Mitä hyvä elämä tarkoittaa sinulle? Mistä unelmoit nyt ja tulevaisuudessa, ja onko sinulla varaa toteuttaa unelmasi? Varallisuussuunnittelu on paikallaan riippumatta siitä, onko haaveissa ennenaikainen eläkkeelle jääminen, alanvaihto, asunnon ostaminen tai jotain aivan muuta.

Kun tavoitteiden tai unelmien toteuttaminen vaatii merkittäviä taloudellisia päätöksiä, kannattaa suunnitteluun ottaa mukaan asiantuntija. Asunnonvaihtotilanne on hyvä kohta käydä läpi varallisuuden kokonaistilanne. ”Pitkän aikavälin varallisuussuunnittelu usein ratkaisee, pystyvätkö asiakkaamme toteuttamaan unelmansa ja elämään haluamansa kaltaista elämää”, kertoo Danske Bank sijoituspalveluista vastaava johtaja Ville Orava.

Oravan mukaan monet siirtävät helposti unelmiensa toteuttamista tuonnemmaksi, vaikka he todellisuudessa pystyisivätkin toteuttamaan ne jo välittömästi. Usein syynä on, että he eivät ole tietoisia kaikista taloutensa suomista mahdollisuuksista.

”Elämme nyt pidempään kuin aiemmin, joten on järkevää kerryttää puskureita. Toisaalta moni kuitenkin varautuu ehkä liiaksikin, ja epäröi toteuttaa taloudellisesti merkittäviä haaveitaan. Varallisuudensuunnittelussa määritellään, minkä verran on oltava tulovirtaa ja varallisuutta, jotta pystyy ylläpitämään toivottua elintasoa tulevaisuudessa toteuttaen samalla haaveita nykyhetkessä.”

Kun laina on juuri sinulle sopiva, se mahdollistaa unelmien toteuttamisen ja antaa myös varaa vaurastua.

Hae lainaa

Varallisuuden optimoinnin yhteydessä varmistetaan, että varallisuuden, kuten kiinteän omaisuuden ja sijoitusten, sekä velkojen ja luottojen välillä vallitsee hyvä tasapaino. ”Usein huomataan, että sijoitusten parempi suunnittelu auttaa asiakasta kasvattamaan odotettua varallisuuttaan pitkällä aikavälillä”, Orava sanoo.

Oravan mukaan monet esimerkiksi luulevat, että heidän sijoituksiinsa liittyy todellista suurempi riski, sillä he eivät muista ottaa huomioon asunto-omaisuutensa velatonta arvoa. ”Varallisuussuunnitelma onkin erittäin hyvä lähtökohta keskustelulle tulevaisuudesta juuri asuntolainapäätöksiä tehdessä. Varallisuusneuvojan tehtävä ei ole vain palvella asiakasta, vaan myös haastaa hienotunteisesti ja rakentavasti pohtimaan, mitä hyvä elämä hänelle tarkoittaa”, Orava summaa.