Pitkän nousumarkkinan jälkeen on varsin luonnollista, että markkinoilla nähdään heiluntaa, jos epävarmuus lisääntyy. Talousluvut ja yritysten tulokset ovat olleet viime viikkoina erittäin hyviä, mutta osakkeet hinnoittelevat jo varsin kirkasta tulevaisuutta. Jossain vaiheessa globaalin talouden nykyinen vahva tahti alkaa hidastua, ja hidastuva kasvu voi tuoda lisää heiluntaa. Viime viikolla isoin markkinoiden heiluttaja oli kuitenkin inflaatio. Viikko sitten maanantaina pelot nousevasta inflaatiosta laskivat erityisesti kasvuteeman teknologiaosakkeita. Tiistaina Kiinan kuluttajahintaindeksi, keskiviikkona Yhdysvaltojen vastaava ja torstaina Yhdysvaltojen tuottajahintaindeksi nousivat ja ylittivät odotukset.

Tällä hetkellä inflaation ennakoiminen on normaalia haastavampaa. Lähiaikojen inflaation nousu liittyy siihen, että reilu vuosi sitten korona iski ja nyt talous avautuu uudelleen valtavan finanssipoliittisen ja rahapoliittisen tuen avulla. Lisäksi noin vuosi sitten öljyn hinta putosi voimakkaasti. Nyt patoutunut kysyntä, työmarkkinoiden toipuminen ja tuotannon pullonkaulat nostavat hintoja, mutta tämä ei tule yllätyksenä keskuspankeille. Yhdysvaltain keskuspankki Fed viesti keväällä, että he näkevät loppukevään inflaation kiihtymisen väliaikaisena. Viestintä on pysynyt samankaltaisena myös viime viikon inflaatiolukujen jälkeen. Markkinat voivat kuitenkin alkaa hinnoitella aikaisempaa rahapolitiikan kiristymistä, jos inflaatioluvut pysyvät koholla. Avainkysymys on, onko inflaation nousu väliaikaista vai ei. Väliaikainen inflaation nousu tarkoittaisi, että Fedillä ei ole kiirettä kiristää, mutta jos inflaatio lähtee leviämään pysyvämmin, kiristäminen voi aikaistua. Vaikka inflaation nähtiin kiihtyneen odotuksia voimakkaammin, monet Fedin jäsenet kommentoivat viime viikollakin nousun johtuvan yhä lähinnä väliaikaista, ”transitory”, syistä.

Huomionarvoista on, että USA:n kymmenvuotinen korko on samassa vaihteluvälissä 1,55 % – 1,75 % kuin se on viime viikot pyörinyt, ja osakemarkkinat korjasivat viime viikon lopulla osan alkuviikon laskusta. Viime viikolla pitemmän aikavälin inflaatio-odotusten nousu itse asiassa keskeytyi. Saksan kymmenvuotinen korko on sitä vastoin pysynyt nousutrendillä ja on nyt noin -0,10 %. Taktisessa allokaatiossamme pidämme osakkeet pienessä ylipainossa. Osakkeiden sisällä Eurooppa on suosikkialueemme, koska sen syklinen sektorirakenne sopii noususuhdanteeseen. Sektoreista suosimme syklisiä, kuten rahoitusta, joka sektorina hyötyy nousevista koroista. Korkosijoitusten sisällä pidämme valtionlainat alipainossa, koska ne erityisesti kärsivät nousevasta korkotasosta.

Tällä viikolla markkinat seuraavat ostopäällikköindeksejä

Poikkeuksellisen vahva tuloskausi on pian ohi, ja markkinoiden huomio siirtyy enemmän makrotalouslukujen ja talouden avautumistahdin suuntaan. Tiistaina raportoidaan Yhdysvaltojen rakennusluvat, asuntoaloitukset ja euroalueen bkt-luvut. Keskiviikkona seurataan inflaatiolukuja euroalueelta ja Iso-Britanniasta. Viime viikon inflaatiolukujen jälkeen on mielenkiintoista nähdä, yllättääkö inflaatio Euroopassakin ylöspäin. Lisäksi julkistetaan Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat. Perjantaina raportoidaan alustavia ostopäällikköindeksejä (PMI) Japanista, Euroopasta ja Yhdysvalloista. Nämä ovat jo toukokuun lukuja, ja PMI:t ovat perinteisesti olleet hyviä eteenpäin katsovia indikaattoreita. Inflaation lisäksi markkinoilla pohditaan, jatkuuko globaalin talouden tahdin kiihtyminen vai menikö kovin tahti jo ohi. PMI:t antavat tähän keskusteluun lisää tietoa. EU:ssa erikoishuomiota saavat palveluiden luvut, kun rokotustahti on kiihtynyt ja lämmin kesäsää on saapunut.

Viime viikolla inflaatio oli valokeilassa, mutta tällä viikolla talouskasvun tahtiin liittyvät asiat saavat enemmän huomiota. Tilanne markkinoilla voi olla tällä hetkellä se, että liian hyvät makrotalouden luvut ovatkin osakkeille huonoja, jos ne saavat keskuspankkien kiristysodotukset nousuun.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme