Tällä hetkellä avoimia työpaikkoja löytyy runsaasti useilla eri toimialoilla Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa. Avoimia työpaikkoja on runsaasti myös Suomessa, jossa rakenteellinen työttömyys on korkealla.

– Olisi tärkeää pitää huolta niin nuorten kuin aikuisten koulutuksesta sekä kannusteista työtekoon. Osaamistason ja työllisyysasteen nostaminen ovat avainasemassa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan kestävyyttä vahvistettaessa, Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Suomessa työttömyysluvuksi ennustetaan tänä vuonna 8,0 prosenttia ja ensi vuonna 7,7 prosenttia. Pohjoismaista työttömyys pysyy Danske Bankin mukaan alhaisimpana Norjassa.

Ansiokehityksessä puolestaan suomalaiset jäävät Danske Bankin ennusteen mukaan jälkeen muista pohjoismaista. Pankki ennustaa Suomeen tälle vuodelle 1,8 prosentin ja ensi vuodelle 2,0 prosentin palkkojen nousua. Eniten palkat nousevat ennusteen mukaan Norjassa, jossa ansiot nousevat tänä vuonna 3,0 ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Ruotsissa palkat nousevat reilut 2,5 prosenttia vuodessa ja Tanskassa 2,0 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna 2,3 prosenttia.

– Suomalaisten ostovoima paranee merkittävästi 2018, mutta palkkojen ja työvoimakustannusten nousu jää jälkeen pidempään nousussa olleista vertailumaista. Suomessa tehdyt ratkaisut näyttävät sopivalta kompromissilta ostovoiman ja kilpailukyvystä huolehtimisen välillä. Työttömille löytyy runsaasti avoimia työpaikkoja niin kotimaassa kuin muissa Pohjoismaissa, Kuoppamäki toteaa.

Lue koko katsaus täältä: https://research.danskebank.com/link/NordicOutlook270318/$file/NordicOutlook_270318.pdf