Pörssivuosi 2019 teki suomalaisista kansainvälisempiä sijoittajia, sillä suomalaisasiakkaidemme tekemät sijoitukset jakaantuivat eri puolille maailmaa. Suomeen tehtyjen osakekauppojen osuus laski 81 prosenttiin, kun vuotta aiemmin osuus oli ollut lähes 87 prosenttia ja vuonna 2016 lähes 90 prosenttia.

Osuuttaan suomalaisten osakekaupoista ovat viime vuosina kasvattaneet Yhdysvallat ja Saksa. Yhdysvalloissa tehdään nyt 8,2 prosenttia kaupoista. Ruotsin osuus taas on puolittunut kahdessa vuodessa 2,7 prosenttiin.

– Kehitys on tervettä, sillä Helsingin pörssin yhtiöt eivät tarjoa riittävää maantieteellistä hajautusta. Helsingin pörssissä painottuvat lisäksi vahvasti sykliset teollisuusyhtiöt. Yhdysvaltojen osuus maailman osakemarkkinoista on selvästi suurin, joten on luontevaa etsiä sijoituskohteita myös sieltä, sanoo senioristrategimme Kaisa Kivipelto.

Asiakkaidemme osakekaupoista tehty vertailu on kuvaava, sillä kaupankäyntipalkkiot ovat samat kaikilla markkinoilla. Näin edullisemmat välityspalkkiot eivät ohjaa sijoituksia Suomeen.

Kivipellon mukaan nyt osakesäästötilille voi olla viisasta hankkia myös ulkomaisia osakkeita, vaikka verokitka syö osinkotuottoa verrattuna suomalaisiin yhtiöihin. Danske Bankin osakesäästötilillä toimeksiannot maksavat 2 euroa kaikilla markkinoilla vuoden 2020 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

– Valittaessa osakkeita osakesäästötilille kannattaa muistaa, että osinko on vain yksi osa tuottoa. Iso osa amerikkalaisista yhtiöistä tekee tuottoa sijoittajilleen arvonnousun kautta ja tästä voi hyötyä tekemällä kauppoja osakesäästötilillä, Kivipelto sanoo.

Suosikkiyhtiöissä korostuvat tutut yhtiöt

Eniten kauppaa keränneet osakkeet ovat pääasiassa tunnettuja yhtiöitä. Suomessa ostetuimpien, myydyimpien ja vaihdetuimpien osakkeiden listalta löytyvät Nordea, Nokia, Outokumpu ja Neste. Ostetuimpien osakkeiden listan kärkeen nousi tänä vuonna Nokia.

Yhdysvalloissa kärjessä ovat musiikkipalvelu Spotify, rahansiirtopalvelu Moneygram, kasvispihvejä kehittävä Beoynd Meat sekä FAANG-yhtiöihin laskettavat Apple, Amazon ja Google, joka on pörssissä emoyhtiönsä Alphabetin nimellä.

– Vaikuttaa siltä, että suomalaissijoittajat hakevat Yhdysvalloista toisaalta kuluttajayrityksiä ja toisaalta yhtiöitä, jollaisiin ei Suomessa voi sijoittaa. Teslan ja Beyond Meatin nouseminen listalla korkealle voi liittyä haluun sijoittaa yhtiöihin, jotka hyötyvät ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun tuomasta kasvupotentiaalista ja vastuullisen sijoittamisen suosion noususta.

Ruotsissa eniten vaihtoa keräsivät Swedbank, Hennes & Mauritz ja Ahsell. Saksalaisista yhtiöistä eniten kauppaa keräsivät lääkeyhtiö Bauer ja puolijohdevalmistaja Infineon.

Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää