Osakkeet nousivat viime viikon loppua kohden positiivisten rokoteuutisten ja hyvien talouslukujen tukemana. Tällä viikolla rokoteuutisten lisäksi huomiota saavat brexit-neuvottelut ja Yhdysvaltain finanssipoliittiset tukipakettiväännöt.

Rokotehyväksynnät alkanevat pian

Osakkeet nousivat marraskuussa voimakkaasti positiivisten rokoteuutisten avulla. Eniten nousivat sykliset toimialat, jotka hyötyisivät eniten paluusta normaaliin elämään. Viime viikolla rokotteen jakelu otti jälleen askeleen eteenpäin, kun Pfizer/BioNTech ja Moderna hakivat lupia rokotteilleen EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Iso-Britannia hyväksyi Pfizerin rokotteen jo viime viikolla, ja rokotukset voisivat alkaa jo tällä viikolla terveydenhuoltohenkilöstön ja ikäihmisten ollessa ensimmäisinä. Yhdysvaltain FDA aloittaa Pfizerin rokotteen läpikäynnin torstaina ja hyväksyntä voisi tulla jo joulukuun puolivälissä, kun taas EU:n hyväksyntä saataneen viimeistään 29.12. FDA perehtyy Modernan rokotteeseen 17.12. alkaen ja hyväksynnän odotetaan tulevan joulukuun lopussa tai tammikuun alussa. EU:ssa päätös Modernan rokotteen käytöstä tehtäneen viimeistään 12.1.2021. Rokotehyväksynnät voivat siis olla aivan nurkan takana, mikä voi nostaa osakkeita vielä vuoden viimeisinä viikkoina.

Kun tehokas rokote on näköpiirissä, rajoituksia voidaan mahdollisesti keventää ensi vuonna, ja ensi syksynä ja talvena rajoituksia ei välttämättä tarvitsisi kiristää enää uudelleen. Lyhyellä aikavälillä riskejä kuitenkin on, ja kiitospäivänä virus näyttää levinneen Yhdysvalloissa voimakkaasti. Euroopassa virustilanne on hiukan parempi, mutta se on vaatinut tiukempia rajoituksia, jotka ovat toisaalta painaneet kasvunäkymiä ja markkinatunnelmia. Joulun viettoon liittyy Euroopassakin riskejä, joten epävarmuutta edelleen on.

Talousluvut ovat yllättäneet viime aikoina positiivisesti, kun Kiinan PMI:t ovat olleet vahvoja, USA:n PMI:t pitivät pintansa ja Euroopan lukuja korjattiin hieman ylöspäin. Viime viikolla korot nousivat hyvien talouslukujen ja edistyvien Yhdysvaltain tukipakettineuvotteluiden auttamana, mutta eri toimialojen suoriutuminen oli epäyhtenäistä, joten rokotekehityksen tukema syklinen nousuralli ei jatkunut niin voimakkaana.

Otsikoissa tällä viikolla EKP, rokoteuutiset ja brexit

Talouslukujen rintamalla tämä viikko on melko hiljainen. EKP:n kokous torstaina kerää huomion. EKP:n odotetaan ilmoittavan lisätoimista, joilla tuetaan Euroopan talouden toipumista. EU-huippukokous 10.–11. joulukuuta on puolestaan luultavasti viimeinen kokous, jossa EU:n ja Iso-Britannian uusi sopimus ehdittäisiin hyväksyä ennen vuoden vaihdetta, joten brexit-uutiset ovat erityishuomiossa tällä viikolla. Lisäksi otsikoihin nousevat rokoteuutiset ja Yhdysvaltain finanssipoliittisen tukipaketin neuvottelukäänteet.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme