Markkinoilla on ollut paljon aikaa hinnoitella hyviä asioita sisään Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksista, odotettua nopeammasta rokotekehityksestä ja odotuksia paremmista talousluvuista. Markkinatunnelmia mittaavat indikaattorit kuitenkin kertovat, että sijoittajien tunnelmat, riskinottohalukkuus ja osakkeiden hinnoittelu ovat nousseet jo lähelle ylioptimistisia tasoja. Viimeisten viikkojen aikana raha on virrannut osakerahastoihin ja p/e-luvuilla mitattuna osakkeiden hinnoittelu on noussut korkealle. Jotta osakemarkkinat jaksaisivat nousta tasaisesti koko ajan, tarvittaisiin aina vaan positiivisia yllätyksiä, mikä ei ole aivan realistinen odotus. Jossain vaiheessa osakemarkkinat voivat heilahtaa myös alaspäin reippaan nousujakson jälkeen. Viime viikolla uutisoitiin Facebookiin liittyvistä kilpailuviranomaisten toimista, mikä heilutti Yhdysvaltain teknologiasektoria ja Yhdysvaltain työttömyyshakemukset nousivat korkeimmille tasoilleen kolmeen kuukauteen.

Koronavirus leviää edelleen. Vaikka Pfizerin koronarokotteen jakelu on jo aloitettu Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, rokotteen antamaan suojaan ja talouden normalisoitumiseen menee vielä kuukausia. Yhdysvalloissa tartunnat, kuolemat ja sairaalaan joutumiset ovat tehneet uusia ennätyksiä. Osavaltioista New York, Kalifornia ja muutamat muut ovat asettaneet uusia rajoituksia, jotka kuitenkin haittaavat talouskasvua. Eurooppalaisen finanssipolitiikan puolella asiat etenivät, kun Unkarin ja Puolan kanssa asiat saatiin sovittua. EU-budjetti ja elpymisrahasto ovat jälleen askeleen lähempänä. Brexitin suhteen neuvottelut jatkuvat luultavasti viimeisille mahdollisille hetkille ja sopimuksettoman brexitin riski on noussut. Arviomme mukaan sopimuksen todennäköisyys on 50/50. Jos päädytään sopimuksettomaan vaihtoehtoon, neuvotteluita voidaan kuitenkin jatkaa vuodenvaihteen jälkeenkin. Lisäksi viime viikolla Euroopan keskuspankki odotetusti jatkoi ja kasvatti osto-ohjelmaansa.

Tällä viikolla päähuomio on joulukuun alustavissa ostopäällikköindekseissä (PMI). Lisäksi Kiinan teollisuustuotanto, vähittäismyynti ja kiinteät investoinnit julkaistaan tiistaina. Viikon puolivälissä Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää kokouksen, ja päätökset kerrotaan myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Fediltä ei odoteta muutoksia korkoihin, mutta keskuspankin viestin odotetaan pysyvän kyyhkymäisenä, ja lisäksi Fed jatkanee finanssipolitiikan tukitoimien tarpeellisuuden korostamista.

Kokonaisuudessaan olemme maltillisen optimistisia vuoden 2021 suhteen. Talouskasvun toipuminen ja yritysten tulosten kasvu yhdistettynä erittäin elvyttävään rahapolitiikkaan ja kasvua tukevaan finanssipolitiikkaan antaa hyvät lähtökohdat riskimarkkinoille. Osakkeiden tuottoennuste on kohtalainen, kun taas vähäriskisten korkosijoitusten tuottoennuste on heikohko. Pidämme osakkeet maltillisessa ylipainossa edelleen. On kuitenkin hyvä muistaa, että paljon hyvää on jo hinnoiteltu osakkeisiin sisään. Tämä voi tarkoittaa, että negatiivisten yllätysten tapahtuessa osakkeet voivat liikkua myös alaspäin. Yksi 2021 odottamattomista riskeistä voisi olla esimerkiksi valtionlainojen korkojen merkittävä nousu, jos patoutunut kysyntä ja talouden tukitoimet nostaisivat merkittävästi inflaatio-odotuksia, mutta siinä tapauksessa keskuspankeilla olisi mahdollisuus ja halu rajoittaa korkojen nousua.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme