Jerome Powell’in puhe jokavuotisessa Jackson Holen konferenssissa vahvisti kaksi laajaa uudistusta Fedin rahapolitiikassa. Jatkossa Fed ei reagoi entiseen tapaan kiristämällä rahapolitiikkaa työttömyyden laskiessa luonnollisen asteen alapuolelle, vaan työttömyysasteeseen suhtaudutaan joustavammin. Samaa joustavuutta otetaan käyttöön myös inflaatiotavoitteen suhteen siirtymällä kiinteästä 2 % inflaatiotavoitteesta keskimääräiseen tavoitteeseen, jolloin, jos inflaatio on pidempään alle 2 % (mitä se on ollut suuren osan edellisestä 10 vuodesta), voi inflaatio tulevina vuosina olla yli 2 %, jotta 2 % tavoite saavutetaan keskimäärin ajan yli. Tämä tarkoittaa, että lähiaikoina ei ole odotettavissa rahapoliittista kiristämistä ennakoivasti. Jos inflaatio ja inflaatio-odotukset kääntyvät nousuun, pitäisi sen tarkoittaa jyrkentyvää korkokäyrää, joka taas tukisi arvo-osakkeita kasvuosakkeiden sijaan. Luonnollisesti Fed ei anna korkojen nousta liian korkealle.

Talousluvut viime viikolta olivat hajanaisia. Saksan yritysten luottamusta mittaava Ifo-indeksi jatkoi suuntaansa parempaan ja ylitti markkinoiden odotukset, vahvistaen, että elpyminen jatkuu. Tunnelmat paranivat etenkin vientiyhtiöiden osalta. Yhdysvalloista ei saatu yhtä positiivisia lukuja kuluttajien luottamukseen liittyen. Elokuun kuluttajien luottamusluku putosi odotuksia enemmän, ja pudotusta tapahtui sekä nykyisiä olosuhteita, että tulevaisuuden odotuksia mittaavissa luvuissa. Odotukset palkkakehityksestä ja työllisyydestä myös heikkenivät. Kaksi tekijää voivat helpottaa tilannetta nyt: se, että uusien koronatartuntojen määrä jatkaa laskuaan, ja se, että kongressi pääsee sopuun uudesta elvytyspaketista. Odotamme molemman näistä toteutuvan.

Tilanne Yhdysvalloissa on siis menossa parempaan, nyt kun uusia päivittäisiä tartuntoja on alle 40 000. Euroopassa taas useissa maassa on paikallisia tartunta-aaltoja ja uusien tartuntojen määrät ovat kasvussa. Tilanne näyttää heikoimmalta Espanjassa ja Ranskassa. Odotamme tilanteen, jossa nähdään paikallisia tartuntoja-aaltoja, kohdistettuja rajoitustoimia ja avautumisen lykkääntymisiä, jatkuvan. Vakavammat tartunta-aallot ja rajoitustoimet voivat johtaa elpymisen lykkääntymiseen Euroopassa, kuten olemme nähneet Yhdysvalloissa. Myös poliittiset riskit ovat korkeammalla Euroopassa. Brexit-neuvottelut ovat jatkuneet ilman merkittäviä edistysaskeleita, ja olemme nostaneet ennusteissamme sopimuksettoman brexitin todennäköisyyttä vuoden loppuun mennessä.

Globaalit osakkeet nousivat ennätyskorkeille tasoille viime perjantaina, ja ovat nyt korkeammalla kuin helmikuussa ennen koronakriisin laajaa puhkeamista. Yhdysvaltojen teknologiasektori on johtanut nousussa kun taas sykliset osakkeet ovat jääneet jälkeen. Odotamme elpymisen hidastumisen olevan ohimenevää ja talouskasvun palaavan uomiinsa, avaten mahdollisuuden myös syklisille osakkeille nousuun. Osakkeilla on siis mielestämme varaa nousta lisää, ja odotamme 6-11 prosentin tuottoa seuraavien 12 kuukauden aikana. Kuitenkin riskejä on yhä, ja pidämme näkemyksessämme vain pienen ylipainon osakkeissa joukkolainoihin verrattuna. Suosimme yhä Yhdysvaltoja suurine, rakenteellisesta kasvusta hyötyvine teknologiayhtiöineen syklisemmän Euroopan sijaan.

Työmarkkinaraportin aika!

 Tällä viikolla vuorossa on paljon jännittäviä talouslukujulkaisuja. Vuorossa on myös useita puheita Fedin virkailijoilta, jotka voivat tarjota mielenkiintoista lisäväriä viime viikolla julkaistuun rahapolitiikan muutokseen. Maanantaina julkaistiin Kiinan ostopäällikköindeksit, ja siellä etenkin palvelusektori yllätti markkinat positiivisesti. Tiistaina julkaistaan lopulliset teollisuuden ostopäällikköindeksit Euroopalle ja USA:lle. Torstaina vuorossa ovat vastaavat ostopäällikköindeksit palvelusektoreille.

Torstaina on luvassa myös viikoittainen työttömyyskorvaushakemustilasto, mutta kiinnostavampi raportti on vuorossa perjantaina kun kuukausittainen laaja työmarkkinaraportti julkaistaan. Odotuksissa on, että työttömyys jatkaa laskuaan 9,9 prosenttiin viime kuukauden 10.2 prosentista. Vaikka USA:n työmarkkinan odotetaan parantavan, ollaan yhä kaukana koronakriisiä edeltäviltä tasoilta.

 Viime perjantaina Kiinan kauppaministeri paljasti, että hallitus oli lisännyt tietotekniikkaan ja tekoälyyn liittyviä ratkaisuja niiden teknologioiden listaan, joihin kohdistuu vientirajoituksia. Syyn muutokseen kerrottiin olevan tämänhetkinen kansainvälinen tilanne. Seuraamme yhä tarkkaan USA:n ja Kiinan suhteita, koska konflikti maiden välillä saattaa kiristyä jos Trump kokee tarvetta nostaa suosiotaan vaalien alla.