Ympäristöasiat kiinnostavat tällä hetkellä myös asunnonostajia yhä enemmän.
– Ihmiset ajattelevat, miten he itse voivat vaikuttaa ympäristön tilaan muun muassa asunnon sijainnin tai asumismuodon avulla. Ympäristöstä välittäminen on osa ihmisten arvomaailmaa, ja se näkyy poikkeuksetta myös asuntokaupoissa, kertoo kiinteistönvälittäjä ja varatoimitusjohtaja Minna Ehrola Kiinteistömaailma Tampere Kligendahlista.
Ajan henki näkyy siis asuntokaupoissakin.
Myös kiinteistönvälittäjältä vaaditaan uutta tietotaitoa, kun uuden kodin ostajat kysyvät vaikkapa eri rakennusmateriaaleista tai asunnon energiatehokkuudesta.
– Monet ostajat osaavat kysyä ympäristökestävyyteen liittyviä asioita, selvittää niitä itse ja vaatia tietoa. Asuntokaupassa näkyy nyt sama suuntaus kuin autokaupassa jo vähän aikaisemmin: polttomoottoriautojen sijaan ostetaan hybridejä ja sähköautoja.
Kodista tuli erilainen paikka
Uuden kodin ympäristökestävyys nousee esille ennen kaikkea siinä, kun punnitaan asunnon sijaintia suhteessa työmatkaliikkumiseen.
– Esimerkiksi täällä Tampereella uusi ratikka on kaikkien puheissa. Monet asunnonostajat pohtivat vakavasti sitä, voisivatko he siirtyä julkisen liikenteen käyttäjiksi ja jopa luopua autosta kokonaan. Ihmiset ovat tosi halukkaita käyttämään julkisia liikennevälineitä, jos vain yhteys sujuu hyvin.
Kullakin perheellä on myös selkeät yksilölliset tarpeensa kodistaan.
– Koronavuosi osoitti sen, että kodista on tullut erilainen paikka kuin aiemmin. Siellä tapahtuu entistä enemmän – vietetään vapaa-aikaa, tehdään töitä ja opiskellaan.
Mukaan tähän ovat tulleet myös luontoarvot. Halutaan, että luonto on lähellä ja luontoon päästään liikkumaan suoraan uuden kodin takaovelta.
– Tästä on tullut suorastaan trendi viime vuoden aikana, jatkaa Minna Ehrola.
Jätteiden kierrätystä, maalämpöä, sähköauton latausmahdollisuutta…
– Mikäli uuteen asuntoon liittyy autopaikka, haluavat mahdolliset asunnonostajat tietää sähköauton latausmahdollisuudesta. Tämä tulee esiin lähes jokaisessa autopaikkaa koskevassa keskustelussa. Myös jätteiden kierrätys on tärkeää. Asiakkaat kysyvät usein heti kohteeseen saavuttuaan, miten jätteiden lajittelu on järjestetty ja kierrätetäänkö myös muovia, metallia ja vaikkapa pattereita. Lajittelupisteitä käydään jopa katsomassa, Ehrola kertoo.
Asunnon ostajat ovat usein hyvinkin perillä siitä, että asuminen kuormittaa ympäristöä.
– Kiinteistöihin halutaan usein maalämpö öljy- tai kaukolämmön asemesta. Mikäli esimerkiksi omakotikiinteistössä on vanhastaan öljylämmitys, halutaan tietää, miten sen voisi muuttaa maalämmöksi. Aurinkosähkönkin mahdollisuus nousee yhä useammin esille.
– Taloyhtiöiden energiaremontit ovat lisääntyneet, ja niistä myös kysytään. Ihmiset tutkivat tarkkaan kohteiden energiatodistuksia. He haluavat tietoa siitä, mitkä asiat toisivat lisää energiasäästöjä asumiseen. Energia, vedenkulutus, kiinteistöjen kokonaiskulutus ja mahdollinen korjaustarve kiinnostaa. Hyvin hoidettu taloyhtiön dokumentaatio onkin avainasemassa.
Ehrola uskoo, että asuntoihin liittyvät energiatehokkuuden mittarit kehittyvät jatkossakin. Niille olisi ainakin selvää kysyntää.
Ympäristöarvoiltaan hyvät asunnot paremmin esiin
Kiinteistövälittäjä toivoo, että jo rakennusaikainen dokumentointi olisi mahdollisimman läpinäkyvää, jotta hän välittäjänä pystyisi vastamaan mahdollisimman moniin kysymyksiin vaikkapa käytetyistä rakennusmateriaaleista. Myös rakentamisen vastuullisuusteemat näkyvät ihmisten kysymyksissä.
Minna Ehrola uskoo, että seuraavat vuodet selkeyttävät kuvaa siitä, mitkä ympäristöasiat jäävät asunnonostajien kriteereihin pysyvästi.
– Toivoisin myös, että ympäristökriteerit alkaisivat näkyä asuntojen kaupankäyntiportaaleissa. Ympäristöarvoiltaan hyvät asunnot voitaisiin nostaa esiin vaikkapa vihreällä lehdellä, ja niitä pitäisi voida myös hakea erikseen.
Korona-aika vaikuttaa yhä asuntokauppaan, mutta positiivisella tavalla.
– Kauppa voi tosi hyvin, ostajia on tällä hetkellä enemmän kuin tarjoajia. Monenlaiset asunnot käyvät tällä hetkellä oikein hyvin kaupaksi.