Usein kysyttyä tileistä
Kuinka avaan uuden tilin? Millä tavoin tilin voi lopettaa?
Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tileistä.
Etsitkö tietoa tiliotteesta?
Uuden tilin avaaminen
-
Uuden tilin saat avattua mobiili- tai verkkopankista.
Mobiilipankissa voit avata Danske-tilin valitsemalla etusivulta tilinäkymän yläpuolella olevan plusmerkin.
Verkkopankissa saat avattua käyttö- ja säästötilejä siirtymällä ylävalikosta kohtaan Tilit > Avaa tili ja valitsemalla sinulle sopivimman tilin.
Tutustu tarkemmin tarjolla oleviin tilivaihtoehtoihin
Ensimmäisen tilin ja asiakkuuden avaaminen: Tule asiakkaaksi -
Nopein ja helpoin tapa avata lapselle tili on tehdä se huoltajan verkkopankin kautta kohdasta Tilit > Avaa tili > Tili lapselle. Lapselle voi avata Nuorisokäyttötilin tai Kultapossutilin. Huoltajat saavat viestin verkkopankkiin, kun tili on avattu.
Tilin avaaminen lapselle verkon kautta edellyttää huoltajilta asiakkuutta ja pankkitunnuksia Danske Bankissa. Jos toisella huoltajalla ei ole asiakkuutta, sen saa avattua helposti kohdasta Asiakkuus. Vaihtoehtoisesti tilin avaaminen onnistuu varaamalla ajan lähimmälle konttorille.
Jos lapsi on 8–14-vuotias, hänelle voidaan avata myös MunRahat-palvelu. MunRahat-palvelun avaaminen ei vaadi konttoriasiointia. Myös pankkikortin tilaus onnistuu MunRahat-palvelun kautta.
Lue lisää:
Nuorisokäyttötili
Kultapossutili
MunRahat -
Voit lisätä toisen omistajan nykyiselle tilillesi tai avata täysin uuden tilin ja lisätä siihen toisen omistajan.
Mobiilipankista voit avata Danske-tilin valitsemalla etusivulta tilinäkymän yläpuolella olevan plusmerkin. Verkkopankista uuden käyttö- tai säästötilin saat avattua kohdasta Tilit > Avaa tili.
Jos toisella omistajalla on Danske Bankin pankkitunnukset käytössä, voit pyytää verkkopankkiviestillä hänen lisäämistään tilin toiseksi omistajaksi. Ilmoita viestissä uuden omistajan nimi, henkilötunnus ja yhteistilin tilinumero. Saatte tämän jälkeen tilisopimukset verkkopankkeihinne allekirjoitettaviksi. Molempien allekirjoittamisen jälkeen yhteistili voidaan avata.
Jos toisella omistajalla ei ole Danske Bankin pankkitunnuksia käytössä, voi hän hankkia pankkitunnukset kotisivuiltamme: Tule asiakkaaksi. Vaihtoehtoisesti voitte varata ajan konttorille numerosta 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm).
Huomioithan, että yhteisomistuksessa olevaan tiliin voidaan tehdä muutoksia, kuten lopetus, ainoastaan kummankin tilinomistajan suostumuksella.
-
Vuokravakuustili pantataan konttorilla ajanvarauksella vuokralaisen toimesta. Voit sopia tapaamisesta soittamalla ajanvarausnumeroon 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm).
Vuokravakuustiliä varten avataan säästötili, joka on maksuton. Säästötilin voi avata etukäteen verkkopankissa ennen tilin panttaamista kohdasta Tilit > Avaa tili. Tilin panttaamisesta veloitetaan hinnaston mukainen palvelumaksu.
-
Pankin valikoimassa ei ole tarjolla pienryhmätilejä. Tähän tarkoitukseen voi avata henkilökohtaisen tilin, jolloin on hyvä ottaa huomioon, että varat katsotaan tilinomistajan henkilökohtaisiksi varoiksi. Tiliin on mahdollista lisätä käyttöoikeuksia myös toisille henkilöille.
Pienryhmätilejä ovat esimerkiksi luokkatilit ja kahvikassat.
Jos kyseessä on rekisteröity yhdistys, jolla on y-tunnus, voit tutustua yritysasiakkuuteen.
Yritystilin avaaminen
Yleistä tileistä
-
Mobiili- ja verkkopankissa tilitapahtumasi tulevat näkyviin, kun valitset etusivulta haluamasi tilin. Tiettyä tilitapahtumaa voi hakea hakusanalla tai summalla.
Tilitapahtumat luokitellaan automaattisesti eri kategorioihin. Voit myös itse määritellä tapahtumalle uuden kategorian eli luokan, jos automaattiluokittelu ei ole mieleinen. Uuden luokan määrittelet napsauttamalla tapahtuman edessä olevaa kuvaa > valitse haluamasi luokka > valitse haluatko siirtää tähän luokkaan kaikki tulevat tapahtumat samalle saajalle vai vain tämän tapahtuman > Tallenna.
Luokittelun poistat käytöstä valitsemalla kohdan Piilota luokittelu.
-
Voit muuttaa tilisi asetuksia, kuten maksurajoja ja käyttöoikeuksia verkkopankissa.
Tilinomistajana voit lisätä, poistaa tai muuttaa oman tilisi käyttäjiä. Valitse verkkopankin ylävalikosta Tilit > Saldot ja tapahtumat > Tapahtumat > Tilin tiedot ja asetukset > Käyttöoikeudet-välilehti > Lisää tilinkäyttäjä.
Tilin käyttöoikeus tulee voimaan heti ja on voimassa toistaiseksi. Käyttöoikeudelle voi myös määrittää alkamis- ja loppumisajankohdan. Käyttöoikeuden voi poistaa napsauttamalla Käyttöoikeudet-välilehdellä nimen edessä olevaa pientä nuolta ja valitsemalla Poista.
Tilin maksurajoja voit muokata mobiilipankissa valitsemalla etusivulta Tilit-näkymän kolmesta pisteestä > Maksurajat tai verkkopankissasi valitsemalla etusivulta tilin > Tilin tiedot ja asetukset > Asetukset. Näytöltä löydät lisätietoja maksurajoista.
-
Vuokravakuustili on vuokralaisen avaama, asunnon takuuvuokran talletusta varten tarkoitettu tili, joka pantataan vuokranantajalle. Takuuvuokra toimii vuokra-asunnoissa vakuutena, jolla vuokranantaja varautuu mahdollisten vahinkojen kattamiseen, jos vuokralainen ei huolehdi vuokran maksusta tai aiheuttaa asuntoon vaurioita. Vuokravakuustili ei ole pakollinen, mutta se on suositeltava vaihtoehto takuuvuokran säilyttämiseen.
Vuokravakuustili pantataan aina kokonaan vuokrasopimuksen vakuudeksi. Vuokralainen ei voi nostaa varoja vuokravakuustililtä panttauksen voimassaoloaikana. Vuokravakuustili on voimassa niin kauan, kunnes vuokranantaja sen vapauttaa vuokrasuhteen päättyessä palauttamalla oman kappaleensa ilmoituksesta allekirjoitettuna. Tili puretaan ja varat vapautetaan vuokralaisen hyväksi, kun vuokranantaja on tehnyt asuntoon lopputarkastuksen ja todennut asunnon olevan sovitussa kunnossa. Jos asunnossa on puutteita, tai vuokria on jäänyt maksamatta, vuokranantaja voi pidättää nämä summat vuokravakuudesta.
Huomioi nämä asiat, kun haluat avata vuokravakuustilin:
- Vuokralainen avaa vuokravakuustilin ja tallettaa tilille sovitun määrän. Vuokravakuustili pantataan ja vuokralainen ja pankki allekirjoittavat vuokravakuustalletusta koskevan ilmoituksen, joka annetaan vuokranantajalle.
- Vuokralaisen ja vuokranantajan on sovittava vakuuden määrästä, joka kirjataan panttausilmoitukseen euroina. Vuokravakuuden suuruus on yleensä 1–3 kuukauden vuokraa vastaava summa.
- Panttausilmoitukseen kirjataan erikseen vuokranantajan, vuokralaisen ja tilinomistajan tiedot. Tilinomistaja voi olla eri henkilö kuin vuokralainen, sillä esimerkiksi sukulainen voi pantata tilin vuokralaisen velvoitteiden vakuudeksi.
- Panttausilmoitukseen kirjataan pantattujen varojen nostoehto, joka osapuolien on sovittava keskenään. Varojen nostoehdolla asetetaan, saako vuokranantaja nostaa pantattuja varoja kuulematta tilinomistajaa vai tarvitaanko varojen nostamiseen tilinomistajan suostumus.
- Vuokravakuustilin avaaminen ei edellytä vuokrasopimuksen esittämistä, mutta suosituksena on, että vuokrasopimus on tehtynä ennen vuokravakuustilin avaamista.
Huomioithan, että vuokravakuuden antaminen liittyy nimenomaisesti vuokrasopimukseen, eikä näin ollen ole henkilösidonnainen. Vuokranantajan vaihtuessa, esimerkiksi vuokratun asunnon myynnin yhteydessä, siirtyy vuokravakuus automaattisesti uuden vuokranantajan hyväksi. On kuitenkin erittäin suositeltavaa, että vuokravakuusdokumentit tehdään uudelleen aina, kun vuokranantaja vaihtuu.
-
IBAN on tilinumero kansainvälisessä muodossa, ja lyhenne sanoista International Bank Account Number. Kansainvälinen IBAN-muotoinen tilinumero muodostuu kotimaisesta tilinumerosta, jonka eteen on lisätty kirjaimet FI eli maakoodi sekä kaksi tarkistenumeroa. Esimerkiksi kotimainen tilinumero 800000-12345678 on IBAN muodossa FI12 8000 0012 3456 78.
