hieman, Kiinan luku on vuorossa torstaina. Yksi tärkeimpiä julkaisuja on työllisyysraportti Yhdysvalloista. On etenkin mielenkiintoista nähdä, miten työmarkkina voi marraskuun vahvan työpaikkojen kasvun, mutta odotuksia heikomman joulukuun teollisuuden ostopäällikköindeksin jälkeen. Fed on kertonut olevansa tauolla elvytyksen suhteen, ja siksi hyvä talousdata rauhoittaa sijoittajia talouskasvun jatkumisesta tukien osakkeita, mutta huono raportti saattaa heikentää sijoittajien tunnelmia.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme