Viime viikolla ostopäällikköindeksit (PMI) vahvistivat, että talouden toipuminen jatkui huhtikuussa. Kysyntä on vahvaa, mutta tarjontapuolella on ongelmia. Yhtiöt monilla eri sektoreilla ovat havainneet ongelmia komponenttien saatavuudessa, piteneviä toimitusaikoja ja nousseita kustannuksia. Lisäkommenteista selviää, että osaavan työvoiman löytäminen on entistä haastavampaa. Yhdysvaltojen viime viikon ”nonfarm payrolls” -työllisyysraportissa selvisi, että huhtikuussa maahan syntyi vain 266 000 uutta työpaikkaa, joka on selvästi vähemmän kuin odotuksissa ollut noin miljoona. Tämä heijastelee osittain samaa – työvoiman löytäminen on entistä haastavampaa. Tarjontapuolen toimitusongelmat jatkunevat ja ovat ongelma ainakin koko toisen vuosineljänneksen ajan, mutta odotamme sen johtavan myös investointeihin. Tämä hyödyttää syklisiä teollisuutta ja perusteollisuutta, jotka ovat sektorinäkemyksessämme ylipainossa.

Kasvutahti Yhdysvalloissa on lähellä huippuaan, kun Euroopassa talouden tahti vasta kiihtyy. Kun kasvu siirtyy kiihtymisvaiheesta hidastuvaan kasvuun, osakemarkkinoiden heilunta yleensä kasvaa ja lyhyen aikavälin osaketuotot voivat olla kiihtymisvaihetta vaisumpia. Samaan aikaan osakkeille ei ole kuitenkaan oikein vaihtoehtoa. Kun talouden toipumisen odotetaan kuitenkin jatkuvan, korkotason nousu jatkunee, mikä on negatiivista valtionlainojen tuotoille. Emme usko, että vielä olisi aika laskea osakkeet neutraaliin, joten pidämme yhä mallillisen ylipainon. Sektori, joka hyötyy nousevista koroista, on rahoitus, jossa suosittelemme ylipainotusta.

Vaikka osakkeiden tuotto-odotukset ovatkin aiempaa vaisummat, rokotusprosessien eteneminen ja globaalin talouden uudelleen avautuminen tukevat riskipitoisia omaisuusluokkia ja erityisesti syklisiä. Yritysten tuloskasvu on samaan aikaan poikkeuksellisen vahvaa. Yhdysvalloissa yli 80 prosenttia yhtiöistä on raportoinut Q1-tuloksensa, ja EPS-kasvu näyttää asettuvan näillä näkymin 50 prosenttiin vuoden takaiseen verrattuna. Se olisi noin kaksi kertaa enemmän kuin tuloskasvuodotukset olivat ennen tuloskautta.

Globaalisti koko vuoden EPS-kasvuodotuksia on myös nostettu jo aiemmin korkeilta tasoilta. Vaikka osakkeet ovat viimeiset pari viikkoa liikkuneet vaakalennossa, vahva tuloskehitys lisää luottamusta. Euroopassa tulospudotus oli viime vuonna vielä isompi, joten tämän vuoden tuloskasvusta on tulossa valtavaa. Osakkeiden sisällä pidämme alueellisesti ylipainon Euroopassa, jossa rahoitus, teollisuus ja perusteollisuus yhdessä muodostavat melkein 40 prosenttia koko markkinasta.

Tällä viikolla

Koronavirustilanne on kehittynyt hyvään suuntaan EU:ssa ja Yhdysvalloissa, kun kevät etenee ja rokotukset jatkuvat. Tilanne Intiassa on vaikea, mutta rokotteet näyttävät toimivan myös nykyisiä mutaatioita vastaa. Seuraamme tilannetta tarkasti ja odotamme talouden asteittaisen avautumisen jatkuvan.

Talouslukujen kalenterissa mielenkiintoisia ovat keskiviikkona Yhdysvaltojen huhtikuun kuluttajahintaindeksi (CPI) ja vähittäismyynti, joka julkaistaan perjantaina. Kaiken kaikkiaan markkinoiden pitäisi olla valmiita lähiaikojen korkeisiin inflaatiolukemiin. Maaliskuun elvytysshekkien vaikutus huhtikuun myyntilukuihin voi aiheuttaa ylimääräisiä heilahteluja. Euroopassa tuloskausi jatkuu. Lisäksi Saksan ZEW-indeksi julkaistaan tiistaina ja EKP:n edellisen kokouksen pöytäkirjat perjantaina. Kiinasta julkaistaan lukuja luotonannon kasvusta ja inflaatiosta.

Kiinnostaako sijoittaminen?

Kun sijoitat kanssamme, sinulla on vapaus valita juuri itsellesi sopivat palvelut. Rakennetaan yhdessä sinulle yksilöllinen sijoitussuunnitelma. Sijoitetaan yhdessä – sinun tavallasi.

Tutustu palveluihimme