Tilastokeskus julkisti tänään Suomen kokonaistuotannon suhdannekuvaajan syyskuulta. Elokuuhun verrattuna kokonaistuotannon määrä oli 0,8 prosenttia alhaisempi, eli tuotanto kääntyi selvään laskuun. Suhteessa viime vuoteen tuotanto laski 3,2 prosenttia. Elokuussa talouden elpymisvauhti oli jo hidastunut, mutta tarkistettujen tietojen mukaan silloin yllettiin vielä kuukausitasolla pieneen 0,3 prosentin kasvuun, joka ylittää hieman ensimmäiset arviot.

Tilastokeskus julkisti samalla ennakollisen arvion bruttokansantuotteen kehityksestä vuoden kolmannella neljänneksellä. Kokonaisuudessaan bruttokansantuotteen ennakoidaan nousseen 2,6 prosenttia suhteessa kevääseen heikosti sujuneesta loppukvartaalista huolimatta. Suhteessa viime vuoden vastaavaan jaksoon vuoden kolmas neljännes oli neljä prosenttia pakkasella.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan tuotannon supistuminen syyskuussa kertoo talouden elpymisvaiheen päättymisestä. Kokonaisuudessaan vuoden kolmannen neljänneksen kasvutahti kuulostaa jopa erinomaiselta, mutta vaikutelma on petollinen, koska se ei huomio hidastuvaa trendiä.

Tällä viikolla saadut myönteiset rokoteuutiset eivät myöskään muuta sitä tosiasiaa, että ensin pitkää selvitä pitkän talven yli. Suomessa epidemia on pysynyt paremmin hallinnassa kuin muualla Euroopassa, mutta kuluttajakäyttäytyminen on silti muuttunut varovaisemmaksi suhteessa kesään. Ei ole myöskään todennäköistä, että rokotteen synnyttämä tulevaisuudenusko saisi investointeja kovin nopeasti liikkeelle sen paremmin kotimaassa kuin vienninkään osalta.

Muualla euroalueella tuotanto supistuu lähes varmasti vuoden viimeisellä neljänneksellä, kun talouksia on jouduttu monessa maassa osittain sulkemaan koronan toisen aallon takia. Suomen tilanne on parempi, eikä loppuvuoden osalta edes talouskasvun etumerkki ole vielä kirkossa kuulutettu. Parhaassa tapauksessa ainakin isommalta supistumiselta vältytään – nyt ollaan jo lähellä marraskuun puoliväliä, eikä tilannetta toistaiseksi ole palvelualoilla likimainkaan yhtä huono kuin keväällä.

Voimakkaamman elpymisen ura ei silti ole tällä hetkellä realismia, koska koronatartunnan uhka, matkailualojen vaikeudet, työttömyyden nousu ja vientikysyntää latistava epidemiatilanne muualla Euroopassa pitävät huolen siitä, että tahti pysyy parhaimmillaankin nollan tuntumassa vuoden viimeisellä neljänneksellä. Jonkinlaista valoa saatetaan saada joulukaupasta, koska ihmiset eivät pääse matkustamaan ulkomaille ja todennäköisesti haluavat satsata hyvinvointiin kotona ja kuluttaa keväällä säästöön jääneitä rahojaan.

Lähteet
Tilastokeskus