Suomen teollisuustuotanto kasvoi Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettuna lokakuussa 1,5 prosenttia syyskuusta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli elokuussa 3,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2019 lokakuussa. Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto kasvoi syyskuusta lähes kaikilla toimialoilla, paitsi metsä- ja kemianteollisuudessa. Vuodentakaiseen verrattuna päätoimialojen tuotanto kasvoi sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa sekä metalliteollisuudessa. 

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli lokakuussa 1,5 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin, mutta Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan uusien tilauksien virta vahvistui suhteessa syyskuuhun.

– Yritykset saivat uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa. Kuoppamäen mukaan tuotantoluvut kertovat vakaudesta ja uusien tilauksien virta rohkaisevasti toiveesta päästä elpymisen tielle. Myös esimerkiksi Saksa ja Ruotsi ovat kokeneet uusien tilauksien virrassa elpymistä. Koronan toinen aalto koettelee maailmantaloutta ja Suomea, mutta toistaiseksi teollisuuden odotukset ovat pysyneet nousujohteisina maailmalla. Investointivetoinen kysyntä voi tosin kehittyvä vaatimattomasti. Rokotteiden laajamittainen jakelu kuitenkin normalisoi yhteiskuntaa ja piristää teollisuutta sekä etenkin palvelualoja vuonna 2021, Kuoppamäki toteaa. 

Lähteet:

http://tilastokeskus.fi/til/ttvi/2020/10/ttvi_2020_10_2020-12-10_tie_001_fi.html
http://tilastokeskus.fi/til/teul/2020/10/teul_2020_10_2020-12-10_tie_001_fi.html