Sijoittajat punnitsevat toisen aallon riskejä

Globaalisti osakkeet laskivat viime viikolla, vaikka PMI:t ja Saksan IFO-indeksi paranivat ja indikoivat talouden toipumisen jatkumisesta. Markkinoiden päähuomio oli koronaviruksen toisen aallon riskeissä. Lisääntyvät virustartunnat monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa, kuten esimerkiksi Arizonassa, Floridassa, Teksasissa, ja useat Saksan lihanjalostamiseen liittyvät tautipesäkkeet nousivat otsikoihin. Virustilanteen heikentyminen painoi markkinat laskuun paranevista talousluvuista huolimatta. Laajentunut testaus selittää osan lisääntyneistä tapauksista mutta ei kaikkia. Sairaalaan joutuneiden määrät ovat olleet myös nousussa tietyillä alueilla. Tulevien viikkojen aikana nähdään, onnistutaanko viruksen leviämisen rajaamisessa vai leviääkö se jälleen hallitsemattomasti. Lisäksi esimerkiksi Teksasissa ja Floridassa lisääntyvät koronavirustapaukset ovat keskeyttäneet tai viivästyttäneet virukseen liittyvien rajoitusten lieventämistä, mikä puolestaan voi pidentää ja hidastaa talouden toipumista.

Geopoliittisella puolella Yhdysvallat harkitsee 3,1 miljardin dollarin arvoisen Euroopan tuonnin asettamista tariffien alle. Tämä koskisi eri tavaroiden tuontia Ranskasta, Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Espanjasta. Lokakuussa ilmoitetun WTO:n päätöksen mukaan nämä neljä Euroopan maata tarjosivat Airbusille laittomia tukia. Yhdysvaltojen sallitaan vastatoimena korottaa tulleja 7,5 miljardin dollarin arvoiselle Euroopan tuonnille. Jos uudet tullit toteutuvat, haittaa se luonnollisesti Euroopan talouden toipumista ja eurooppalaisia osakkeita, joissa meillä on edelleen alipaino-suositus.

Brexit-neuvottelut jatkuvat

Tällä viikolla brexit palaa otsikoihin, kun siirtymäajan pidentämisen takaraja on lähellä ja uusi neuvottelukierros alkaa. Vaikka Boris Johnson on toistuvasti kieltäytynyt pyytämästä jatkoaikaa siirtymäaikaan, on kuitenkin mahdollista, että se tapahtuisi viime hetkellä. Jos hän ei hae jatkoaikaa, sopimuksettoman brexitin riski kasvaisi, koska briteillä ja EU:lla olisi vain kuusi kuukautta uuden kauppasopimuksen tekoon. Ilman kauppasopimusta Iso-Britannia ja EU alkaisivat soveltaa WTO:n sääntöjä 1.tammikuuta alkaen. Se toisi monia uusia kaupan esteitä, jotka olisivat vahingollisia molemmille osapuolille, ja ne olisivat myös haitta eurooppalaisille osakkeille.

Tällä viikolla julkaistaan myös tärkeitä talouslukuja kuten Kiinan PMI:t, Yhdysvaltain ”non farm payrolls”-työllisyysraportti ja EU:n työttömyysaste. Ne kertovat, suojelevatko Euroopan finanssipoliittiset tukipaketit edelleen työmarkkinoita merkittävästi nousevalta työttömyydeltä ja jatkuiko Yhdysvaltain työmarkkinoiden suotuisa kehitys kesäkuussa. Toukokuussahan työttömyys yllättäen hieman laski Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen työmarkkinoita voivat edelleen kuitenkin sekoittaa hyvin anteliaat työttömyyskorvaukset, joiden ansiosta monet eivät edes ole etsineet töitä. Tukiohjelmia ei kuitenkaan mahdollisesti jatketa, joten työpaikan etsimisen kannustimet ovat paranemassa ja Yhdysvaltojen joustava työmarkkinamalli voi rohkaista yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä takaisin. Yleisesti heinäkuussa markkinoiden päähuomio on yhä koronavirustilanteen kehittymisessä sekä lääkkeisiin ja rokotteisiin liittyvissä uutisissa. Lisäksi kuun puolivälissä alkava tuloskausi saa huomiota. Yritysten tulokset ja mahdolliset loppuvuoden ohjeistukset antavat sijoittajille paremmat mahdollisuudet arvioida viruksen aiheuttamia kokonaisvahinkoja.

Viikkokatsausta ei julkaista heinäkuussa. Seuraava viikkokatsaus julkaistaan maanantaina 3. elokuuta.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme