Näitä mittareita voivat olla P/E, P/B, P/S, EV-Sales ja monet muut mittarit, joiden avulla kartoitetaan, milloin kannattaa tiettyyn osakkeeseen sijoittaa tai onko se edullinen suhteessa vertailuryhmäänsä.

Mitkä sitten ovat osakesijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja mitä niillä mitataan?

– Tunnetuin tunnusluku on luultavasti Price per Earnings eli P/E-luku, jolla mitataan, kuinka monta vuotta yhtiöllä kestää tienata osakkeesta maksettu hinta. Tämä tunnusluku ei kuitenkaan yksinään tee sijoittajaa autuaaksi, kertoo analyytikko Maria Wikström.

– Usein ammattilainen käyttää lisäksi EV/EBITDA- ja EV/EBIT-tunnuslukuja, jotka kuvastavat firman kokonaisarvoa suhteessa käyttökatteeseen sekä operatiiviseen tulokseen. Tällä tunnusluvulla on helpompi vertailla yrityksiä keskenään, koska se ei ota kantaa pääomarakenteeseen, hän jatkaa.

Onko korkea osinkotuotto aina hyvän yrityksen merkki? Entä mikä on pääomarakenteen merkitys? Katso koko video alta!

87b1ace8-00090254-56fc1c03

 

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme