Koronaviruksesta löydettiin uusi tarttuvampi versio, jonka on alustavissa tutkimuksissa havaittu olevan jopa 70% tarttuvampi kuin ”vanha”. Mutaatio on laajalle levinnyt UK:ssa, ja ainakin 10 maata on jo kieltänyt matkustamisen UK:sta. Lähiaikoina voidaan tarvita vielä tiukempia rajoituksia viruksen hidastamiseksi, mutta rokotteiden pitäisi olla tehokkaita myös uutta mutaatiota vastaan. Joulu on suotuisaa aikaa koronaviruksen leviämiselle, koska virus selviytyy paremmin kylmällä säällä ja ihmiset viettävät enemmän aikaa sisällä sekä kokoontuvat yhteen. Rajoitusten odotamme pysyvän kevääseen saakka ja talouskasvun kärsivän vuoden alussa. Positiivinen asia kuitenkin on, että uutiset rokotetilanteesta ovat olleet myönteisiä ja rokottaminen on jo alkanut UK:ssa ja Yhdysvalloissa. Odotamme EU:n seuraavan ennen vuoden vaihdetta ja rokottamisprosessin kiihtyvän Q1:lla. Rajoitusten tarpeen pitäisi vähentyä viimeistään ensi syksyksi, ja talouskasvun kiihtyä 2021.

Viime keskiviikkona Yhdysvaltain keskuspankki Fed piti vuoden viimeisen kokouksensa. Fed ilmaisi huolensa lyhyen ja keskipitkän aikavälin näkymistä ja riskeistä. Fed indikoi, että korkoja ei nosteta lähivuosina ja joukkolainojen osto-ohjelmat jatkuvat. Myöhään sunnuntai-iltana Yhdysvaltain kongressi pääsi sopuun 900 miljardin finanssipoliittisesta tukipaketista, joka koostuu mm. lisätyöttömyystuista ja suorista shekeistä amerikkalaisille. Tämä on positiivista, mutta varsin odotettua.

Brexit-takaraja lähestyy

EU:lla ja UK:lla neuvotteluaika käy vähiin. Viime viikonloppuna neuvottelut eivät edistyneet riittävästi. Ilman sopimusta osapuolet alkavat soveltaa WTO:n sääntöjä 1.1. alkaen ainakin siihen asti, kunnes sopimukseen on päästy. Kirjoitushetkellä kalastusoikeudet ja reilun pelin säännöt valtion tukineen ovat edelleen isoin erimielisyyden aihe. Odotuksemme sopimukselle on 50/50. Sopimukseton tila olisi erittäin haitallista UK:lle, mutta myös EU kärsisi. Viikon aluksi punta on heikentynyt, kun brexit-neuvotteluiden edistyminen on hidasta ja matkustuskieltoja on asetettu.

Loppuvuoden aikana julkaistaan joitakin kiinnostavia lukua. 22.12. julkaistaan Yhdysvaltain bkt-lukuja ja jouluaattona viikoittaiset työttömyyshakemukset. 31.12. on brexit-päivä joko sopimuksella tai ilman. Tammikuun ensimmäisellä viikolla julkaistaan lopullisia ostopäällikköindeksejä (PMI) päämarkkinoilta ja myös Yhdysvaltojen työmarkkinaraportti ”non-farm payrolls”.

Taktinen allokaatiomme

Viime viikolla globaalit osakkeet nousivat kaikkien aikojen huippuunsa rokoteuutisten, Yhdysvaltojen finanssipoliittisen tukipakettineuvottelunäkymän ja vahvojen Kiinan talouslukujen tukemana. Vaikka korjausliikkeiden mahdollisuus on aina olemassa, odotamme osakkeiden kuitenkin nousevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja pidämme osakkeet ylipainossa ja korkosijoitukset alipainossa. Kun lähiaikojen epävarmuus on koholla, pidämme korkean laadun Yhdysvallat pienessä ylipainossa ja syklisen Euroopan pienessä alipainossa. Näkymät 2021 toiselle vuosipuoliskolle ovat kirkastuneet, ja vähän aikaa sitten nostimme syklisyyttä lisäämällä teollisuussektorin ylipainoon. Pidämme edelleen myös korkean laadun IT-sektorin ylipainossa, kun korot ovat matalia ja vakaan kasvun yhtiöt kiinnostavat sijoittajia. Ylipainossa pidämme lisäksi myös muun muassa kehittyvien markkinoiden osakkeet ja joukkolainat.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme