Ole rauhassa ja suosi syklisiä

Osakkeet nousivat viime viikolla erittäin vahvojen USA:n talouslukujen ja Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ehdottaman uuden 2000 miljardin infrastruktuuripaketin tukemina. Korot nousivat koko maaliskuun, mutta osakemarkkinoiden nousua se ei kääntänyt. Kirkastuva talouskasvunäkymä ja korkeammat inflaatio-odotukset ovat isoimmat tekijät korkotason nousun takana, ja näiden tekijöiden vaikutukset ovat osakemarkkinoille isompia kuin nousevan korkotason tuoma korkeamman diskontto-koron negatiivinen vaikutus. Viime viikolla monet osakeindeksit, kuten SP500 ja Dow Jones, tekivät uudet kaikkien aikojen ennätykset. On hyvä myös huomata, että vakaan kasvun sektorit ylisuoriutuivat, kun uudet koronavirustapaukset ovat olleet nousussa monissa Euroopan maissa, ja rajoituksia on jatkettu tai kiristetty. Uuden korona-aallon pelko Euroopassa ja lähestyvä tuloskausi saivat mahdollisesti sijoittajat hakeutumaan takaisin kasvuteemaan.

Toimialastrategiassamme olemme sykliseen suuntaan kallellaan. Ylipainotamme teollisuutta, perusteollisuutta, rahoitusta ja vakaan kasvun IT:ta, jonka alasektoreista muun muassa puolijohteiden kysyntänäkymät ovat hyvin vahvat, kun talouden noususuhdanne vahvistuu. Pidämme alipainossa sektoreista vastaavasti defensiivisiä terveydenhuoltoa, yhteiskuntapalveluita ja päivittäistavaroita.

Viime viikolla julkaistu Bidenin uusi finanssipoliittinen suunnitelma kohdistuu muun muassa infrastruktuuriin, hoivapalveluihin, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä asumiseen, kun taas terveydenhoitoon ja koulutukseen keskittyvä suunnitelma on tarkoitus julkaista myöhemmin. Finanssipoliittinen elvytys ja investointien kasvu hyödyttävät erityisesti toimialoista IT-sektorin osia, perusteollisuutta ja teollisuutta. Uusi paketti ei kuitenkaan ole niin iso kertaluonteinen, kuten viime kuukausien aikana julkaistut paketit, vaan uusi paketti lisäisi toteutuessaan kysyntää asteittain tulevien vuosien aikana. Lisäksi uutta pakettia rahoitettaisiin muun muassa yritysveron korotuksella 21%:sta 28%:iin. Tämä käytännössä peruisi republikaanien vuoden 2017 yritysveron leikkauksen ja laskisi yhdysvaltalaisyhtiöiden osakekohtaisia tuloksia, jos kaikki muu pysyisi ennallaan. Pidämme neutraalin suosituksemme Yhdysvalloille.

Hiljaisempi markkinaviikko meneillään – huomio koroissa ja rokotusten etenemisessä

EKP:n ja Fedin edellisten kokousten pöytäkirjat julkaistaan, ja Euroopassa raportoidaan maaliskuun lopullisia ostopäällikköindeksejä. Rokotusprosessi EU:ssa on selvästi jäljessä Yhdysvaltoja ja Isoa-Britanniaa, mikä voi näkyä luvuissa ja lykätä EU:n uudelleen avautumisen aikataulua. Emme pidä sitä kuitenkaan isona riskinä eurooppalaisosakkeiden ylipainotuksellemme, koska Eurooppa syklisenä ja koronaviruksesta kärsineenä alueena hyötyy, kun rokotusten tukemana talouskasvu jälleen kiihtyy. Korkotason liikkeitä seurataan edelleen tarkasti. Lähestyvä tuloskausi ja Euroopan uusi koronavirusaalto voivat heiluttaa markkinoita lähiaikoina. Pitemmällä tähtäimellä rokotusten eteneminen johtanee uusien tartuntatapausten laskuun, ja rajoitusten poistaminen yhä maltillisesti nousevaan korkotasoon. Se on yksi syy, miksi pidämme rahoitussektorin ylipainossa.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme