Lupaavaa rokotekehitystä

Viime viikolla Pfizer ja BioNTech julkaisivat hyvin positiivisia tuloksia koronarokotteensa kehitystyöstä. Kolmannen vaiheen testeissä rokotteen tehokkuudeksi oli havaittu yli 90 %, mikä oli paljon enemmän kuin asiantuntijat olivat etukäteen odottaneet.  Tämä tarkoittaa, että paluu ”normaaliin” voisi olla mahdollista aiempia odotuksia nopeammin. Lentoyhtiöiden, laivanvarustajien ja hotelliyhtiöiden osakkeet nousivat uutisilla voimakkaasti. Jos rokote hyväksyttäisiin ja pääsisi levitykseen loppuvuodesta 2020 tai alkuvuonna 2021, merkittävä epävarmuus poistuisi. Kuluttajien ja liiketoiminnan luottamus nousisi, ja kulutuksen ja investointien patoutunut kysyntä kiihdyttäisi kasvua vuonna 2021. Aivan lähiaikoina rokote ei kuitenkaan vielä auta ketään. Yhdysvalloissa tilanne heikkenee nopeasti ja koronan kolmas aalto koettelee lähes kaikkia osavaltioita. Tämä vaatinee uusia rajoitustoimia. Euroopassa tilanne on hieman parantunut viime aikoina, kun muutama viikko sitten uusia rajoituksia asetettiin. Talvikausi on kuitenkin vasta alussa pohjoisella pallonpuoliskolla. Ihmiset viettävät aikaa enemmän sisätiloissa, jolloin virus leviää helpommin. Luultavasti rajoituksia tarvitaan jatkossakin, mikä painaa lähikuukausien kasvunäkymiä. Osakemarkkinat pyrkivät kuitenkin katsomaan tulevaisuuteen. Kun rokotteen jakelu on entistä lähempänä, sijoittajien helpompi katsoa lähiaikojen heikompien talouslukujen yli.

Lähiaikoina epävarmuus on koholla pandemian vuoksi, mutta ensi vuoden näkymät ovat vastaavasti parantuneet. Nopeampi ja laaja-alaisempi talouskasvu tukisi arvo-osakkeita, ja vähän aikaa sitten nostimme teollisuussektorin neutraalista ylipainoon. Maantieteellisesti olemme pienentäneet Euroopan alipainoa ja Yhdysvaltain ylipainoa, koska olemme aiempaa optimistisempia. Epävarmuutta kuitenkin yhä on, virustilanne heikkenee ja talvi on vasta alussa, joten kasvu –ja tekno-osakkeet ovat yhä houkuttelevia.

Brexitin takaraja lähestyy. Odotamme yksinkertaisen vapaakauppasopimuksen syntyvän joulukuussa, mutta vaikka sopimusta ei syntyisikään, EU ja britit voivat aina aloittaa tai jatkaa neuvotteluita uudelleen. Jos sopimuksen syntyminen on vuoden lopussa lähellä, osapuolet voivat mahdollisesti etsiä keinon jatkaa siirtymäkautta muutamalla viikolla sopimuksen viimeistelläkseen. Viime viikonloppuna Aasiassa solmittiin laaja RCEP-vapaakauppasopimus. Mukana sopimuksessa on Kiina ja 14 muuta valtiota. Sopimuksen taloudelliset hyödyt tulevat esiin hiljalleen, mutta yhteisymmärryksellä on välittömästi merkittävä symbolinen vaikutus. Lisäksi viikonloppuna Trump myönsi ainakin hetkellisesti Bidenin voittaneen vaalit, mutta syytti vaaleja peukaloiduiksi. Yhdysvalloissa Q3- tuloskausi on melkein ohi. Yritysten tulokset (EPS:t) ovat ylittäneet odotukset keskimäärin 16 %:lla! Tuloskasvu on ollut noin -10 % viime vuoden Q3:een verrattuna ja rahoitussektori pois laskettuna yritysten marginaalit ovat lähes palautuneet vuoden takaisille tasoilleen. Reaktiot markkinoilla vahvoihin tuloksiin ovat kuitenkin olleet melko vaatimattomia. Yritysten hyvä tuloskehitys on kuitenkin markkinoille ensiarvoisen tärkeää.

Tämän viikon ohjelmaa

Talouslukujen puolella tämän viikon kalenteri on melko hiljainen. Tiistaina raportoidaan Yhdysvaltain vähittäismyynti, jonka odotetaan nousseen. Perjantaina julkistetaan euroalueen kuluttajaluottamus, jonka odotetaan heikentyneen toisen korona-aallon ja siihen liittyvien rajoitusten vuoksi. Lisäksi seurataan Yhdysvaltain virustilanteen kehittymistä, mahdollisia uusia rajoituksia ja Bidenin suunnitelmia pandemian hoitamiseksi. Rokotteiden kehitystyöhön liittyvät uutiset ovat merkittäviä myös.