Olen tehnyt elämässäni tuhansia osakekauppoja, ostanut ja myynyt osakkeita Suomen ja Euroopan pörsseissä jopa miljoonien eurojen arvosta – ja tämä vain yksittäisen päivän aikana. Koko salkunhoitajauran aikana tehtyjen kauppojen arvoa en edes tohdi lähteä arvaamaan. Tämä ensimmäinen osto osakesäästötilille tuntui kuitenkin yllättävän jännittävältä, enkä ihmettele miksi moni osakesijoittamisesta kiinnostunut lykkää aloittamista. Tässä minun ohjeeni siihen, miten laittaa hermoilut sivuun ja siirtyä tuumasta toimeen!

Päätöksenteon sietämätön vaikeus

Kun toimin osakesalkunhoitajana kaupankäynti pörssissä tuli tutuksi. Siirryttyäni Danske Bankille senioristrategiksi olen kuitenkin keskittänyt sijoitukset hyvin hajautettuihin indeksirahastoihin, joista voi saavuttaa keskimääräisen osakemarkkinan tuoton hyvin vaivattomasti. Osakesäästötilin käytön tultua mahdolliseksi vuoden alussa päätin lähteä sijoittamaan suoriin osakesijoituksiin uudelleen indeksirahastojen lisäksi – osakkeiden seuraaminen, yrityksiin tutustuminen, näkymien punnitseminen kurssikehitykseen verrattuna ja omiin tavoitteisiin sopivien osakkeiden löytäminen on erittäin mielenkiintoista ja opettavaista. Sen lisäksi, että sijoittaessa osakkeisiin oppii paljon yrityksistä, toimialoista ja taloudesta, oppii samalla myös nöyryyttä, itsehillintää ja analyyttisyyttä.

Valmistautuessani tekemään ensimmäistä ostoa osakesäästötililleni huomasin mielessäni pyörivän yllättäviä ajatuksia: Mitä jos sijoitus on huono ja kurssi romahtaa heti ostettuani yhtiön osakkeita? Mitä jos yritys antaa tulosvaroituksen ensi viikolla? Mitä jos koko osakemarkkina romahtaa pian? Entä jos jokin toinen harkitsemani osake tuottaa paljon paremmin? Hätkähdin aivan omaa hätiköintiäni. Jouduin pinnistelemään palauttaakseni mieleeni ne samat neuvot, jotka olen oppinut opintojeni ja urani aikana ja joita olen varmaan satoja kertoja kertonut aloitteleville sijoittajille. Kun teet sijoituksia suoriin osakkeisiin, tai mihin tahansa riskipitoisiin sijoituksiin, on tärkeää muistaa sijoittaa kärsivällistä rahaa – minun sijoitushorisonttini on pitkä, kymmeniä vuosia eikä seuraavien kuukausien tai edes vuosien sisällä tapahtuvan kurssilaskun pitäisi aiheuttaa paniikkia.

Muista aina hajautus!

Kaikissa sijoituksissa on tärkeää hajauttaa ajallisesti – tätäkin osaketta ajattelin ostaa vähitellen ajan myötä, ja koska en ole kerralla sijoittanut kaikkea suoriin osakkeisiin suunnattua varallisuutta, voin myös helposti ”vaihtaa hevosta” matkan varrella jos tämä osake ei osoittaudukaan parhaaksi valinnaksi. Ja mikä tärkeintä, hajauta useaan eri osakkeeseen. Koska sijoitan joka kuukausi myös indeksirahastoon, koko sijoitusvarallisuuteni ei ole yhden kortin varassa nytkään, ja sen lisäksi suunnitelmissa on ostaa useampia osakkeita osakesäästötilisalkkuun, pikku hiljaa hajautettua osakesalkkua rakentaen.
Muistutin myös itseäni siitä, että olen tarkkaan miettinyt miksi sijoitan juuri tähän osakkeeseen; tiedän omat tavoitteeni ja syyt sijoituspäätökseni takana. Tiedän, että jos yrityksen näkymät muuttuvat, voin helposti muuttaa näkemystäni, myydä osakkeet ja sijoittaa muualle. Tappiolla myyminen ei ole häpeä, vaan sitä sattuu ihan kaikille. Voin kuitenkin vain kuvitella miten suuri prosessi tämä on sellaiselle, joka tekee aivan ensimmäistä osakeostoaan, etenkin jos takataskussa ei ole kauppatieteellistä koulutusta tai kokemusta rahoitusalalta.

