Koronavirus teki maanantaina rumaa jälkeä osakemarkkinoilla. Yhdysvaltalainen laaja SP500-indeksi laski 3,35 % ja eurooppalainen Stoxx 600 -indeksi laski 3,8 %.

Euroopassa huolta aiheuttaa etenkin koronaviruksen saapuminen Pohjois-Italiaan, jossa viime päivien aikana virus on levinnyt huomattavasti. Useita pohjoisitalialaisia kaupunkeja on karanteenissa, koulut alueella on suljettu ja julkisia tapahtumia perutaan.

– Tähän saakka koronavirusta on pidetty etupäässä Kiinan ja Aasian ongelmana, mutta nyt se on yhtäkkiä tullut hyvin lähelle Eurooppaan. Sijoittajat pelkäävätkin nyt, että taudin leviäminen Italiassa haittaa Euroopan talouskasvua, koska Italia on merkittävä EU-maa ja koska EU:n vapaan liikkuvuuden vuoksi tauti voi levitä helposti. Pelkona on muun muassa, että Euroopan palvelusektori kärsii, jos kuluttajat jäävät kotiin liikkumisen, ravintolassa syömisen tai elokuvissa käynnin sijaan, Danske Bankin sijoitusstrategi Tuukka Kemppainen kertoo.

Kiinan esimerkki pelottaa

Sijoittajat pelkäävät myös, että teollisuustuotanto joudutaan paikoitellen keskeyttämään joksikin aikaa taudin leviämisen estämiseksi.

– Näin on tapahtunut Kiinassa, jossa kulutuksen pienentyminen ja työpaikkojen väliaikainen sulkeminen hidastavat arviomme mukaan talouskasvua merkittävästi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Pelkona on saman tapahtuminen Euroopassa. Tällä hetkellä talous ja rahoitusmarkkinat eivät niinkään kärsi itse taudista, vaan sen lääkkeistä eli leviämisen estämiseen tähtäävistä toimista, Tuukka Kemppainen selittää.

Pelkona laskun jatkuminen pitkään

Koronavirus ei ole tämän vuoden aikana vielä juurikaan vaikuttanut osakemarkkinoihin, mutta Kemppaisen mukaan nyt nähty huomattava reaktio ei ole yllättävä. Viruksen leviäminen viime päivinä muun muassa Etelä-Koreassa, Iranissa ja Italiassa osoittaa, että taudin taltuttaminen voi kestää ennakoitua pidempään.

– Tähän saakka on yleisesti uskottu, että koronavirus aiheuttaa V:n muotoisen pudotuksen kasvuun. Eli ensin talous hidastuisi rajusti lyhyellä aikavälillä ja nousisi sen jälkeen taas rivakasti. Viruksen leviämisen ja pelon kasvamisen vuoksi sijoittajat näkevät nyt U:n muotoisen kehityksen riskin kasvaneen. Siinä lasku jatkuu hiukan pidempään ennen paluuta normaalitilanteeseen. Osakemarkkinoiden eilistä suhteellisen voimakasta reaktiota pitäisikin tarkastella juuri tässä valossa, Kemppainen toteaa.

Osakkeet yhä ylipainossa

Danske Bank kuitenkin odottaa yhä talouden piristyvän rivakasti sitten, kun virustilanne normalisoituu. Epävarmuus syntyy siitä, ettei ole tiedossa, milloin se tapahtuu ja kuinka suuri pudotuksesta tulee, ennen kuin kehitys muuttuu jälleen suotuisammaksi.

– Arviomme mukaan koronavirus on vain väliaikainen haitta taloudelle ja rahoitusmarkkinoille. Olisi epäammattimaista antaa vuorenvarmoja arvioita siitä, milloin pahin on ohi ja palaamme normaalitilanteeseen. Historia on kuitenkin osoittanut, että sijoittajien kannattaa suhtautua varovaisesti osakkeiden myyntiin silloin, kun markkinoilla vallitsee pelko. Suurimmassa osassa tapauksista negatiiviset vaikutukset ovat olleet suhteellisen lyhytkestoisia, ja se on mielestämme myös tässä tapauksessa todennäköisin skenaario. Sen vuoksi Danske Bank ei aio muuttaa strategiaansa. Ylipainotamme yhä osakkeita hiukan, eli niiden osuus salkuissamme on edelleen jonkin verran pitkän aikavälin tavoitetta suurempi.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme