Koronakevään heikoimmaksi lukemaksi jäi huhtikuu, jolloin kuluttajaluottamus romahti tasolle, jota alempana on käyty vain 1990-luvun alun lamavuosina. Sen jälkeen luottamus elpyi huomattavasti, mutta elokuussa luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät Tilastokeskuksen mukaan heinäkuuhun verrattuna. Viime vuoden elokuuhun nähden odotukset omasta taloudesta olivat kuitenkin hieman paremmat.

Näkemykset oman talouden nykytilasta sekä odotukset Suomen talouskehityksestä olivat elokuussa huonommat kuin vuosi sitten, jolloin koronasta ei ollut vielä tietoa. Kuluttajien näkemys Suomen talouskehityksestä oli varsin heikko. Kuluttajien odotukset oman talouden lähitulevaisuudesta sen sijaan olivat vielä melko valoisat ja kestokulutusaikeet olivat hyvällä tasolla. Asunnonostoaikeet pysyivät koholla.

EK:n mukaan yritysten tilannearviot muuttuivat elokuussa hieman eri suuntiin toimialoittain. Teollisuuden luottamus heikkeni hitusen, mutta palvelualojen luottamus toipui edelleen keväällä nähdystä rajusta romahduksesta. Luottamusindikaattori alitti pitkän aikavälin keskiarvon teollisuudessa, palvelualoilla ja rakentamisessa, vain vähittäiskaupan luottamus ylitti aavistuksen historiallisen keskiarvon. Tilauskanta on viime kuukausina laskenut niin teollisuudessa kuin rakentamisessa, mikä enteilee monissa näiden alojen yrityksissä hiljaisempaa loppuvuotta.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan kuluttajaluottamuksen heikkeneminen oli odotettua, mutta huolestuttavan suurta.

– Koronaepidemian toinen aalto saattaa huolestuttaa kuluttajia ja työttömyys pysyy murheena, vaikka taloudessa onkin nähty elpymistä. Uusia tautitapauksia on Suomessa ollut vain vähän, ja elämä tuntuu monilta osin palanneen tavanomaisiin uomiin, mutta elpymisen tahti saattaa olla hyytymässä, hän sanoo.

– Kotimainen kulutuskysyntä voi edelleen melko hyvin, mutta yritysten vaisu tilannearvio heijastelee heikkoutta monilla talouden sektoreilla. Rakentaminen hidastuu ja vientiteollisuuden tilauskannassa on ammottava aukko, jonka paikkaaminen vaatii vientimarkkinoiden elpymistä ja suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä.

Kuoppamäen mukaan viime päivien YT-uutiset ja aie sulkea paperitehdas kertovat osaltaan tilanteen vaikeudesta. Samalla yritysten investointiaikeet pysynevät vaatimattomina. Kuoppamäen mukaan Suomen talous näyttäisi elpyneen kolmannella neljänneksellä verrattuna toiseen neljännekseen, mutta elpymisen tahti hidastuu loppuvuonna