Tukipakettineuvottelut kuskin penkillä

Osakekurssit sekä velkakirjojen korot nousivat viime viikon aikana sijoittajien kasvattaessa toiveita siitä, että seuraava USA:n tukipaketti valmistuu pian. Tällä hetkellä kongressissa neuvottelut jatkuvat, ja sopu saattaa löytyä sillä, että tehdään vain osittainen tukipaketti. Näkemyksemme on, että tukipaketin todennäköisyys ennen vaaleja on pieni. Kuitenkin markkina innostuu tai lannistuu helposti uutisista neuvotteluihin liittyen. Viime viikolla tunnelma heikkeni nopeasti, kun Trump sanoi, että neuvotteluita ei enää käydä demokraattien kanssa. Myöhemmin Trumpin kääntäessä kelkkansa ja kerrottua, että neuvottelut jatkuvat sittenkin, riskipitoiset omaisuusluokat nousivat.

Talouden kehityksen ja markkinoiden ollessa epävarmoja, voi finanssipoliittisella tuella olla merkittävä rooli. Talousluvut ovat viimeaikoina kertoneet aiempaa hitaammasta kasvusta. Viime viikon Euroopan palvelusektorin ostopäällikköindeksit eivät olleet yhtenäisiä, ja vaikka Yhdysvalloissa palveluiden toipuminen näyttäisi etenevän hyvin, viimeaikaiset USA:n työllisyysluvut kertovat, että sielläkin elpyminen hidastuu. Tämän lisäksi kasvava koronavirustartuntojen määrä uhkaa kasvua tulevaisuudessa. Tämän takia uuden elvytyspaketin mahdollisuus on tärkeä asia sijoittajille – jos talous saa lisää tukea, talouden elpymisen jatkuminen on vakaammalla pohjalla. Fedin puheenjohtaja Jerome Powell sanoi myös viime viikolla, että ilman uutta finanssipoliittista tukea on USA:n talouskehitys uhattuna. Pitäen tämän mielessä, uskomme, että lähipäivinäkin markkinat seuraavat tarkalla silmällä keskusteluja uudesta tukipaketista. Jos neuvottelut kariutuvat saattaa edessä olla heikompi jakso riskipitoisissa omaisuusluokissa. Toisin sanoen, vaikka osakkeet nousivat viime viikolla uuden tuen toivossa, ei kannata sen osalta nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Vaikka ottaa huomioon tämän hetkisen epävarmuuden sekä talouden kehityksen että koronaviruksen osalta, uskomme, että osakkeet ja muut riskipitoiset omaisuusluokat tarjoavat yhä hyvää tuottopotentiaalia. Ensinnäkin, talouskasvu rauhoittuu aiemmasta nopean toipumisen vaiheesta, mutta ei ole kääntymässä negatiiviseksi, ja tämä jatkuva positiivinen kasvu tukee riskinottoa. Lisäksi, keskuspankit ovat valmiudessa tekemään lisää elvytystoimia tarvittaessa, ja tiedämme jo, kuinka suuri merkitys näillä toimilla on osakkeisiin ja muihin riskipitoisiin omaisuusluokkiin. Mitä tulee Yhdysvaltojen tukitoimiin, uusi paketti saadaan todennäköisesti aikaan jossain vaiheessa. Vaikka epävarmuus tuen ajoituksesta tuo heiluntaa markkinoille, tulee paketti sen valmistuessa antamaan tukea USA:n taloudelle ja sen myötä myös sijoittajien tunnelmille. Siksi, vaikka epävarmuutta on yhä ympärillämme, osakkeet ovat mielestämme houkuttelevin vaihtoehto.

USA:n politiikkaa, koronavirustartuntoja ja talouslukuja

Kuten jo aiemmin mainittiin, odotamme markkinoiden olevan erityisen kiinnostuneita Yhdysvaltojen finanssipoliittisista uutisista ja neuvottelujen edistymisestä, tehden siitä merkittävän ajurin myös tällä viikolla. Toinen tärkeä tekijä on koronavirustartuntojen määrän kehitys Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Jos tilanne heikkenee, uudet rajoitukset voivat johtaa hitaampaan toipumiseen ja tämä voi huolestuttaa markkinoita. Tämän lisäksi, koska tällä hetkellä USA:ssa tai Euroopassa ei ole saatu keskuspankeilta tai valtioilta uusia tukitoimia, talouslukujen merkitys korostuu, koska ne kertovat talouden aidosta kehityksestä. Euroopassa saamme tällä viikolla tietää uusimman Saksan ZEW-kyselyn tulokset, ja Yhdysvalloissa alueelliset teollisuuden ostopäällikköindeksit, teollisuuden tuotanto ja kuluttajien luottamus ovat julkaisuvuorossa. Suosituksemme sijoittajille säilyy ennallaan: ota hyöty markkinoiden tuottopotentiaalista, mutta pidä politiikkaa, pandemiaa ja talouslukuja silmällä.