Suomen tavaraviennin arvo oli Tullin ennakkotietojen mukaan 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne koheni toukokuusta, jolloin viennin arvo painui 30,9 prosenttia viime vuoden toukokuuta alemmas. Vientihinnat ovat laskeneet ja viennin volyymi jäi noin 10 prosenttia vuodentakaisesta. Tuonti laski kesäkuussa 10,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Sekä viennin että tuonnin arvojen vähenemiseen vaikuttivat voimakkaasti kuljetusvälineiden sekä öljyn ja öljytuotteiden kaupan arvojen lasku. Metsäteollisuuden tuotteiden vienti väheni selvästi, mutta teollisuuden koneiden ja laitteiden vientiin kirjattiin 6 prosenttia kasvua. Teollisuuden koneiden ja laitteiden tuonnin arvo puolestaan väheni 8 prosenttia. Farmaseuttisten tuotteiden viennin arvoon tilastoitiin Tullissa kasvua 54 prosenttia.

Pääekonomistimme Pasi Kuoppamäen mukaan ulkomaankaupan luvut kertovat pahimman syöksykierteen pysähtyneen kesäkuussa, jolloin koronan helpottaminen salli monien maiden talouksien laajemman avaamisen Euroopassa.

– Ulkomaankauppa pysynee silti painuksissa suhteessa vuoden takaiseen vielä useita kuukausia. Teknologiateollisuuden kyselyn mukaan syksyn vientinäkymä on huolestuttava, sillä 65 prosenttia alan teollisuusyrityksistä sanoo, että hiljaisin aika on vasta edessä tai juuri meneillään. Investointihyödykkeiden kysynnän selvä piristyminen maailmalla edellyttäisi riittävää luottamusta talouden toipumiseen koronakriisistä ja pulaa kapasiteetista, Kuoppamäki sanoo.

Suomen osalta viennin menestymiseen tarvitaan teollisuuden kilpailukyvystä huolehtimista. Tilastokeskus kertoo maanantaina 10.8. teollisuuden saamien uusien tilauksien arvosta kesäkuussa. Saksassa ja Ruotsissa teollisuus sai lisää tilauksia suhteessa kevään pohjalukemiin.