Tilinumeron pituus vaihtelee maittain, mutta saman maan sisällä kaikki IBAN-tilinumerot ovat saman pituisia. Suomessa IBAN-tilinumero on 18 merkkiä pitkä ja alkaa maakoodilla FI. Näet IBAN-tilinumerosi verkkopankin etusivulla ja tiliotteellasi.
Lue lisää: IBAN-tilinumero, BIC-koodi ja IBAN-laskuri
Tilin lopettaminen
-
Voit lopettaa tilin kätevästi verkkopankissa klikkaamalla tiliä, jonka haluat sulkea ja valitsemalla Tilin tiedot ja asetukset > Lopeta tili.
Lopeta tili -painikkeen puuttuessa tilin lopetus onnistuu lähettämällä meille viestin mobiili- tai verkkopankin kautta. Ilmoita viestissä, minkä tilin haluat sulkea ja mille tilille mahdolliset lopetusvarat siirretään. Jos tiliin on liitetty kortti, se lopetetaan samalla.
Tilin lopetus on maksutonta. Jos tilillä on erääntyviä palkkioita, ne veloitetaan tilin lopetuksen yhteydessä. Tiliä ei voi lopettaa, jos tili on miinuksella. Siirrä silloin tarvittavat varat tilille ennen lopetusta.
-
Jos kyseessä on säästötili ja tilin varat ovat alle 200 euroa, voit lähettää tilinlopetuspyynnön siihen tarkoitetulla lomakkeella.
Vaihtoehtoisesti voit varata asiointiajan konttorille soittamalla numeroon 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm) tai valtuuttaa nykyisen pääpankkisi lopettamaan tilin ja palvelut pankinvaihtovaltakirjalla.
-
Tarpeettomat säästötilit voit lopettaa kätevimmin omassa verkkopankissasi valitsemalla etusivulta tilisi > Tilin tiedot > Lopeta tili. Tarkistathan ennen tilin lopettamista, että tiliin ei liity voimassa olevia maksusopimuksia, kuten e-laskusopimuksia tai toistuvia maksuja.
Jos haluat lopettaa tarpeettoman Säästötilin ja asiakkuutesi Danske Bankissa, voit lähettää meille pyynnön lomakkeella. Voit käyttää lomaketta, jos tilin saldo on alle 200 euroa ja sinulla ei ole muita palveluita Danske Bankissa.
Lähetä tilinlopetuspyyntö -
Saadaksesi käyttöön vuokravakuustilille pantatut varat, sinun tulee toimittaa vuokranantajan allekirjoituksella varustettu vuokravakuutta koskeva ilmoituslomake. Ilmoita panttausilmoituslomakkeella tilinumero, jonne pantatut varat siirretään lopetuksen yhteydessä.
Jos panttausilmoitus on tehty ennen kesäkuuta 2015, se tulee toimittaa lähimpään konttoriimme.
Jos panttausilmoitus on tehty kesäkuussa 2015 tai sen jälkeen, sen voi toimittaa lähimpään konttoriimme tai lähettää meille postitse.Ajan konttorille saa varattua ajanvarausnumerostamme 0100 4000 (ma–pe 9–16, pvm/mpm).
Panttausilmoituksen voi toimittaa osoitteeseen:
Danske Bank A/S Suomen sivuliike
Vuokravakuustilit
Televisiokatu 1
PL 1243
00075 DANSKE BANK
Korot
-
Danske Turvatili sopii isompien summien lyhytaikaiseen tallettamiseen.
Turvatilin viitekorko on kolmen kuukauden euribor vähennettynä talletuksen määrään perustuvalla marginaalilla.
Korko vaihtuu kolmen kuukauden välein ja se maksetaan päiväsaldon mukaan kunkin kalenterivuoden lopussa. Talletuskorkoa maksetaan yli 10 000 euron talletuksille.Saat avattua Turvatilin kätevästi mobiilipankissa painamalla etusivulla tilinäkymän yläpuolella olevaa plusmerkkiä (+). Verkkopankissa tilin avaaminen onnistuu kohdasta Tilit > Säästämis- ja talletustilit > Danske Turvatili.
Danske Turvatili on maksuton. Tililtä voi tehdä 5 maksutonta nostoa vuodessa ja sitä seuraavista veloitetaan 6 euroa/nosto.Määräaikaistalletus sopii lyhytaikaiseen varojen säilytykseen, ja siihen on mahdollista saada maltillinen kiinteä korko.
Sopimus on määräaikainen eikä se ole irtisanottavissa kesken talletusajan. Korosta peritään lähdevero niiltä asiakkailta, jotka ovat lähdeverovelvollisia. Minimitalletus on 5000 euroa.Saat tehtyä määräaikaistalletuksen helposti verkkopankissa valitsemalla Tilit > Säästämis- ja talletustilit > Määräaikaistalletus.
Samaa polkua pitkin näet myös voimassa olevan korkotarjouksen. Määräaikaistalletuksen korko on riippuvainen sen hetkisestä korkotilanteesta. -
Näet tilin koron valitsemalla verkkopankissasi Tilit > Saldot > klikkaa haluamasi tilin edessä olevaa nuolta > Katso tilin tiedot.