Uusia uhkia kauppapolitiikassa ja geopolitiikassa

Politiikka ja kauppasuhteet ovat keskiössä heti viikon alusta. Tänään, markkinoilla on sulateltavana viikonlopun G7 kokouksen tuoma epävarmuus kauppasuhteiden oltua fokuksessa. Kokouksen aikana näytti siltä, että kauppasuhteita saataisiin parannettua Yhdysvaltojen ja muiden kuuden maan välillä Donald Trumpin tarjotessa jonkinlaista oliivinoksaa. Hänen kommenttinsa oli, että valtioiden välisen kaupan pitäisi olla tulli- ja tukivapaata. Kuitenkin myöhemmin Trump itse tuhosi tämän orastavan optimismin kun hän kieltäytyi tukemasta G7 ryhmän yhteislausuntoa jossa protektionismi tuomitaan. Trumpin takinkääntö nähtiin sen jälkeen, kun hän hermostui Kanadan pääministeriin Justin Trudeauhun syyttäen häntä vääristellyistä lausunnoista. Tämän jälkeen Trump kiristi kauppasuhteita lisää uhaten uusilla, autoteollisuuteen kohdistuvilla tuontitulleilla jotka vaikuttaisivat etenkin Saksaan. Tänä aamuna Trump sivalsi tviitissään jälleen Kanadaa ja Eurooppaa todeten, että ”reilua kauppaa pitäisi kutsua tyhmäksi kaupaksi jos se ei ole molemminpuolista”, ja siten hän kyseenalaisti kauppasuhteet Yhdysvaltojen ja sen lähimpien liittolaisten välillä.

Mahdollisuus, että Yhdysvallat on siirtymässä kohti vielä protektionistisempaa kauppapolitiikkaa aiheuttaa todennäköisesti riskipitoisten sijoitusten kuten osakkeiden myyntiä tällä viikolla – markkinoiden suurin pelko on tuontitullien kierre joka johtaisi täyteen kauppasotaan. Tätä pelkoa voi lisätä se, kun perjantaina Yhdysvallat julkaisevat listan kiinalaisista tuotteista joihin asetetaan 25 % tuontitulli. Nämä tuontitullit saattavat tulla voimaan pian sen jälkeen. Tässä tärkeää on tarkkailla miten kiinalaiset reagoivat. Emme vieläkään usko, että täysimittainen kauppasota on edessä, mutta todennäköisesti suunta on nyt huonompi ja tämä heikentää markkinoiden riskinottohalukkuutta. Emme kuitenkaan usko, että nykyinen kehitys on tarpeeksi vaarantamaan globaalia talouskasvua. 

Huomenna kaikki tarkkailevat jälleen Donald Trumpia, kun hän tapaa Pohjois-Korean Kim Jong Unin Singaporessa pidettävässä historiallisessa ja odotetussa kokouksessa. Tapaamisen tarkoitus on aloittaa Pohjois-Korean ydinaseriisunta, ja se on ollut sijoitusmarkkinoiden huomion keskipisteessä vaikka odotukset kokouksen lopputulemasta eivät ole kovin korkeat. Tapaaminen saattaa kuitenkin heiluttaa markkinoita, mutta vain jos lopputulema on joko erittäin hyvä tai erittäin huono. Trumpin Quebecissa tekemän takinkäännön jälkeen sijoittajat saattavat pelätä, että jotain odottamatonta tapahtuu myös tässä kokouksessa.

Fed nostaa korkoa, mitä tekee EKP? 

Keskiviikosta eteenpäin huomio siirtyy keskuspankkeihin. Yhdysvaltojen Federal Reserve on ensimmäisenä vuorossa keskiviikkona. Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoa 25 peruspistettä 1,75 %:sta 2,00 %:iin, mutta tämä on lähes täysin jo hinnoiteltu markkinoilla eli vaikutuksen pitäisi olla vähäinen. Saatamme kuitenkin nähdä pientä nousua koroissa ja vahvistumista dollarissa jos Fedin koronnostoja ennustava korkokäyrä nousee vastaamaan neljää koronnostoa tänä vuonna kolmen sijaan. Emme kuitenkaan usko, että Fed tekee suuria muutoksia tähän ennustekäyrään. Pienemmässä roolissa on Japanin keskuspankin korkokokous perjantaina, odotus on että muutoksia ei tehdä. 

