Usein kysyttyä tileistä
Kuinka avaan uuden tilin? Millä tavoin tilin voi lopettaa?
Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tileistä.
Etsitkö tietoa tiliotteesta?
Uuden tilin avaaminen
-
Uuden tilin saat avattua mobiili- tai verkkopankista.
Mobiilipankissa voit avata uuden tilin valitsemalla etusivulta tilinäkymän yläpuolella olevan plusmerkin.
Verkkopankissa saat avattua tilejä siirtymällä ylävalikosta kohtaan Tilit > Avaa tili ja valitsemalla sinulle sopivimman tilin.
Tutustu tarkemmin tarjolla oleviin tilivaihtoehtoihin
Ensimmäisen tilin ja asiakkuuden avaaminen: Tule asiakkaaksi -
Nopein ja helpoin tapa avata lapselle tili on tehdä se huoltajan verkkopankin kautta kohdasta Tilit > Avaa tili > Tili lapselle. Lapselle voi avata Nuorisokäyttötilin tai Kultapossutilin. Huoltajat saavat viestin verkkopankkiin, kun tili on avattu.
Tilin avaaminen lapselle verkon kautta edellyttää huoltajilta asiakkuutta ja pankkitunnuksia Danske Bankissa. Jos toisella huoltajalla ei ole asiakkuutta, sen saa avattua helposti kohdasta Asiakkuus. Vaihtoehtoisesti tilin avaaminen onnistuu varaamalla ajan lähimmälle konttorille.
Jos lapsi on 8–14-vuotias, hänelle voidaan avata myös MunRahat-palvelu. MunRahat-palvelun avaaminen ei vaadi konttoriasiointia. Myös pankkikortin tilaus onnistuu MunRahat-palvelun kautta.
Lue lisää:
Nuorisokäyttötili
Kultapossutili
MunRahat -
Vuokravakuustili pantataan konttorilla ajanvarauksella vuokralaisen toimesta. Voit sopia tapaamisesta soittamalla ajanvarausnumeroon 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm).
Vuokravakuustiliä varten avataan säästötili, joka on maksuton. Säästötilin voi avata etukäteen verkkopankissa ennen tilin panttaamista kohdasta Tilit > Avaa tili. Tilin panttaamisesta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu.
-
Voit lisätä toisen omistajan nykyiselle tilillesi tai avata täysin uuden tilin ja lisätä siihen toisen omistajan.
Mobiilipankista voit avata Danske-tilin valitsemalla etusivulta tilinäkymän yläpuolella olevan plusmerkin. Verkkopankista uuden käyttö- tai säästötilin saat avattua kohdasta Tilit > Avaa tili.
Jos toisella omistajalla on Danske Bankin pankkitunnukset käytössä, voit pyytää verkkopankkiviestillä hänen lisäämistään tilin toiseksi omistajaksi. Ilmoita viestissä uuden omistajan nimi, henkilötunnus ja yhteistilin tilinumero. Saatte tämän jälkeen tilisopimukset verkkopankkeihinne allekirjoitettaviksi. Molempien allekirjoittamisen jälkeen yhteistili voidaan avata.
Jos toisella omistajalla ei ole Danske Bankin pankkitunnuksia käytössä, voi hän hankkia pankkitunnukset kotisivuiltamme: Tule asiakkaaksi. Vaihtoehtoisesti voitte varata ajan konttorille numerosta 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm).
Huomioithan, että yhteisomistuksessa olevaan tiliin voidaan tehdä muutoksia, kuten lopetus, ainoastaan kummankin tilinomistajan suostumuksella.
-
Pankin valikoimassa ei ole tarjolla pienryhmätilejä. Tähän tarkoitukseen voi avata henkilökohtaisen tilin, jolloin on hyvä ottaa huomioon, että varat katsotaan tilinomistajan henkilökohtaisiksi varoiksi. Tiliin on mahdollista lisätä käyttöoikeuksia myös toisille henkilöille.
Pienryhmätilejä ovat esimerkiksi luokkatilit ja kahvikassat.
Jos kyseessä on rekisteröity yhdistys, jolla on y-tunnus, voit tutustua yritysasiakkuuteen.
Yritystilin avaaminen -
Määräaikaistalletus sopii lyhytaikaiseen varojen säilytykseen. Mikäli säästämisaika on pidempi kuin yksi vuosi tai haluaisit korkeampaa tuottoa, sijoittamisen vaihtoehdot voisivat sopia sinulle paremmin.
Saat tehtyä määräaikaistalletuksen helposti verkkopankissasi valitsemalla Tilit > Avaa tili > Säästämis- ja talletustilit > Määräaikaistalletus. Samaa polkua pitkin näet myös voimassa olevan korkotarjouksen. Määräaikaistalletuksen korko on riippuvainen sen hetkisestä korkotilanteesta.
Huomioitavaa talletussopimusta koskien:
- Minimitalletus on 500 euroa.
- Sopimus on määräaikainen, eikä se ole irtisanottavissa kesken talletusajan.
- Korosta peritään lähdevero niiltä asiakkailta, jotka ovat lähdeverovelvollisia.
Verotusta koskevat tiedot perustuvat materiaalin laatimishetkellä voimassa olevaan verolainsäädäntöön. Verokohtelu voi tulevaisuudessa muuttua ja se määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan, joita ei ole otettu tässä annetuissa tiedoissa huomioon.
-
Voit avata valuuttatilin ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme viestillä mobiili- tai verkkopankissa. Tavoitat meidät myös puhelimitse 0200 2580 ma–pe 9-16 (pvm/mpm). Valitse puhelinvalikosta Sijoitukset.
Yleistä tileistä
-
Mobiili- ja verkkopankissa tilitapahtumasi tulevat näkyviin, kun valitset etusivulta haluamasi tilin. Tiettyä tilitapahtumaa voi hakea hakusanalla tai summalla.
Tilitapahtumat luokitellaan automaattisesti eri kategorioihin. Voit myös itse määritellä tapahtumalle uuden kategorian eli luokan, jos automaattiluokittelu ei ole mieleinen. Uuden luokan määrittelet napsauttamalla tapahtuman edessä olevaa kuvaa > valitse haluamasi luokka > valitse haluatko siirtää tähän luokkaan kaikki tulevat tapahtumat samalle saajalle vai vain tämän tapahtuman > Tallenna.
Luokittelun poistat käytöstä valitsemalla kohdan Piilota luokittelu.
-
Tilinomistajana voit lisätä, poistaa tai muuttaa oman tilisi käyttäjiä. Valitse verkkopankin ylävalikosta Tilit > Saldot ja tapahtumat > Tapahtumat > Tilin tiedot ja asetukset > Käyttöoikeudet-välilehti > Lisää tilinkäyttäjä.
Tilin käyttöoikeus tulee voimaan heti ja on voimassa toistaiseksi. Käyttöoikeudelle voi myös määrittää alkamis- ja loppumisajankohdan. Käyttöoikeuden voi poistaa napsauttamalla Käyttöoikeudet-välilehdellä nimen edessä olevaa pientä nuolta ja valitsemalla Poista.
Tilin maksurajoja voit muokata mobiilipankissa valitsemalla etusivulta Tilit-näkymän kolmesta pisteestä > Maksurajat tai verkkopankissasi valitsemalla etusivulta tilin > Tilin tiedot ja asetukset > Asetukset. Näytöltä löydät lisätietoja maksurajoista.
-
Vuokravakuustili on vuokralaisen avaama, asunnon takuuvuokran talletusta varten tarkoitettu tili, joka pantataan vuokranantajalle. Takuuvuokra toimii vuokra-asunnoissa vakuutena, jolla vuokranantaja varautuu mahdollisten vahinkojen kattamiseen, jos vuokralainen ei huolehdi vuokran maksusta tai aiheuttaa asuntoon vaurioita. Vuokravakuustili ei ole pakollinen, mutta se on suositeltava vaihtoehto takuuvuokran säilyttämiseen.
Vuokravakuustili pantataan aina kokonaan vuokrasopimuksen vakuudeksi. Vuokralainen ei voi nostaa varoja vuokravakuustililtä panttauksen voimassaoloaikana. Vuokravakuustili on voimassa niin kauan, kunnes vuokranantaja sen vapauttaa vuokrasuhteen päättyessä palauttamalla oman kappaleensa ilmoituksesta allekirjoitettuna. Tili puretaan ja varat vapautetaan vuokralaisen hyväksi, kun vuokranantaja on tehnyt asuntoon lopputarkastuksen ja todennut asunnon olevan sovitussa kunnossa. Jos asunnossa on puutteita, tai vuokria on jäänyt maksamatta, vuokranantaja voi pidättää nämä summat vuokravakuudesta.
Huomioi nämä asiat, kun haluat avata vuokravakuustilin:
- Vuokralainen avaa vuokravakuustilin ja tallettaa tilille sovitun määrän. Vuokravakuustili pantataan ja vuokralainen ja pankki allekirjoittavat vuokravakuustalletusta koskevan ilmoituksen, joka annetaan vuokranantajalle.
- Vuokralaisen ja vuokranantajan on sovittava vakuuden määrästä, joka kirjataan panttausilmoitukseen euroina. Vuokravakuuden suuruus on yleensä 1–3 kuukauden vuokraa vastaava summa.
- Panttausilmoitukseen kirjataan erikseen vuokranantajan, vuokralaisen ja tilinomistajan tiedot. Tilinomistaja voi olla eri henkilö kuin vuokralainen, sillä esimerkiksi sukulainen voi pantata tilin vuokralaisen velvoitteiden vakuudeksi.
- Panttausilmoitukseen kirjataan pantattujen varojen nostoehto, joka osapuolien on sovittava keskenään. Varojen nostoehdolla asetetaan, saako vuokranantaja nostaa pantattuja varoja kuulematta tilinomistajaa vai tarvitaanko varojen nostamiseen tilinomistajan suostumus.
- Vuokravakuustilin avaaminen ei edellytä vuokrasopimuksen esittämistä, mutta suosituksena on, että vuokrasopimus on tehtynä ennen vuokravakuustilin avaamista.
Huomioithan, että vuokravakuuden antaminen liittyy nimenomaisesti vuokrasopimukseen, eikä näin ollen ole henkilösidonnainen. Vuokranantajan vaihtuessa, esimerkiksi vuokratun asunnon myynnin yhteydessä, siirtyy vuokravakuus automaattisesti uuden vuokranantajan hyväksi. On kuitenkin erittäin suositeltavaa, että vuokravakuusdokumentit tehdään uudelleen aina, kun vuokranantaja vaihtuu.
-
Toistuvan maksun tekeminen onnistuu sekä mobiili- että verkkopankissa.
Mobiilipankissa voit tehdä toistuvan maksusopimuksen kohdasta Maksut > Toistuvat maksut > klikkaa plusmerkkiä oikeasta yläkulmasta.
Verkkopankissa voit tehdä toistuvan maksun kohdasta Maksut > Tee toistuva maksu.
-
Valuuttatililtä voi tehdä ulkomaanmaksuja toiselle samassa valuutassa olevalle tilille ilman valuutan vaihtoa tai euromääräiselle tilille, jolloin tapahtuu valuutanvaihto.
Danske Bankissa olevien tilien välinen siirto
Voit siirtää varoja valuuttatililtäsi tai euromääräiseltä tililtäsi valuuttatilillesi tekemällä verkkopankissa ulkomaanmaksun Danske Bankissa olevien tilien välillä.
- Siirry verkkopankin kohtaan Maksut.
- Valitse Maksa ulkomaille.
- Täytä siirtolomake. Valitse lomakkeella Siirto omalle tilille Danske Bank ryhmän sisällä.
Paina lopuksi Jatka-painiketta.
Valuuttatilisiirto toisessa pankissa olevalle tilille
Voit tehdä ulkomaanmaksun verkkopankissasi toisessa pankissa olevalle tilille.
- Siirry verkkopankin kohtaan Maksut.
- Valitse Maksa ulkomaille.
- Täytä siirtolomake.
- Paina lopuksi Jatka-painiketta.
Danske Bankin ulkopuolelta saapuvista ja ulkopuolelle lähtevistä ulkomaanmaksuista veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu.
Valuuttatilisiirrot eri valuutassa olevien tilien välillä
Kun valuuttatilisiirrot tehdään eri valuutassa olevien tilien välillä, valuutta vaihtuu ja vaihtokurssi määräytyy tapahtumahetken markkinakurssin (spot-kurssi) perusteella. Valuuttakurssit vaihtelevat markkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Suuntaa antavat valuuttakurssit näytetään kotisivuillamme myynti- ja ostokursseina. Todellinen kurssi määräytyy tapahtumahetken markkinakurssin (spot-kurssi) perusteella.
Alla olevaa hinnoittelua käytetään palveluissa, joihin liittyy valuutanvaihto kuten:
- Ulkomaan maksuliikenne eri valuutassa
- Suorat valuuttakaupat
Valuuttakaupan marginaalit:
- +/–- 1,5 % AUD, CAD, CHF, DKK, GBP, JPY, NOK, NZD, SEK, USD
- +/–- 1,75 % BGN, CNH, CZK, HKD, HUF, MXN, PLN, SGD, ZAR, RON
- +/–- 2,00 % CNY, HRK, ILS, INR, ISK, RUB, THB, TRY
- Muut kuin listatut: +/–- 2,00 %
Valuuttakaupan marginaali on pankin valuutanvaihdosta perimä kustannus. Se on valuutan markkinakurssiin tekemämme prosentuaalinen
- vähennys, kun asiakas myy euroja ja ostaa ulkomaista valuuttaa, tai
- lisäys, kun asiakas ostaa euroja ja myy ulkomaista valuuttaa.
-
IBAN on tilinumero kansainvälisessä muodossa, ja lyhenne sanoista International Bank Account Number. Kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero muodostuu kotimaisesta tilinumerosta, jonka eteen on lisätty kirjaimet FI eli maakoodi sekä kaksi tarkistenumeroa. Esimerkiksi kotimainen tilinumero 800000-12345678 on IBAN muodossa FI12 8000 0012 3456 78.
Tilinumeron pituus vaihtelee maittain, mutta saman maan sisällä kaikki IBAN-tilinumerot ovat saman pituisia. Suomessa IBAN-tilinumero on 18 merkkiä pitkä ja alkaa maakoodilla FI. Näet IBAN-tilinumerosi verkkopankin etusivulla ja tiliotteellasi.
Lue lisää: IBAN-tilinumero, BIC-koodi ja IBAN-laskuri
Säästötilit ja korot
-
Danske Turvatili
Valitse Danske Turvatili, kun haluat saada säästöillesi tuottoa, mutta et sitoa rahojasi tilille määräajaksi. Turvatilillä oleville talletuksille maksetaan kolmen kuukauden euriboriin sidottua korkoa vähennettynä 0,5-0,9 %:n marginaalilla, mikäli tilin saldo on vähintään 10 000 euroa. Alle 10 000 euron talletuksille saat 0,5 %:n kiinteää korkoa. Maksimitalletusmäärä Turvatilille on 500 000 euroa.
Avaat Turvatilin kätevästi mobiilipankissa painamalla etusivulla tilinäkymän yläpuolella olevaa plusmerkkiä (+). Verkkopankissa tilin avaaminen onnistuu kohdasta Tilit > Säästämis- ja talletustilit > Danske Turvatili. Danske Turvatili on maksuton. Tililtä voi tehdä 5 maksutonta nostoa vuodessa ja sitä seuraavista veloitetaan 6 euroa/nosto.
Lue lisää Danske TurvatilistäMääräaikaistalletus
Valitse määräaikaistalletus, kun haluat tallettaa suuremman summan tietyksi ajaksi ja haluat samalla saada talletuksellesi tuottoa. Talletuksen kiinteä korko määräytyy talletusajan ja vallitsevan korkotason mukaan, joten tiedät ennakkoon, paljon talletuksesi tuottaa. Korosta peritään lähdevero niiltä asiakkailta, jotka ovat lähdeverovelvollisia. Minimitalletus on 500 euroa.
Saat tehtyä määräaikaistalletuksen helposti verkkopankissasi valitsemalla Tilit > Avaa tili > Säästämis- ja talletustilit > Määräaikaistalletus.
Lue lisää MääräaikaistalletuksestaDanske Sadonkorjuutili
Valitse Danske Sadonkorjuutili, kun haluat tuottoa säästöillesi riskittömästi. Tili sopii erinomaisesti puskuritiliksi, sillä voit tehdä viisi maksutonta nostoa kuukaudessa. Saat talletuksille kilpailukykyistä korkoa (3 kk euribor -0,9%) jo heti ensimmäisestä eurosta alkaen. Tili on tarjolla Akavan jäsenliittojen ja Suomen Vuokranantajien jäsenille.
Suomen Vuokranantajien liiton jäsenenä avaat Sadonkorjuutilin soittamalla numeroon 0200 25880, ma–pe 9–16 (pvm/mpm). Akavan jäsenliiton jäsenenä avaat Sadonkorjuutilin mobiilipankissa kohdasta Tilit > plusmerkki (+) tai soittamalla edellä mainittuun numeroon.
Lue lisää SadonkorjuutilistäKäyttötilille, eli Danske-tilille ja Säästötilille maksetaan kiinteää 0,25 % korkoa alle 10 000 euron talletuksille. 10 000 euroa ylittäville talletuksille tilin k korko on 0 %. Varojen säästämiseen suosittelemme muita vaihtoehtoja.
Mikäli sijoitusaikasi on pidempi kuin yksi vuosi tai haluaisit korkeampaa tuottoa säästöillesi, voisi sijoittaminen sopia sinulle paremmin.
Tutustu sijoittamisen vaihtoehtoihinVerotusta koskevat tiedot perustuvat materiaalin laatimishetkellä voimassa olevaan verolainsäädäntöön. Verokohtelu voi tulevaisuudessa muuttua ja se määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan, joita ei ole otettu tässä annetuissa tiedoissa huomioon.
-
Danske Kultapossutili on lapselle säästämiseen tarkoitettu tili. Tilin peruskorko on tällä hetkellä 0,25 %. Tilille maksetaan lisäksi 1,5 % bonuskorkoa, kun tilille talletetaan säännöllisesti 30 euroa kuukaudessa.
Voit jättää Danske Kultapossutilin avauspyynnön verkkopankissa kohdasta Tilit > Tili lapselle > Danske Kultapossutili.
-
Talletussuoja turvaa tallettajan tilivaroja talletuspankin maksukyvyttömyyden varalta.
Danske Bankin asiakkaiden talletukset kuuluvat Tanskan talletussuojan piiriin. Tanskan talletussuojajärjestelmää hallinnoi Tanskan rahoitusvakausviranomainen (Finansiel Stabilitet). Tanskan rahoitusvakausviranomainen maksaa tallettajaa kohden 100 000 euroa vastaavan enimmäiskorvauksen vähennettynä tallettajan asianomaiselle pankille olevilla erääntyvillä, mutta maksamattomilla veloilla ja muilla maksuilla.
Edellä sanotusta poiketen asunnon myynnistä saatuihin varoihin perustuvat talletukset ovat suojattu 10 miljoonaa euroa vastaavaan määrään asti 12 kuukauden ajan talletuksen tekemisestä.
Tilin lopettaminen
-
Tarpeettoman tilin voit lopettaa kätevimmin omassa verkkopankissasi klikkaamalla tiliä, jonka haluat sulkea ja valitsemalla Tilin tiedot ja asetukset > Lopeta tili.
Lopeta tili -painikkeen puuttuessa tilin lopetus onnistuu lähettämällä meille viestin mobiili- tai verkkopankin kautta. Ilmoita viestissä, minkä tilin haluat sulkea ja mille tilille mahdolliset lopetusvarat siirretään. Jos tiliin on liitetty kortti, se lopetetaan samalla.
Tarkistathan ennen tilin lopettamista, että tiliin ei liity voimassa olevia maksusopimuksia, kuten e-laskusopimuksia tai toistuvia maksuja.
Tilin lopetus on maksutonta. Jos tilillä on erääntyviä palkkioita, ne veloitetaan tilin lopetuksen yhteydessä. Tiliä ei voi lopettaa, jos tili on miinuksella. Siirrä silloin tarvittavat varat tilille ennen lopetusta.
Jos pääasiallinen asiakkuutesi on toisessa pankissa, voit antaa omalle pankillesi valtakirjan tilinlopetuksesta.
-
Jos kyseessä on säästötili ja tilin varat ovat alle 200 euroa, voit lähettää tilinlopetuspyynnön siihen tarkoitetulla lomakkeella.
Vaihtoehtoisesti voit varata asiointiajan konttorille soittamalla numeroon 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm) tai valtuuttaa nykyisen pääpankkisi lopettamaan tilin ja palvelut pankinvaihtovaltakirjalla.
-
Tarpeettomat säästötilit voit lopettaa kätevimmin omassa verkkopankissasi valitsemalla etusivulta tilisi > Tilin tiedot > Lopeta tili. Tarkistathan ennen tilin lopettamista, että tiliin ei liity voimassa olevia maksusopimuksia, kuten e-laskusopimuksia tai toistuvia maksuja.
Jos haluat lopettaa tarpeettoman Säästötilin ja asiakkuutesi Danske Bankissa, voit lähettää meille pyynnön lomakkeella. Voit käyttää lomaketta, jos tilin saldo on alle 200 euroa ja sinulla ei ole muita palveluita Danske Bankissa.
Lähetä tilinlopetuspyyntö -
Saadaksesi käyttöön vuokravakuustilille pantatut varat, sinun tulee toimittaa vuokranantajan allekirjoituksella varustettu vuokravakuutta koskeva ilmoituslomake. Ilmoita panttausilmoituslomakkeella tilinumero, jonne pantatut varat siirretään lopetuksen yhteydessä.
Jos panttausilmoitus on tehty ennen kesäkuuta 2015, se tulee toimittaa lähimpään konttoriimme.
Jos panttausilmoitus on tehty kesäkuussa 2015 tai sen jälkeen, sen voi toimittaa lähimpään konttoriimme tai lähettää meille postitse.Ajan konttorille saa varattua ajanvarausnumerostamme 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm).
Panttausilmoituksen voi toimittaa osoitteeseen:
Danske Bank A/S Suomen sivuliike
Vuokravakuustilit
Televisiokatu 1
PL 1243
00075 DANSKE BANK
ASP-tili
-
ASP eli Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on tarkoitettu helpottamaan ensiasunnon hankintaa. Mukaan pääset 15–44-vuotiaana tekemällä ASP-säästösopimuksen, jolloin ostaessasi ensiasunnon saat ASP-säästösopimuksen ehtojen täyttyessä verottoman koron säästöillesi sekä valtiontakauksen asuntolainallesi.
Voit avata ASP-tilin ja tehdä säästösopimuksen pyytämällä ASP-tilin avausta viestillä mobiili- tai verkkopankista. ASP-tilisopimuksen allekirjoitus tapahtuu sen jälkeen verkkopankissa.
ASP-tiliin voidaan liittää esimerkiksi puolisosi tai muu yhteistallettaja.Jos olet alaikäinen tai avaamassa ASP-tiliä yhdessä puolisosi kanssa, sinun tulee varata aika konttorille soittamalla asiakaspalveluumme.
-
Voit lopettaa ASP-tilin laittamalla lopetuspyynnön viestillä mobiili- tai verkkopankissa. Tarvittaessa voit soittaa asiakaspalveluumme. Ota esille pankkitunnuksesi, jotta voimme tunnistaa sinut puhelun aikana.
Kun ASP-tili lopetetaan ja varat käytetään muuhun kuin ensiasunnon ostoon, varoille ei makseta lisäkorkoa. Saat kuitenkin 1 % tilikoron, josta vähennetään lähdevero. Varat ovat käytettävissäsi muutaman pankkipäivän sisällä lopetustoimeksiannon vastaanottamisesta.
Voit halutessasi aloittaa ASP-säästämisen myöhemmin uudelleen ja avata uuden ASP-tilin, jos täytät silloin edelleen ASP-säästämisen ehdot.
-
Tilin avauksen jälkeen ASP-sopimukseen voidaan liittää esimerkiksi puolisosi tai muu yhteistallettaja, joka täyttää tallettajalle asetetut ehdot.
Sopimuksessa voi olla mukana myös aviopuoliso, joka on jo täyttänyt 45 vuotta. Muun yli 45-vuotiaan puolison lisääminen edellyttää, että hänellä on tai on ollut tilin avaajan kanssa yhteinen lapsi tai he ovat olleet aiemmin avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.
Jos tiliin liitettävän osapuolen asiakkuus on tällä hetkellä toisessa pankissa, hänen tulee avata Danske Bankiin ensin asiakkuus, jotta hänet voidaan liittää ASP-tiliin.
Muutoksen yhteydessä molemmat tilin omistajat allekirjoittavat ASP-tilisopimuksen. Tämän jälkeen kyseinen ASP-tili on yhteinen. Liittymisen jälkeen tilille on tehtävä vähintään yksi yhteinen hyväksytty 150 – 4 500 euron talletus yhden vuosineljänneksen aikana ennen kaupantekoa.
Kun haluat yhteisen ASP-tilin, lähetä avauspyyntö viestillä mobiili- tai verkkopankissa.
Tarvittaessa voit soittaa asiakaspalveluumme. Ota esille pankkitunnuksesi, jotta voimme tunnistaa sinut puhelun aikana ja tarkastaa, miten toinen henkilö saadaan parhaiten lisättyä tilinomistajaksi.
-
ASP-tiliin voidaan liittää esimerkiksi puolison tai muun yhteistallettajan ASP-tili.
Suosittelemme kuitenkin säästämään kahdelle eri ASP-tilille yhteisen asunnon ostoa varten. Teidän on tällöin mahdollista hakea joko erillistä tai yhteistä lainaa.
Jotta ASP-laina voidaan myöntää yhteisenä, kummallakin tulee olla vaadittava määrä hyväksyttyjä ASP-talletuksia omalla tilillään. Lisäksi molemmilla pitää olla säästettynä 10 % oman osuutensa hankintahinnasta.
ASP-tilien yhdistäminen voidaan tehdä lainaneuvottelujen yhteydessä siinä pankissa, josta asuntolaina nostetaan.
Jos päädytte yhdistämään ASP-tilinne ennen kuin asunnon hankinta on ajankohtaista, tulee molempien asiakkuus olla Danske Bankissa. Jos toisen osapuolen asiakkuus on tällä hetkellä toisessa pankissa, niin hänen tulee avata Danske Bankiin ensin asiakkuus, jonka jälkeen tilit päästään yhdistämään.
ASP-tilien yhdistäminen tarkoittaa sitä, että toisen ASP-tili lopetetaan ja hänet lisätään omistajaksi jäljelle jäävään ASP-tiliin. Muutoksen yhteydessä molemmat tilin omistajat allekirjoittavat ASP-tilisopimuksen. Tämän jälkeen kyseinen ASP-tili on yhteinen.
Lopetettavan ASP-tilin varoista voidaan siirtää haluttu määrä yhteiselle ASP-tilille. Ehtojen mukaisena hyväksyttynä talletuksena huomioidaan enintään 4 500 euroa per vuosineljännes. Vuosineljännekset menevät kalenterivuoden mukaan. On hyvä huomioida, että liittymisen jälkeen tilille on tehtävä vähintään yksi yhteinen hyväksytty 150–4500 euron talletus yhden vuosineljänneksen aikana ennen asuntokauppoja.
ASP-tilin yhdistäminen onnistuu viestin välityksellä mobiili- tai verkkopankissa. Tarvittaessa voit soittaa asiakaspalveluumme. Ota esille pankkitunnuksesi, jotta voimme tunnistaa sinut puhelun aikana ja tarkistaa, miten toinen henkilö saadaan parhaiten lisättyä tilinomistajaksi.