Yhdysvalloissa yli 40 % S&P 500 -indeksin yhtiöistä on jo julkistanut tuloksensa, mutta Euroopassa tuloskausi on vasta varhaisessa vaiheessa.
Amerikkalaisyhtiöiden tulokset ovat tähän mennessä olleet riittävän hyviä, ja yritykset ovat lyöneet tuloksiin kohdistuneet odotukset samassa mittakaavassa kuin historiallisesti.
Pohjoismaissa tuloskausi on jo alkanut, ja julkistusten vauhti kiihtyy tällä viikolla. Pohjoismaista ruotsalaiset yritykset aloittavat yleensä tuloskauden ensimmäisenä, ja muut seuraavat.Koronavirushuolet alkoivat reilu viikko sitten. Kysymys on sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta siitä, että antaako virus ostomahdollisuuden vai onko se merkittävä riski globaalille kasvulle. Nähdäksemme viimeaikainen markkinoiden nousu on nojannut odotuksiin käänteestä talouden kasvunäkymissä, ja siitä ei ole epäilystä, etteikö virus heikentäisi elpymistä. Esimerkiksi viime viikolla monet teknologiajätit ja autonvalmistajat sulkivat tehtaansa Kiinassa. Sen lisäksi matkustusrajoitukset vaikuttavat kasvuun. Kuitenkin historiassa samanlaisissa tilanteissa negatiiviset vaikutukset talouskasvuun ovat olleet väliaikaisia, ja kasvuun on palattu nopeasti, kun viruksen leviäminen on saatu haltuun. Uskomme, että jossain vaiheessa koronavirus tuo ostomahdollisuuden, mutta sen aika ei ole aivan vielä. Pidämme pienen ylipainon osakkeissa ja seuraamme tilannetta tarkasti.
Yhdysvaltojen keskuspankki Fed ei saanut aikaan suuria otsikoita, koska se pitit tavoitekorkotasonsa ennallaan ja toisti viestinsä siitä, että ont tauolla rahapoliittisten toimien osalta. Riskejä on nyt hieman enemmän kuin aiemmin ja myös Fed seuraa koronaviruksen leviämistä tarkkaan.
Tällä viikolla: Laaja kattaus talouslukuja, tuloksia ja Iowan esivaalit
Tällä viikolla saamme nähtäväksi tärkeitä talouslukuja liittyen yritysten tunnelmiin ja kasvunäkymiin. Maanantaina julkaistaan ISM, Markit ja Caixin ostopäällikköindeksit eli PMI:t kaikille suurille talouksille. Seuraamme mielenkiinnolla, miten Yhdysvaltojen Markitin ja ISM:n julkaisemien teollisuuden ostopäällikköindeksien eriytyneen kehityksen käy. Markitin PMI on ollut melko vahva viimeisten kuukausien aikana, kun taas ISM PMI on ollut yllättävän heikko. Sen lisäksi, kuten yleensäkin, ISM:n työllisyyden ja uusien tilauksien alakomponentit saavat huomiota. Keskiviikkona vuorossa ovat palveluostopäällikköindeksit ja Yhdysvaltojen ADP työllisyysraportti. Todennäköisesti suurin julkistus saadaan kuitenkin perjantaina, kun Yhdysvaltojen laajempi työllisyysraportti julkaistaan. Sen lisäksi Yhdysvaltojen ja Kiinan vientiluvut pitävät sijoittajat kiireisinä. Tämä viikko voi olla yksi ensimmäisen vuosineljänneksen kiireisimpiä, kun talousluvut, tuloskausi ja koronavirus ovat kaikki kriittisessä vaiheessa. Sen lisäksi tällä viikolla Yhdysvaltojen presidentinvaalit käynnistyvät toden teolla Iowassa. Kaikki seuraavat sitä, kuka voittaa demokraattien esivaalit Iowassa ja siirtyy johtoon puoleen sisäisessä ehdokaskisassa.
Pidämme osakkeet ylipainossa. Osakkeet eivät ole halpoja, mutta ne ovat maltillisesti hinnoiteltuja ja tuotto-odotukset korkosijoituksille ovat alhaisia. Koronaviruksesta johtuen ilmassa on paljon epävarmuutta, mutta poliittiset riskit ovat alhaisemmat kuin aiemmin, koska kauppasota on ainakin aiempaa pysyvämmällä tauolla ja Brexit on siirtynyt seuraavaan vaiheeseen. Kasvunäkymä näyttäisi olevan aiempaa parempi tärkeiden talouslukujen näyttäessä paremmilta. On tärkeää, että ostopäällikköindeksit tällä viikolla jatkavat paranevalla polulla. Kuitenkin tulevaisuudessa saatamme nähdä koronaviruksesta johtuvaa heikkenemistä. Fedin kokouksen jälkeen on selvää, että keskuspankkien rahapolitiikka säilyy elvyttävänä tulevaisuudessa, piristäen kasvua ja tukien osakkeiden tuottoa.
Aloita sijoittaminen
Jokaiselle löytyy sopiva tapa!