Marraskuu oli osakemarkkinoilla yksi tuottoisimmasta kuukausista pitkiin aikoihin, kun globaalit osakeindeksit nousivat euromääräisenä yli 10%. Alueellisesti syklinen ja arvoteeman sävyttämä Eurooppa ylisuoriutui ja vahvan kasvuteeman markkinat, kuten Yhdysvallat ja Tanska, alisuoriutuivat. Alkuvuonna heikosti suoriutuneet sykliset sektorit kuten energia ja rahoitus nousivat voimakkaasti, kun taas defensiiviset sektorit menestyivät heikommin.

– Suomessa sektorirotaatiota nähtiin myös Dansken yksityissijoittajien kaupankäynnissä. Rahoitussektorin Nordea oli netto-ostetuin osake. Ostetuimpien listalla kärkisijoilla myös sykliset ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu ja muun muassa kaivosteollisuuteen laitteita toimittava Metso Outotec. Myydyimmissä vastaavissa defensiivinen Kesko, sanoo senioristrategimme Tuukka Kemppainen.

Suomen vaihdetuimpien kärki Finnairia lukuun ottamatta noudattaa melko tarkasti suurimpien yhtiöiden markkina-arvoja.

– Positiivisilla rokoteuutisilla Finnair nousi lyhyessä ajassa noin 50 %, kun suomalaisten haaveet lomalennoista ja odotukset elämän normalisoitumisesta nousivat. Suomalaiset piensijoittajat mahdollisesti myivät kesän annista ostettuja osakkeita nouseviin kursseihin, kun tilaisuus tuli.

Maakohtaisesti Suomen osuus kaupoista laski noin 75 %:iin, kun viime aikoina se on ollut noin 80 %. Seuraavina listalta löytyvät tuttuun tapaan USA ja Saksa, joista jälkimmäisen vaihtokärjestä löytyy tuttuja nimiä. Mahdollisesti rokoteuutiset ja USA:n vaalit siirsivät sijoittajien painopistettä tavallista enemmän Atlantin toiselle puolelle.

– Yhdysvalloissa suomalaisten yksityissijoittajien netto-ostetuin oli lentoyhtiö American Airlines. COVID19 leviää edelleen ja rajoitukset ovat tiukentuneet, mutta sijoittajat voivat nyt ajatella näkevänsä horisontissa kriisin lopun, mikä näyttäisi tulevan odotettua nopeammin. Nettomyydyimmissä osakkeissa näkyy mielenkiintoisesti lääkeyhtiö Pfizer, joka on ollut näyttävästi otsikoissa lupaavan rokotteensa kanssa. Vaihdetuimpien listalla myös Moderna, joka kehittää omaa COVID19-rokotettaan. Molemmat yhtiöt raportoivat marraskuun alussa lupaavista testituloksista, jotka osaltaan vauhdittivat marraskuun osakkeiden globaalia nousurallia. Myös Modernan osake nousi marraskuussa voimakkaasti, Kemppainen sanoo.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme