Yhdysvaltojen edustajahuoneen vaalit pidetään 6. marraskuuta, eli presidentti Donald Trumpin nelivuotiskauden puolivälissä. Välivaaleissa valitaan edustajainhuoneen kaikki 435 edustajaa sekä kolmannes senaattoreista senaattiin.

Vaikka kyseessä ovat nimensä mukaisesti välivaalit, vaaleilla voi olla paljon merkitystä Yhdysvaltojen politiikkaan. Analyysiyhtiö FiveThirtyEightin tuoreen ennusteen mukaan demokraatit voivat saada enemmistön edustajahuoneen vaaleissa. Yhtiön mukaan todennäköisyydet tähän ovat 85 prosenttia. Sen sijaan senaatin paikoista demokraattien on erittäin vaikea saada enemmistöä, sillä vain muutama republikaanien hallitsema paikka on nyt äänestyksen kohteena. FiveThirtyEightin mukaan republikaanit säilyttävät enemmistön senaatissa 83 prosentin todennäköisyydellä.

Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahdin mukaan vaalien merkitys tulee olemaan siinä, että ne mittaavat Trumpin suosiota ja voivat myös suunnata hänen politiikkansa painopistettä uudelleen. Mikäli nyt ennakoitu vaalitulos toteutuu, republikaanit menettävät mahdollisuutensa toteuttaa sisäpoliittisia uudistuksiaan, koska sisäpolitiikasta päättää edustajahuone. Silloin Trumpin energia voi suuntautua nykyistä voimakkaammin ulkopolitiikkaan. Se voi tarkoittaa kauppapolitiikan tiukentumista edelleen, Iranin kovistelun lisääntymistä ja vahvistuvaa aggressiota Kiinan suuntaan.

Republikaanien vaalimenestys ennakoi myös Trumpin vallan tulevaisuutta. 2. maailmansodan jälkeen istuva Yhdysvaltojen presidentti on hävinnyt vaaleissa vain kolme kertaa: vuonna 1976 republikaanien Gerald Ford hävisi demokraattien Jimmy Carterille, joka vuonna 1980  hävisi republikaanien Ronald Reaganille ja vuonna 1992 republikaanien George H.W. Bush hävisi demokraattien Bill Clintonille. Republikaanien menestys vaaleissa ennakoi siis myös Trumpille vaalivoittoa vuonna 2020.