Suomalaisten osakesäästötilille eniten ostamat osakkeet jäävät Helsingin pörssin keskimääräisen osinkotuoton alapuolelle. Viisi eniten osakesäästötilillä omistettua osaketta antaa tämän hetkisellä kurssitasolla 3,1 prosentin osinkotuoton osinkoennusteemme mukaan, kun Helsingin pörssin keskimääräinen ennustettu osinkotuotto on 4,4 prosenttia. Kymmenen eniten omistetun osakkeen osinkotuotto on 3,6 prosenttia ja 20 eniten omistetun noin 4 prosenttia.

Vertailussa osinkotuottona käytettiin Danske Bankin osinkoennustetta ja viime vuonna maksettuja osinkoja. Osinkotuottolaskelma on painotettu osakesäästötileillä olevien osakkeiden painon mukaan.

Kärjen osinkotuottoa laskee eniten ostettu osake Nokia, jonka ennustetaan jättävän osingon maksamatta. Nokiassa on tällä hetkellä noin 9 prosenttia Danske Bankissa olevien osakesäästötilien sijoituksista.

– Osingot ovat iso osa osakkeiden tuottoa monelle sijoittajalle. Osakesäästötilille on järkevää ostaa suomalaisia osinkoyhtiöitä, sillä osakesäästötilillä osingot voi sijoittaa uudelleen ilman veroseuraamusta, sanoo senioristrategimme Kaisa Kivipelto.

Kahdenkymmenen eniten omistetun osakkeen joukossa yli 5 prosentin osinkotuottoa on ennustettu Sammolle, Nordealle, Nokian Renkaille, Telialle, Aktialle, Lassila & Tikanojalle ja Cityconille.

– Osinkojen etsiminen on yksi tapa sijoittaa osakesäästötilille. Toinen sijoitustyyli on tavoitella enemmän arvonnousua. Silloin osakesäästötilille voi olla järkevää hankkia myös ulkomaisia kasvuosakkeita, Kivipelto sanoo.

Danske Bankin osakesäästötilillä tehdyt kaupat maksavat 2 euroa toimeksiantoa kohden maaliskuun loppuun asti. Näin sijoittaja pääsee matalalla palkkiotasolla kiinni osakkeisiin ennen tämän vuoden osinkojen irtoamista. 2 euron välityspalkkio on voimassa kaikilla markkinoilla.

Yksi hyvä osinkovuosi ei takaa tuottoa

Senioristrategi Kaisa Kivipellon mukaan osinkoyhtiöiden valinnassa salkkuun kannattaa ottaa huomioon myös yhtiön pitkän aikavälin näkymät.

– Hyvä osinko voi heijastaa hyvää vuotta tai sitten kertoa siitä, että yhtiö ei löydä hyviä investointikohteita, joka voi näkyä heikompana kasvuna tulevaisuudessa. Osinkotuottoprosentti voi nousta myös korkeaksi kurssilaskun myötä, jonka pitäisi herättää sijoittajalla kysymyksiä kurssilaskun syistä ja tulevasta osingonmaksukyvystä, Kivipelto sanoo.

Kivipellon mukaan osinkotuottoa etsivän kannattaa katsoa yrityksen liiketoiminnan kassavirtaa, eli yritykseen rahaliikennettä.

– Hyviä osinkonimiä etsiessään sijoittajan on viisasta kiinnittää huomionsa tasaista ja hyvää kassavirtaa tekeviin yrityksiin, joiden tase on terve ja investointitarpeet vähäiset. Tilanne kannattaa arvioida uudelleen siinä vaiheessa jos yrityksen kassavirta ehtyy, jolloin osinkoa saatetaan leikata tai osinkoja joudutaankin rahoittamaan velalla, Kivipelto sanoo.

Tutustu osakesäästötiliin

Koostimme sinulle yhteen paikkaan kaiken oleellisen tiedon osakesäästötilistä. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin siihen, miten osakesäästötili toimii.

Lue lisää