Vaurastuminen nähdään siis avaimena taloudelliseen mielenrauhaan. Silti Danske Bankin teettämän tutkimuksen mukaan osa suomalaisista ei usko lainkaan mahdollisuuksiinsa vaurastua: miehistä 16 % ja naisista jopa 23 % ei usko voivansa vaurastua. Tavallaan tulos ei yllätä, kun peilaa sitä taloudellisen mielenrauhan avaimena nähtävään tulokehitykseen – naisten ja miesten väliset palkkaerot ovat Suomessa yhä suuria.

Tulokehitys on myös vahvasti riippuvaista asuinpaikkakunnasta, työnantajasta ja talouden suhdanteesta. Omilla toimilla voi olla vaikea ainakaan lyhyellä aikavälillä vaikuttaa omaan palkkakehitykseensä, ja tämä kokemus voi olla hyvin lannistava kenelle tahansa.

Ehkä onkin aika lähestyä vaurastumista toisesta näkökulmasta: samalla kun itse painaa ahkerasti töitä, kannattaa laittaa myös ne tilillä makoilevat rahat hommiin eli aloittaa sijoittaminen. Toki ihan kaikissa elämänvaiheissa ei välttämättä ole mahdollista sijoittaa, mutta jokaiselle toivottavasti tulee elämän aikana sellainen hetki, jolloin sitä ylimääräistä rahaa kertyy (kunhan muistaa silloin pitää menotkin kurissa).

Sijoittamalla lisää mielenrauhaa

Muualla Pohjoismaissa tämän talouden toisen tukijalan tärkeys on ymmärretty hiukan suomalaisia paremmin, ja säästöt ja sijoitukset ovat suuremmassa roolissa mielenrauhan takaajana. Kyselyn mukaan 36 % suomalaisista sijoittaa tällä hetkellä, kun taas esimerkiksi ruotsalaisista 44 % sijoittaa ylimääräisiä säästöjään.

Tässä maaottelussa olisi hyvä yrittää päästä ainakin tasoihin ruotsalaisten kanssa! Sijoitukset mitoitettuna oikein omaan riskinottohalukkuuteen ja sijoitushorisonttiin nähden lisäävät mielenrauhaa monin tavoin. Ne toimivat rahoituksen lähteenä eri elämänvaiheissa ja turvaavat myös eläkeikää, joka oli tutkimuksen mukaan suomalaisille yllättävän suuri huolenaihe.

Sijoittavat suomalaiset kertovatkin suurimmaksi syyksi sijoittaa taloudellisen puskurin luomisen. Toki tuottohakuisuuttakin on mukana ja rikastuminen on myös yksi syistä. Kannattaa kuitenkin muistaa suunnitella omat sijoitukset sellaisiksi, että liian kova tuottohakuisuus tai pikavoittojen tavoittelu eivät pääse tuhoamaan taloudellista mielenrauhaa.

Hajauta ja pysy suunnitelmassa

Melko moni suomalainen ei kuitenkaan ole vielä aloittanut sijoittamista, ja suurimmaksi syyksi kerrotaan se, että ei ole ylimääräistä rahaa tai omasta mielestä taidot eivät riitä aloittamaan sijoittamista.

Rahan puute voi olla hankalampi ratkaista, mutta ehkä on hyvä muistuttaa, että sijoittamisen voi aloittaa vaikka jo kympillä kuukaudessa. Jokainen sijoitettu euro on aina kotiin päin pitkällä aikavälillä, koska jos jokin on varmaa, niin se että inflaatio syö talletustilillä makaavan rahan arvoa jatkuvasti.

Ja mitä tulee taitoihin… Ehkä paljastan jonkin suuren sijoitusasiantuntijoiden salaisuuden näin sanoessani, mutta voin kertoa, että sijoittaminen ei ole mitään rakettitiedettä. Kun sijoitetaan pitkäjänteisesti, riittää että sijoittaa hajautetusti (useisiin eri osakkeisiin, globaalisti eri osakemarkkinoille, ja salkussa on mukana myös jonkin verran korkosijoituksia tasaamassa pahimpia laskuvuosia) ja pysyy sijoitussuunnitelmassa vuodesta ja suhdanteesta toiseen. Kaikkein tärkeintä on aloittaminen, sitten voikin antaa korkoa korolle -ilmiön hoitaa loput. Laitetaan siis rahatkin hommiin ja siirrytään askel kohti parempaa taloudellista mielenrauhaa!

Taloudellinen mielenrauha -raportti

Taloudellinen mielenrauha ja vauraus tarkoittavat eri ihmisille eri asioita. Olemme kysyneet suomalaisilta jo kahtena vuonna, millaisena heidän oma taloudellinen tilanteensa ja sen tulevaisuus heille näyttäytyy.

Katso tulokset