Joe Bidenista tulee 46. Yhdysvaltain presidentti, vaikka Trump ei ole vielä hyväksynyt tappiotaan. Näillä näkymin kongressi on jatkossa jakautunut, kun demokraatit saavat odotetusti enemmistön edustajainhuoneeseen ja republikaanien enemmistö on todennäköisempi senaattiin. Senaatin paikkajako tosin varmistuu vasta tammikuun alussa, koska kahdesta Georgian paikasta äänestetään uusintakierroksilla. Jos demokraattien ehdokkaat voittaisivat molemmat paikat, sininen aalto eli demokraattien värisuora toteutuisi siirtäen valtaa vasemmalle ja antaen Bidenille mahdollisuuden ajaa voimakkaammin poliittisia tavoitteitaan.

Vaaliepävarmuus väheni

Osakkeet nousivat vaalien alla toiveilla demokraattien värisuorasta. Vaikka ääntenlaskennan edetessä republikaanien asemat vahvistuivat senaatin osalta, osakkeet jatkoivat nousussa, kun vaaleihin liittyvä yleinen epävarmuus väheni. Jos senaatti menee republikaaneille, Bidenin ja demokraattien valtava finanssipoliittinen elvytys ei toteudu niin suurena, mutta jonkinlainen paketti saataneen. Tämä saattaa lisätä odotuksia keskuspankin suuntaan. Toisaalta Bidenin veronkorotussuunnitelmat eivät etene. Lisäksi teknologiajätit ja lääkeyhtiöt saavat olla enemmän rauhassa lisääntyvältä sääntelyltä kuin jos demokraateilla olisi hallussaan myös senaatti. Markkinoilla tämä on näkynyt vakaan kasvun toimialojen ylisuoriutumisena ja toisaalta syklisempien toimialojen vaisuutena. Odotukset korkojen noususta ovat laskeneet, kun liittovaltion elvytys on jatkossa pienempää kuin sinisen aallon tapauksessa. Itse asiassa monet maaliskuun pohjan jälkeen nähdyt markkinatrendit ovat vahvistuneet viime päivinä, kun koronavirustilanne heikkenee, ja odotukset finanssipoliittisesta elvytyksestä ovat maltillistuneet. Biden presidenttinä ja jakautunut kongressi toisi markkinoille siis sekä positiivisia että negatiivisia asioita. Mahdollisesti Yhdysvallat olisi jatkossa ennustettavampi ja yhteistyökykyisempi. Ilmastoasiat nousisivat voimakkaammin esille, kuin myös kansainvälinen yhteistyö. Kiinan kanssa Yhdysvallat pysyisi kovana, mutta keskustelua käytäisiin rakentavammin. Biden on yleisesti pidetty poliitikko, ja hänellä sanotaan olevan hyvät suhteet myös senaatin republikaanijohtajaan Mitch McConnelliin. Toisaalta jakautunut kongressi ei välttämättä saisi aikaan uutta finanssipoliittista elvytyspakettia, jos republikaanien katse siirtyisi jo 2022 välivaaleihin.

Q3-tuloskausi sujunut hyvin

Viime viikon vahvan markkinanousun takana ei pelkästään ollut vaalit. Q3-tuloskausi on sujunut etenkin Yhdysvalloissa yli odotusten, ja Q4-odotuksia on nostettu. Lisäksi talousluvut erityisesti Kiinasta ovat olleet rohkaisevia. Myös viime viikolla julkistettu lokakuun Yhdysvaltain työttömyys laski 6,9%:iin, mikä oli positiivinen yllätys. Koronavirus on yhä kasvava uhka talouskasvulle sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, mutta talouden näkymä on etenkin teollisuuden osalta marraskuuhun tultaessa kohtuullisen hyvä. Kiinan ja muun Aasian kasvu tukee, ja odotamme maailman talouskasvun pysyvän positiivisena, vaikka se hidastuisikin. Rokotekehitys edistyy hämmästyttävällä nopeudella, ja on hyvä muistaa, että rahoitusmarkkinat reagoivat merkittävästi nopeammin rokotteita koskeviin myönteisiin uutisiin kuin alla oleva talous. Olemme varovaisen optimistisia ja näemme osakkeissa edelleen houkuttelevampia mahdollisuuksia kuin joukkolainoissa. On kuitenkin pidettävä mielessä, että näköpiirissä on yhä lukuisia riskitekijöitä. Sen vuoksi ylipainotamme osakkeita vain maltillisesti eli niiden osuus suosituksessamme on hiukan pitkän aikavälin tavoitetta suurempi. Joukkolainat pidämme vastaavasti maltillisessa alipainossa.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme