Toivo elpymisestä on suurempi kuin pelko toisesta aallosta

Uudet koronavirustartunnat vähenivät niissä Yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa aiemmin kesällä on nähty paljon uusia tartuntoja. Näihin alueisiin kuuluvat osavaltiot, kuten Arizona, Florida ja Kalifornia – tartuntojen määrä on kuitenkin yhä korkealla tasolla. Siksi on erittäin tärkeää, että siellä jatketaan paikallisten rajoitusten noudattamista, jotta viruksen leviäminen saadaan uudelleen hallintaan. Tartunnat ovat myös lisääntyneet useissa Euroopan maissa, kuten Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Tanskassa, mutta on liian aikaista kutsua tätä kehitystä toiseksi aalloksi. Kehitys voi vielä heikentyä loppukesän aikana, kun ihmiset palaavat lomalta ja saattavat tuoda virustartunnan mukanaan, eli myös Euroopan tartuntalukukehitystä on hyvä pitää silmällä.

Talouslukujen osalta saatiin hyviä uutisia viime viikolla, kun ostopäällikköindeksit ja Yhdysvaltojen työllisyysraportti olivat odotuksiin nähden parempia, ja antoivat vahvistuksen sille, että elpyminen jatkuu. Vaikka kehitystä parempaan on tapahtunut, on Yhdysvaltojen työttömyysaste yhä korkealla. Uutta talouden tukipakettia odotetaankin markkinoilla ja sen odotetaan tukevan talouden hyvää kehitystä. Republikaanit ja demokraatit ovat olleet erimielisiä paketin koosta ja rakenteesta, ja koska näiden tekijöiden vuoksi tukipaketista sopuun pääseminen on viivästynyt, Donald Trump päätti viikonlopun aikana julkistaa useita presidentin asetuksia. Trumpin asetusten tavoitteena on muun muassa pidentää ylimääräistä työttömyyskorvausta, summan laskiessa aiemmasta 600 dollarista per viikko 400 dollariin per viikko, tarjota opintolainojen lyhennyksiin helpotuksia loppuvuodeksi ja asettaa helpotuksia sosiaaliturvamaksuihin. Nämä kaikki asetukset tulevat todennäköisesti näkemään vastustusta, koska niiden mahdollistaminen vaatii liittovaltion rahoitukseen liittyviä päätöksiä, ja siitä vastaa kongressi.

Samaan aikaan tuloskausi on jatkunut vahvana – Yhdysvalloissa tämä tuloskausi on ollut ennätyksellisen hyvä odotusten ylittämisen näkökulmasta, vaikkakin varsinainen tuloskehitys on ollut erittäin heikkoa. Ohjauksia on vielä nähty vähän, mutta niiden yhtiöiden osalta, jotka ovat kommentoineet tulevaa, ovat kommentit olleet odotuksia parempia. Tämä kehitys on linjassa sen kanssa, että tyypillisesti tuloskehitystä aliarvioidaan talouden elpyessä. Nyt, kun Yhdysvaltojen tuloskausi on melkein ohi, siirtyvät sijoittajat arvioimaan eurooppalaisten pörssiyhtiöiden tuloksia tarkemmin.

Politiikka voi huolestuttaa markkinoita, talousluvut kertovat elpymisestä

Tällä viikolla voidaan saada uutisia politiikkarintamalta, kun Trumpin asetusten laillisuutta todennäköisesti arvioidaan, ja siten lupaavat uutiset voivat kääntyä pettymykseksi tukipaketin osalta. Kuitenkin, jos uusi tukipaketti vierähtää eteenpäin, tukee se markkinoita. Lauantaina on luvassa tapaaminen Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, missä keskustellaan jatkosta ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen jälkeen. Viime aikoina maiden välit ovat kiristyneet ja olisi tärkeää, että sijoittajat saisivat vahvistuksen sille, että kauppasopimus säilyy jatkossakin. Kuitenkin, jos jotain epävarmuutta nousee esille tapaamisessa, ja jos markkinat alkavat epäillä Kiinan kykyä lisätä ostoja Yhdysvalloista 200 miljardilla dollarilla, saattaa hermostuneisuus etenkin osakemarkkinoilla lisääntyä.

Talouslukujen osalta vuorossa on kuluttajien tilannetta ja luottamusta mittaavia julkistuksia, kuten vähittäismyyntiluvut Yhdysvalloista ja Kiinasta, sijoittajien luottamusta mittaava ZEW-indeksi Saksasta, ja samankaltainen Sentix-indeksi euroalueelta sekä kuluttajien luottamusta mittaava University of Michiganin indeksi. Nämä luvut kertovat ajankohtaisesta kehityksestä taloudessa kuluttajien näkökulmasta, ja siten maalaavat myös kuvaa talouden elpymisestä.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme