Koronavirus jälleen kuskin paikalla

Koronavirus nousi viime viikolla jälleen otsikkoihin. Viikon alussa saimme Applelta negatiivisen tulosvaroituksen. Markkinat kuitenkin toipuivat siitä seuraavien päivien aikana, ja markkinat odottavat muiltakin Kiinassa toimivilta yrityksiltä heikompaa tuloskehitystä lähiaikoina. 

Sijoittajien on hyvä varautua epävakaisiin aikoihin lähiviikkoina etenkin, kun alamme näkemään lisää talouslukuja ja tuloskehitystä. Perjantaina saatiin heikko ostopäällikköindeksi Yhdysvalloista. Myös pelot viruksen voimakkaammasta leviämisestä Kiinan ulkopuolella lisääntyivät viikonlopun lähestyessä. Osakkeet lähtivät laskuun viikon lopulla jatkaen laskuaan tänään maanantaina. Korkomarkkinat ovat olleet pessimistisempiä viruksen puhkeamisesta alkaen, näkyen laskevina velkakirjojen korkoina. Saatamme nyt siirtyä vaiheeseen, jossa osakkeet siirtyvät korkomarkkinoiden kanssa samaan linjaan. Odotamme kuitenkin, että näemme V-muotoisen elpymisen kasvussa ja tuloksissa etenkin, kun Kiinan elvytystoimet pääsevät vauhtiin ja uskomme, että virus ainoastaan lykkää globaalin talouden elpymistä, eikä suista sitä raiteiltaan. 

Fedin viime viikolla julkaisut kommentit vahvistivat sen, että Fed yhä uskoo tämänhetkisen rahapolitiikan olevan asianmukaista, mutta koronavirus on uusi, tarkkailemisen arvoinen riskitekijä. Se tarkoittaa, että Fed ei ole valmis toimimaan viruksen vuoksi vielä tällä hetkellä, mutta odotukset uusista koronlaskuista ovat kasvussa. Siksi on myös riski, että Fed pettää markkinat, jos sen rahapolitiikka ei olekaan tarpeeksi kyyhkymäistä. Se voi myös tuoda mukanaan heiluntaa markkinoille, ja siksi pidämme osakkeet vain pienessä ylipainossa. 

Tarkempi kuva koronaviruksen vaikutuksista ja amerikkalaisen kuluttajan voinnista

Tällä viikolla sijoittajat eivät pysty välttämään koronavirusuutisia, ja markkinat tulevat jatkamaan hermostuneina. Talouslukujen saralta saamme Ifo-indeksin helmikuulle, joten siinä tullaan jo näkemään koronaviruksen vaikutuksia, emmekä usko lukeman olevan hyvällä tasolla. ZEW-indeksi laski viime viikolla pääosin johtuen koronaviruksesta. Vaikka Euroopan ostopäällikköindeksit eivät olleet yhtä huonoja kuin odotettiin, kannattaa niihin suhtautua enemmän tyynenä hetkenä ennen myrskyä. Odotamme niiden kääntyvän laskuun maaliskuussa, kun viruksen vaikutukset näkyvät laajasti toimitusketjuissa.

Yhdysvalloista pääsemme näkemään, miten kuluttaja voi, kun julkaisuvuorossa ovat kuluttajien luottamus ja yksityiskulutuslukema. Nämä ovat mielenkiintoisia julkaisuja, koska kulutus on Yhdysvaltojen talouden kulmakivi ja siksi tärkeä tekijä myös globaalille taloudelle. Viime aikoina Yhdysvaltojen vähittäismyyntiluvut ovat olleet pettymys, joten markkinat ovat jo valmiiksi tarkkailuasemissa. Ei pitäisi kuitenkaan unohtaa sitä, miten vahva työmarkkina on - toisin sanoen kulutuksen edellyttävä tärkein tekijä on ennallaan. Tähän saakka kuluttajien luottamus on ollut hyvällä tasolla. Jos julkaisut ovat kuitenkin odotuksia heikompia, voi se lisätä epävarmuutta.

Viikon lopuksi julkaistaan NBS teollisuuden ostopäällikköindeksi Kiinasta, ja tämä onkin ensimmäinen kerta, kun pääsemme todenteolla näkemään viruksen vaikutukset Kiinan talouden näkymiin. Uskomme, että lukema laskee rajusti, mutta se on jo markkinoidenkin odotuksissa.