Jalkapallon uusi maailmanmestari tiedetään heinäkuun 15. päivä, kun Venäjällä pidettävät MM-kisat huipentuvat loppuotteluun. Danske Bankin ekonomistit julkaisevat kuitenkin kisojen alla ennusteen voittajasta. 

“Olemme rakentaneet ekonometrisen mallin, joka perustuu viiden edellisen MM-kisojen peleihin. Mallin avulla olemme simuloineet MM-kisojen etenemisen. Tilastollisesti todennäköisin voittaja on nyt tiedossamme”, sanoo Danske Bankin vanhempi ekonomisti Vladimir Miklashevsky (@vmiklsuomi).

Ekonomistit ovat arvioineet mallin avulla alkulohkojen jatkoon menijät ja näistä edelleen jatkopelien voittajat. Lisäksi ekonomistit arvioivat kunkin maan todennäköisyyden voittaa MM-kisat. 

Ennusteen mukaan jalkapallon MM-kisojen kultamitalia juhlitaan tänä vuonna Brasiliassa. Toiseksi tulee Saksa ja kolmanneksi Argentiina.

Ennuste ei lupaa menestystä Pohjoismaihin. Pohjoismaisista mukana olevista maista Ruotsin todennäköisyys voittaa MM-kisat on kolme prosenttia, Tanskan kaksi ja Islannin prosentti. Isäntämaa Venäjän todennäköisyys on neljä prosenttia.

“Sattumalla on kuitenkin suuri rooli jalkapallossa, joten mikään ei ole varmaa. Olemme käyttäneet mallinnuksessa Monte Carlo -simulaatiota”, Miklashevsky muistuttaa. Monte Carlo -simulaatio on numeerisen mallintamisen menetelmä, jossa hyödynnetään todennäköisyyslaskentaa ja tilastotiedettä.

Venäjän talous kasvaa taas

Jalkapallon MM-kisat järjestetään tänä vuonna Venäjällä. Venäjän talous on ollut viime vuosina vaikeuksissa, mutta Danske Bank uskoo nyt ennusteessaan, että maa jatkaa noin 2 prosentin vuotuisessa bruttokansantuotteen kasvussa vuosina 2018-2020.

”Jalkapallon MM-kisojen aikaan Venäjän talous on tilanteessa, jossa se kasvaa talouspakotteista huolimatta. Talouspakotteiden aika on muuttunut uudeksi normaaliksi, jossa taloudelliset toimijat ovat sopeuttaneet toimintaansa pakotteisiin, valtion talouspolitiikka on varovaista ja rahapolitiikkaa lievennetään suhteellisen matalan inflaation vallitessa. Ruplan kurssia ei enää heittele öljynhinnan vaihtelut”, Miklashevsky kuvaa.

Danske Bankin mukaan Venäjän talouden suuret riskit ovat nyt geopoliittisia. Jos Venäjää kohtaan asetut talouspakotteet kovenevat tai heikkenevät, se voi vaikuttaa Venäjän talouden kasvukykyyn negatiivisesti tai positiivisesti. Jalkapallon MM-kisoilla on pieni vaikutus talouteen.

”Talous kasvaa ja auttaa valtion taloustilannetta. Uskomme, että jalkapallon MM-kisat auttavat ruplaa säilyttämään arvonsa maahan virtaavien pääomien muodossa.”

Danske Bankin katsaus Venäjään on luettavissa täältä.

Jalkapallon MM-kisojen voittamistodennäköisyydet

 Brasilia 17%Ruotsi 3%Senegal 0%
 Argentiina 12%Puola 2%Marokko 0%
 Saksa 12%Tanska 2% Nigeria 0% 
 Espanja 7%Kolumbia 1% Egypti 0%
 Ranska 7%Meksiko 1%Costa Rica  0%
 Belgia 7%Peru 1%Iran 0%
 Englanti 6%Kroatia 1%Japani 0%
 Portugali 6%Tunisia 1%Saudi-Arabia 0%
 Sveitsi 5%Serbia 1%Etelä-Korea 0%
 Venäjä 4%Islanti 1%Panama 0%
 Uruguay 3%Australia 1%