Tilastokeskuksen mukaan teollisuusyritysten Suomessa sijaitsevien toimipaikkojen saamien tilausten arvo oli maaliskuussa 2,6 prosenttia viime vuoden tasoa korkeampi. Kokonaisuudessaan vuoden ensimmäisen neljänneksen tilaukset nousivat 2,5 prosenttia, eli kasvutahti jatkui maaliskuussa vakaana. Tilauksia saatiin viimevuotista enemmän metalli- ja kemianteollisuudessa. Paperiteollisuudessa mitattiin laskua. Käytännössä teollisuuden tilausten volyymi ei kuitenkaan alkuvuodesta noussut, koska samalla jaksolla teollisuuden tuottajahinnat nousivat jopa hieman tilausten nimellisarvoa enemmän. 

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan aamun hyvät uutiset liittyvät siihen, etteivät maaliskuun lukemat viittaa euroalueen teollisuusyritysten rankempien vaikeuksien rantautuneet toistaiseksi Pohjolaan. Tilauskertymä on alkuvuodesta ollut yllättävänkin hyvä maailmantalouden epävarmuudesta huolimatta. Tilauskanta on edelleen keskimääräistä suurempi, vaikka viime kesän huipputasolta on tultu alaspäin. Metalliteollisuuden tilauskanta ei myöskään nojaa pelkkään telakkateollisuuteen, vaan konepajateollisuudessa tilauksia on saatu laveammalla haitarilla. Hyvä teollisuuden tilauskanta pitää huolen siitä, ettei äkkijarrutuksen pelkoa lähikuukausina ole, vaikka kauppasodan eskaloitumisen riski kasvoi tänään, kun Yhdysvallat toteutti uhkauksensa Kiinaan kohdistuvien tullimaksujen nostosta. 

”Uskomme edelleen, että kauppasopu syntyy lähiviikkoina, mutta tilanne on arvaamaton, ja laajemman konfliktin uhka on täysin mahdollinen. Silloin vaikutukset tuntuisivat rajummin myös Suomessa. Suomen teollisuus on keskittynyt paljolti isoihin investointihyödykkeisiin, eikä siis nojaa niinkään vakaaseen kulutuskysyntään, mikä tekee siitä haavoittuvaisen maailmantalouden suhdanteille ja epävarmuuden kasvulle.”

Huonot uutiset liittyvät kauppasotahuolien lisäksi siihen, että kotimaisen teollisuustuotannon kasvutahti on hidastunut jo pitkään. Maaliskuussa kausitasoitettu tuotanto supistui laajalla rintamalla keskeisillä päätoimialoilla. Elintarvike-, metalli-, metsä- ja kemianteollisuus olivat kaikki laskussa suhteessa helmikuuhun. Myös koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli peräti 1,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2018 maaliskuussa. Viimeksi laskua nähtiin vuositasolla kolme vuotta sitten. 

Ilman kauppasodan laajenemistakin teollisuuden kehitys jää tänä vuonna todennäköisesti vaatimattomaksi. Kuukausitasolla kehnommat ja vähän paremmat uutiset vuorottelevat, eli kokonaisuudessaan ollaan yhä kohtalaisena jatkuvassa, mutta korkeintaan hitaasti kasvavassa suhdanteessa. Alkuvuodesta tavaraviennin lukuja pullisti lähinnä yksittäinen laivatilaus, mutta keskiviikkona julkistetut maaliskuun vientiluvut olivat sen sijaan pyöreä nolla. Vertailuvuoden taso on jo melko korkea, eikä olisi yllättävää, vaikka lähikuukausina myös viennissä tulisi laskua, koska teollisuustuotanto supistuu.

Lähteet:
http://tilastokeskus.fi/til/teul/2019/03/teul_2019_03_2019-05-10_tie_001_fi.html
http://tilastokeskus.fi/til/ttvi/2019/03/ttvi_2019_03_2019-05-10_tie_001_fi.html