Danske Bankin ekonomistit nostavat myös vuoden 2019 ennustetta 0,1 prosenttiyksikköä 2,0 prosenttiin.

”Seuraavat kaksi vuotta Suomen talous voi kasvaa nopeammin kuin pitkän aikavälin potentiaalinen kasvu, joka jää useimmissa arvioissa alle 2 prosentin. Tämä merkitsee hyvää työllisyyskehitystä ja kohentuvia julkisen talouden mittareita. Nämä eivät kuitenkaan poista tarvetta rakenteellisilta uudistuksilta”, Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Pankin ennusteen mukaan työttömyys laskee tänä vuonna 8,0 prosenttiin ja ensi vuonna 7,7 prosenttiin. Kuoppamäen mukaan työllisyysaste ylittää hallituksen tavoitteleman 72 prosentin rajan 2019. Talouskasvu ja parantunut työllisyys tukevat myös julkisen talouden tasapainottamista.

”Julkisen talouden tila kohentuu ripeästi, ja velka suhteessa bruttokansantuotteeseen alittaa 60 prosenttia jo 2018. Nyt ei kuitenkaan ole oikea aika paukutella henkseleitä ja tehdä lihavia vaalibudjetteja, vaan toteuttaa rakenneuudistuksia ja vahvistaa julkisen talouden puskureita”, Kuoppamäki sanoo.

Asuntomarkkinoilla kaksi muutosta

Suomalaisilla asuntomarkkinoilla ei ole ekonomistien mukaan hintakuplaa. Kaksi muutosta vaikuttavat asuntomarkkinoihin: Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa ja Finanssivalvonta laskee korkokattoa.

”Pääskenaariossamme talouskasvun jatkuminen nostaa inflaatio-odotuksia, mikä saa EKP:n lopettamaan osto-ohjelman 2018 loppuun mennessä ja nostamaan ohjauskorkoa ennen juhannusta 2019”, Kuoppamäki kertoo.

Finanssivalvonta laskee korkokattoa asuntolainoissa 85 prosenttiin heinäkuussa 2018. Ensiasunnonostajilla katto pysyy ennallaan.

”Tämä jarruttaa hieman asuntokauppaa. Toisaalta se kannustaa ensiasunnonostajia hankkimaan mahdollisimman suuren ensiasunnon.”

Maailmantalous pää pystyssä kohti uusia haasteita

Vuosi 2017 yllätti positiivisesti maailmantalouden osalta. Kasvua tuli kaikilta keskeisiltä talousalueilta: nousutahti vauhdittui edellisestä vuodesta ja ylitti pitkän aikavälin keskiarvon. Hyvän kasvun ennustetaan jatkuvan yksityisen kulutuksen ja investointien tukemana sekä 2018 että 2019.

 ”Euroalueen talousluottamusta mittaava Economic Sentiment -indikaattori on nyt korkeammalla kuin kertaakaan vuoden 2000 jälkeen. Luottamusmittarit ennakoivat kasvun jatkuvan lähikuukausina niin Yhdysvalloissa, Kiinassa kuin euroalueellakin”, Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo.

Maailmantaloudessa on myös jatkossa useita uhkia. Nyt pinnalla on uhka kauppasodasta, joka voi vaarantaa pankin ennusteen mukaisen kehityksen.

”Kauppasota voisi pahimmillaan kääntää suunnan, mutta uskomme, että järki voittaa lopulta. Uhkien lisäksi Yhdysvaltojen suunnalta on luvassa finanssipoliittista elvytystä, joka tukee maailmankaupan kasvua. Länsimaissa löysät resurssit alkavat silti huventua pitkän nousukauden jälkeen, ja kasvu alkaa hidastua 2019”, Appelqvist sanoo.

Koko suhdannekatsaus luettavissa täältä.