Koronaviruksen uusi aalto iski voimalla

Uudet koronavirustapaukset Euroopassa kasvavat edelleen jyrkästi aiheuttaen lisääntyneitä rajoituksia. Joissakin pienemmissä maissa, kuten Tšekissä ja Irlannissa, on jopa päädytty ”lockdown”-tyyppiseen ratkaisuun. Lisäksi viikonloppuna UK ilmoitti, heillä uusi ”lockdown” alkaa 5.11., mutta esimerkiksi koulut pysyvät sielläkin edelleen auki. Talouden elpymistä hidastavat viruksen pelko ja rajoitukset. Strategiassamme pidämme Euroopan alipainossa. Yhdysvalloissa virustilanne on jonkin verran parempi, mutta se on myös selvästi menossa väärään suuntaan, kun melkein kaikissa Yhdysvaltain osavaltioissa virus leviää.

Kausiluontoisesti syksy ja talvi ovat tämäntyyppiselle virukselle hyvää aikaa, ja todennäköisesti kohdennettuja toimenpiteitä tarvitaan jatkossakin viruksen hillitsemiseksi. Vaikka rajoitukset haittaavat, taloudet toimivat edelleen vaikkakin hitaammin, mikä on huomattavasti parempi tilanne kuin keväällä, jolloin yhteiskunnat olivat paljon enemmän sulkutilassa. Odotamme osakemarkkinoiden heijastavan tätä nykytilannetta, emmekä odota näkevämme uutta romahdusta, kuten viime maaliskuussa, vaikka markkinoiden tavallista suuremmat heilahtelut voivat jatkua lähitulevaisuudessa. Koholla oleva epävarmuus tukee vakaan kasvun toimialoja, kun taas syklisemmät toimialat voivat edelleen kärsiä, kun lähiaikojen kasvunäkymät heikentyvät ja korkotaso pysyy matalalla.

Tuloskausi on edelleen käynnissä, mutta suurin osa yhdysvaltalaisista yrityksistä on jo raportoinut.  Tähänastinen trendi on selvä: yritykset ovat ylittäneet odotukset sekä liikevaihdon että tuloksen osalta suhteellisen korkeilla marginaaleilla. Suuret teknojätit, kuten Apple, Amazon, Facebook, Microsoft ja Alphabet, toimittivat jälleen kerran hyviä tuloslukuja, mutta ohjeistukset olivat osittain pettymyksiä markkinoille, ja osa näistä osakkeista päätyi laskuun tulosraportin jälkeen. Tämä kertoo siitä, että odotukset teknologiasektorille ovat erittäin korkeat, ja tämän vuoden massiivisen nousurallin jälkeen niiden hinnoittelu on niin korkeaa, että minkäänlaisille pettymyksille ei ole tilaa. Syklisten ja vakaan kasvun toimialojen erittäin suuret arvostuserot voivat jossain vaiheessa kannustaa sijoittajia sektorirotaatioon, mutta emme usko, että sen aika on vielä. On hyvä huomata, että viime torstaina EKP käytännössä ilmoitti, että uusista rahapoliittisista tukitoimista ilmoitetaan joulukuun kokouksen yhteydessä, mikä tuki markkinatunnelmia hetkellisesti.  Lähiaikoina osakkeet pysynevät kuitenkin hyvin herkkinä talousluvuille ja koronavirusuutisille, kun uutta merkittävää raha –tai finanssipoliittista elvytystä ei ole viime aikoina saatu. 

Vaalipäivä on käsillä

Huomenna amerikkalaiset äänestävät seuraavasta presidentistään. Biden on ollut jo jonkin aikaa kyselyjen mukaan suosikki voittamaan, ja demokraatit voivat voittaa enemmistön myös edustajainhuoneessa ja senaatissa, mikä tarkoittaisi ”blue sweep” –tulosta. Jos se toteutuu, demokraatit voisivat asettaa suurimman osan laeista läpi ilman republikaanien tukea. Todennäköisesti tämä tulos myös toisi markkinoille tärkeän suuremman finanssipoliittisen elvytyspaketin. Vaikka demokraatit voisivat nostaa veroja ja lisätä sääntelyä, odotamme kuitenkin, että nämä tapahtuisivat mahdollisesti vasta myöhemmin, koska juuri nyt talouden tila on yhä liian haavoittuva.  Lisäksi työttömyys on korkealla, vaikkakin se on laskenut huipuilta. Kasvavan sääntelyn mahdollisuus voisi olla uhka myös esimerkiksi teknologiasektorille, mutta emme usko valtaviin muutoksiin tai teknojättien jakamisiin, koska amerikkalaiset haluavat pitää hyvät asemansa teknologiakilpailussa kiinalaisten kanssa.

Vaalien lisäksi tällä viikolla julkaistaan paljon talouslukuja, joista perjantain ”non-farm payrolls” -työllisyysraportti ja lokakuun lopulliset PMI-luvut ovat tärkeimmät. Keskuspankkirintamalla sekä BoE että Fed pitävät rahapoliittiset kokouksensa, mutta viikon isoimman huomio vievät Yhdysvaltojen vaalit.