Rohkaisuna voin todeta, että monet pienet tai suuretkin ostot mitä teet jokapäiväisessä elämässäsi ovat arvonkehitykseltään voimakkaasti negatiivisia. Ostat sitten kännykän, sohvan, auton tai veneen, saat hyötyä käyttötavarasta ja se mahdollistaa monia rahalla mitattavissa olevia ja ehkä mittaamattomia asioita. Se kuitenkin vanhenee ja kuluu käytössä ja sen arvo laskee nopeasti tai hitaasti ajan myötä lähestyen nollaa. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että pitkällä aikavälillä hyvin hajautetun osakesalkun arvo on tulevaisuudessa merkittävästi korkeampi kuin nyt. Tärkeää on pitää pää kylmänä, ja se on silloin helppoa kun tekee omaan kokemukseen ja varallisuuteen oikein mitoitettuja sijoituspäätöksiä.

Puheista tekoihin

Seuraava askel olikin jo helpompi, tiedän mitä osaketta haluan ostaa ja pörssin ollessa auki oli helppoa lähteä tarkkailemaan päivän kurssikehitystä. Jos on sijoittamassa pitkällä sijoitushorisontilla eikä aio treidata osaketta päivänsisäisesti, ei ole suurta merkitystä sillä onko kurssi joitakin senttejä ylempänä tai alempana kuin mitä se oli päätöstä tehdessä. Vanhana salkunhoitajana kuitenkin oli pakko vähän tehdä tinkiä ja asettaa sen hetkistä kaupankäyntitasoa hieman alempi rajahinta, päivän hinta-toiminnolla osto olisi toteutunut heti sellaisella hintatasolla missä on tarpeeksi osakkeita myynnissä. Vähemmän likvideissä osakkeissa voi olla viisasta käyttää rajahintaa useamminkin, jos on tilanne jossa myynti- ja ostolaidat ovat kovin kaukana toisistaan.

Tarkistin vielä tilin saldon ja arvion kaupan kokonaissummasta lisäämällä palkkiot (tällä hetkellä voimassa on tarjous 2 euroa per kauppa osakesäästötilin sisällä), ja laitoin toimeksiannon markkinoille, voimassa tämän päivän. Lähtökohtaisesti suosittelen muutenkin lisäämään toimeksiantoja päivän hinta-muotoisena vain pörssin ollessa auki – muuten toteutunut kauppahinta voi yllättää jos vaikkapa on lisännyt toimeksiannon viikonloppuna ja maanantaiaamuna kurssi nouseekin nopeasti uutisen vuoksi ja toteutunut kauppasumma onkin merkittävästi odotuksia suurempi.

Muistan tunteen kun tein aivan ensimmäisen osakeostoni monta vuotta sitten – jännitys oli vieläkin suurempi kuin tällä kertaa, ja jotenkin yllätti, että kaupan toteutuessa markkinoilla mitään sen ihmeempää ei tapahtunut. Pörssin toiminta jatkui entiseen malliin, mutta muutos omassa mielessäni oli silloin suuri – nyt olen osakesijoittaja, omistan pienen palan pörssiyhtiötä ja olen oikeutettu osaan yrityksen menestyksen hedelmistä arvonnousun ja osinkojen muodossa. Mielestäni jokaisen uuden osakesijoittajan kohdalla pitäisi vähintäänkin verkkopankin näytöllä lennellä pienet ilotuliteanimaatiot onnitteluksi ensimmäisestä osakekaupasta – olet juuri ottanut askelen kohti oman taloutesi parempaa hallintaa ja sen myötä taloudellista mielenrauhaa.

Kirjoittaja on Danske Bankin senioristrategi

 

Avaa nyt osakesäästötili

Lue lisää