Kiinnostavinta on seurata sitä miten EKP torstaina toimii. Tämä kokous on yksi odotetuimpia pitkään aikaan. EKP:n odotetaan päättävän muuttavatko he ohjaustaan ja kertovan siitä, että velkakirjojen osto-ohjelma päättyy tänä vuonna. Tätä päätöstä odotetaan juuri nyt etenkin sen jälkeen kun EKP:n pääekonomisti Peter Praet sanoi viime viikolla, että tiukentuvat työmarkkinat euroalueella alkavat heijastumaan palkkojen nousuna ja että EKP ei aio takertua Italian poliittisiin haasteisiin.

Kiristyvää rahapolitiikkaa ennakoivat haukkamaiset kommentit ovat vahvistaneet euroa ja muuttaneet markkinoiden odotuksia osto-ohjelman lopettamisen kommunikoinnista tälle viikolle. Kuitenkin, uskomme että nyt on liian aikaista emmekä odota muutoksia EKP:n ohjaukseen kuin vasta heinäkuussa. Saattaa olla, että Draghi kuitenkin osallistuu tähän haukkamaiseen kommentointiin lausunnossaan. On tärkeää seurata reaktioita valuutassa ja koroissa. Jos EKP pettää markkinoiden odotukset kesäkuun muutoksien osalta, uskomme EUR/USD:n viime päivien nousun pysähtyvän. Toisaalta, jos EKP asettaa päättymispäivän osto-ohjelmalle, nousee esille kysymys korkeammasta riskipreemiosta eurooppalaisessa valtionlainamarkkinassa – tämä lisäisi negatiivista tunnelmaa etenkin kun korot ovat jo olleet pienessä nousussa reunamarkkinoilla Italian kriisistä johtuen.

Vaikka tämä viikko on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, emme näe todennäköisenä sitä että globaalisti vahva talouden kasvuvauhti tai osakemarkkinan hyvä kehitys olisivat vaakalaudalla. Näin ollen, kiristämme turvavyötä, varaudumme kovempaan vauhtiin ja pidämme osakkeet ylipainossa.


Kommentin on kirjoittanut Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto (@KKivipelto).

Ajankohtaiset talouskatsaukset

Tutustu Danske Bankin ekonomistien viimeisimpiin talouskatsauksiin.

Lue lisää

Tämä on Danske Bankin ekonomistien pikakommentti, joita julkaistaan mielenkiintoisten Suomea koskevien talouslukujen julkaisun jälkeen. Kommentissa ei ole tarkoitus toistaa tilastolukuja; sen sijaan Danske Bankin ekonomistit arvioivat uuden informaation tultua julki taustoja, vaikutuksia ja näkymiä lyhyesti. Lisätietoja saa pyydettäessä. Pikakommentit ovat Danske Bankin ekonomistien näkemyksiä aiheesta viestin lähetyshetkellä. Pankki ei takaa kommentoitujen tietojen, arvioiden ja mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä vastaa mistään suorista tai epäsuorista kuluista, vahingoista tai menetyksistä, joita kommentin tai sen sisältämien tietojen käyttö mahdollisesti voi aiheuttaa. Kommenttia ei voida missään tilanteessa pitää yksilöllisenä sijoitusneuvontana, arvopaperien myynti- tai ostotarjouksena tai kehotuksena arvopaperi- tai muuhun kaupankäyntiin. Tämä materiaali ei ole laissa tarkoitettua sijoitustutkimusta. Materiaali sisältää Danske Bankin omistamaa immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa, johon Danske Bank pidättää kaikki oikeudet. Mikäli viestin sisältöä lainataan missään muodossa, tapahtuu se täysin lainaajan omalla vastuulla. Lähteenä tulee mainita Danske Bank ja ekonomistin nimi.