Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä 2018 kolmannella neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,8 prosenttia ja muualla Suomessa 0,4 prosenttia. Osakeasuntojen hinnat olivat koko maan tasolla 0,7 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat vuodessa 2,2 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,7 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan maassa ei ole hetkeen ollut yhä yhtenäistä asuntomarkkinaa, vaan asuntomarkkinat toimivat hyvin paikallisesti väestön muutosten ja uusien asuntojen tarjonnan toimiessa tärkeinä ajureina. Muuttotappiopaikkakunnilla asuntojen hinnat voivat jatkossakin laskea ja kasvukeskuksissa uusien asuntojen tarjonta on ollut omiaan pitämään vanhojen asuntojen hintoja matalina, vaikka taloudessa eletäänkin nousukautta ja asuntolainojen korot ovat toistaiseksi historiallisen matalat. Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat polkeneet likimain paikoillaan, kun taas uusien asuntojen tarjonta nousee edelleen vuoteen 2019 siirryttäessä. Rakennusluvissa ja rakennusalan luottamuksessa nähty muutos tosin viittaa uudistuotannon kasvun vähittäiseen taittumiseen 2019. Kuluttajien luottamuksen madaltuminen puolestaan viittaa siihen, että vanhojen asuntojen kauppa tuskin piristyy lähitulevaisuudessa. Toisaalta hyvä työmarkkinatilanne ja matalat korot tukevat asuntomarkkinaa, joten koko maan tasolla tilanne pysyy vakaana ja hinnat luultavasti loivassa nousussa. Paikallisesti asuntojen hinnat voivat nousta, laskea tai pysyä ennallaan. Asuntolainojen viitekorot todennäköisesti kohoavat hieman 2019, kun EKP ryhtyy normalisoimaan rahapolitiikkaa. Kuoppamäki kuitenkin odottaa korkojen nousun pysyvät erittäin maltillisena, koska EKP:llä ei ole kiirettä rahapolitiikan kiristämisen kanssa.

Lähteet:
http://www.tilastokeskus.fi/til/ashi/2018/09/ashi_2018_09_2018-10-30_tie_001_fi.html